Токсоплазмоза: Знаете ли как да бъдете в безопасност?

Какво е токсоплазмоза?

Токсоплазмозата е често срещана инфекция, причинена от паразит. Този паразит се нарича Toxoplasma gondii. Той се развива вътре в котките и след това може да зарази други животни или хора.

Хората със здрава имунна система често имат леки или никакви симптоми. Много възрастни са имали токсоплазмоза, без дори да знаят за това. Хората с по -слаба имунна система обаче са изложени на много по -голям риск от сериозни усложнения. Тези усложнения могат да включват увреждане на вашето:

 • очи
 • мозъка
 • бели дробове
 • сърце

Бременната жена, която развие инфекцията, може да предаде инфекцията на бебето си. Това може да причини на бебето сериозни вродени дефекти.

Как се разпространява токсоплазмозата?

Има няколко начина хората да се заразят с токсоплазма:

Хранене на заразена храна

Кистите на токсоплазмата могат да присъстват в недопечено месо или върху плодове и зеленчуци, които са влезли в контакт със замърсена почва или изпражнения от котки.

Вдишване на спороносени кисти (ооцисти) от замърсена мръсотия или котешка тоалетна

Развитието на токсоплазма обикновено започва, когато котка яде месо (често гризачи), съдържащо инфекциозни кисти на токсоплазма. След това паразитът се размножава вътре в червата на котката. През следващите няколко седмици милиони инфекциозни кисти се отделят в изпражненията на коткатапроцес на спорообразуване. По време на спороношението стените на кистата се втвърдяват, докато кистите влизат в латентна, но инфекциозна фаза за период до една година.

Придобиването му от заразен човек

Ако бременна жена е заразена, паразитът може да премине през плацентата и да зарази плода. Въпреки това, хората, които имат токсоплазмоза, не са заразни. Това включва малки деца и бебета, заразени преди раждането.

По -рядко можете да го получите от трансплантация на орган или кръвопреливане от заразен човек. Лабораториите проверяват внимателно, за да се предотврати това.

Колко често се среща токсоплазмоза?

Честотата на токсоплазмозата варира значително в световен мащаб. Най -често се среща в Централна Америка и Централна Африка. Това най -вероятно се дължи на климата в тези райони. Влажността влияе върху това колко дълго кистите на токсоплазмата остават заразни.

Местните кулинарни обичаи също играят роля. Районите, където месото се сервира сурово или недопечено, имат по -висок процент на инфекция. Използването на прясно месо, което преди това не е било замразено, също е свързано с по -голям риск от инфекция.

Приблизително в САЩ 11 процента от хора на възраст между 6 и 49 години са заразени с токсоплазмоза.

Какви са симптомите на токсоплазмозата?

Повечето хора, които имат токсоплазмоза, изпитват малко, ако има такива, симптоми. Ако развиете симптоми, най -вероятно ще изпитате:

 • подуване на лимфните възли във врата
 • субфебрилна температура
 • мускулни болки
 • умора
 • главоболие

Тези симптоми могат да бъдат причинени от други състояния. Винаги трябва да говорите с Вашия лекар, ако се притеснявате за някакви симптоми, които сте развили.

Какви са рисковете от токсоплазмоза по време на бременност?

Инфекцията с токсоплазма по време на бременност може да бъде сериозна, тъй като паразитът може да премине през плацентата и да зарази бебето. Заразеното бебе може да пострада:

 • очи
 • мозъка
 • сърце
 • бели дробове

Майката също е изложена на повишен риск от спонтанен аборт, ако има скорошна инфекция с токсоплазмоза.

Какви са последиците от токсоплазмозата по време на бременност?

Някои бебета показват признаци на инфекция на ултразвук. Вашият лекар може да забележи аномалии в мозъка и по -рядко в черния дроб. Кисти на токсоплазмоза могат да бъдат открити в органите на бебето след развитието на инфекцията. Най -сериозното увреждане настъпва от инфекция на нервната система. Това може да включва увреждане на мозъка и очите на бебето или в утробата, или след раждането. Това може да причини зрително увреждане или слепота, интелектуални увреждания и забавяне на развитието.

Токсоплазмоза и ХИВ

ХИВ отслабва имунната система. Това означава, че хората, които са ХИВ-позитивни, са по-склонни да се заразят с други инфекции. Жените, които са бременни и имат ХИВ, са изложени на по -голям риск от развитие на токсоплазмоза. Те също са изложени на по -голям риск от сериозни проблеми от инфекцията.

Всички бременни жени трябва да бъдат тествани за ХИВ. Ако сте бременна и имате положителен тест за ХИВ, говорете с Вашия лекар как да предотвратите токсоплазмоза.

Как се лекува токсоплазмозата по време на бременност?

Имате няколко възможности за лечение, ако развиете токсоплазмоза по време на бременност.

Ако подозирате, че имате нова и първа инфекция с токсоплазмоза, амниотичната ви течност може да бъде тествана, за да се потвърди. Лекарствата могат да предотвратят смъртта на плода или сериозни неврологични проблеми, но не е ясно дали може да намали увреждането на очите. Тези лекарства също имат свои странични ефекти.

Ако няма данни за инфекция при вашето бебе, Вашият лекар може да Ви предпише антибиотик, наречен спирамицин, до края на бременността. Това може да помогне за намаляване на риска от инфекция на вашето бебе.

Ако вашето бебе е заразено, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише комбинация от пириметамин (Daraprim) и сулфадиазин до края на бременността. Вашето бебе обикновено ще приема тези антибиотици до една година след раждането.

Най -крайният вариант е прекъсване на бременността. Това се препоръчва само ако развиете инфекция между зачеването и 24 -та седмица от бременността. Обикновено не се препоръчва, тъй като повечето деца имат добра прогноза.

Може ли да се предотврати токсоплазмозата?

Най -често срещаните начини да се заразите с токсоплазмоза са консумирането на заразено месо или продукти или вдишването на микроскопични кисти или спори на токсоплазмоза. Можете да намалите риска от инфекция чрез:

 • ядене на напълно сварено месо
 • измиване на сурови зеленчуци и плодове старателно
 • измийте добре ръцете си след боравене със сурово месо или зеленчуци
 • избягване на пътувания до развиващите се страни с високо разпространение на токсоплазма, като Южна Америка
 • избягване на котешки изпражнения

Ако имате котка, сменяйте кутията за отпадъци на всеки два дни и периодично измивайте тавата за отпадъци с вряла вода. Носете ръкавици и маска, когато сменяте кутията за отпадъци. Също така дръжте домашния любимец на закрито и не го хранете със сурово месо.

Няма ваксини срещу токсоплазмоза и лекарства, които да се вземат за предотвратяване на инфекцията.

Ако планирате бременност, трябва да практикувате посочените по -горе превантивни мерки. Също така трябва да посетите Вашия лекар поне три месеца преди да забременеете, за да обсъдите рисковите си фактори. Вашият лекар може да извърши кръвен тест, за да установи дали преди това сте имали токсоплазмоза. Ако е така, вие сте имунизирани срещу повторна инфекция, защото тялото ви произвежда антитела. Ако вашият кръвен тест показва, че никога не сте били заразени, трябва да продължите да практикувате превантивни мерки и да направите допълнителен тест, докато напредвате през бременността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss