Съвети за предотвратяване на артрит в ръцете

Вероятно познавате някой, който има артрит – или може би сами го имате. Артритът е често срещано състояние. Той има широкообхватни ефекти върху множество области на тялото и може да засегне всяка голяма става. Най-често засяга по-големите стави на крайниците, като:

 • китки
 • пръстите
 • колене
 • бедрата
 • глезените

Въпреки това, артритът може да засегне всяка става в тялото ви.

Какво е артрит?

През годините е публикувана много информация за артрита. Може да е трудно да се разграничат фактите от измислиците.

Артритът не е едно заболяване. Терминът “артрит” се използва за обозначаване на ставно възпаление или ставно заболяване. Има 100 различни вида артрит, всички с различни прояви и симптоми.

Артрит на ръцете

Артритът на ръцете ви засяга китките и ставите на пръстите ви. Може да забележите:

 • подуване
 • болка
 • скованост
 • ограничен обхват на движение

Може да изпитвате редовно тези симптоми или може да минат дни или дори седмици, преди да получите пристъп. С течение на времето може да изпитате хронична болка и извършването на прости дейности може да се окаже трудно.

Анатомия на ръката

Анатомията на ръката е уникална и сложна. Артритът, който засяга ръката, може да бъде болезнен и инвалидизиращ, като се има предвид сложността на ръката и броя на ставите, които съдържа. Вашите ръце и китки са изградени от няколко различни кости. Две или повече кости се срещат и образуват става. Всички пръсти съдържат три стави с изключение на палеца, който има две.

Костната повърхност близо до ставата е покрита с хрущял. Хрущялът дава възможност на костите ви да преминават плавно една срещу друга, докато се движат. Фиброзна капсула, облицована с тънка мембрана, наречена синовиум, обхваща всяка става. Тази структура отделя течност, която смазва ставите.

Съединителната тъкан, наречена лигаменти, поддържа и свързва костите и се уверява, че остават на място. Сухожилията са друга форма на съединителна тъкан. Те свързват мускулите с костите, което от своя страна позволява на мускулите да движат костите ви. Когато артритът удари ръката, той обикновено засяга тези жизненоважни части.

Видове артрит, които засягат ръцете

Има различни видове артрит, които могат да засегнат ръцете ви.

Остеоартрит

Остеоартритът (ОА), най-честата форма на артрит, е хронично или дългосрочно състояние. Ако имате ОА, хрущялът, който омекотява краищата на костите ви в ставите, се разпада. След като хрущялът започне да се разгражда, костите ви се трият една в друга в областта на ставите. Скованост, болка и загуба на движение в ставата са няколко често срещани симптоми, които може да забележите.

Ревматоиден артрит

Вашата имунна система обикновено ви предпазва от инфекция. Ревматоидният артрит (РА) обаче е хронично възпалително заболяване, което засяга ставите. РА се причинява от атака върху тялото, започната от имунната система.

Имунната система на тялото атакува синовиума, който покрива ставите. В допълнение към увреждане на ставите, вероятно ще забележите:

 • болка
 • подуване
 • възпаление
 • загуба на функция

RA обикновено засяга ставите на китката и пръстите. Освен че затруднява използването на ръцете ви, това може да причини деформации, ако възпалението продължи.

Ювенилен артрит

Мнозина смятат, че артритът засяга само по-възрастните хора, но това не е вярно. Ювенилният артрит се използва за описание на заболяването, когато се появи преди 16-годишна възраст.

Има много различни видове ювенилен артрит и причинява болка и подуване на ставите на ръцете и китката. Наранявания като счупени кости на ръцете или сухожилията или увреждане на сухожилията на ръката или китката също могат да причинят артрит. Въпреки че нараняването заздравява, тези области може да са станали отслабени и по-податливи на артрит в бъдеще.

Съвети за предотвратяване на артрит

Няма известен лек за артрит. Всъщност повечето лечения за артрит са насочени към ранно разпознаване и превенция. Генетиката може да увеличи вероятността ви от развитие на артрит, както и силната фамилна анамнеза за заболяването. Жените също са по-податливи на артрит от мъжете.

Може да се опитате да предотвратите артрита и все пак да развиете болестта. Въпреки това можете да предприемете действия, за да намалите риска си:

 • Поддържайте а
  здравословно тегло. Това може да помогне за борба с ОА.
 • не пушете,
  или да се откажат от пушенето. Това може да намали шансовете ви за развитие на РА.
 • Опитай се да избегнеш
  нараняване при спортуване или участие в развлекателни дейности.
 • Ако работата ви изисква много бутане, дърпане или
  повдигане на тежки предмети, вземете предпазни мерки, за да избегнете нараняване на ставите.
 • Ако работата ви изисква много да пишете, практикувайте добре
  поза. Ако е необходимо, вземете специална клавиатура, възглавница за китката или подложка.

Още съвети за вашите ръце

Преместването на ръцете и пръстите ви може да ви помогне да поддържате връзките и сухожилията гъвкави и да увеличите функцията на синовиалната течност. Опитайте редовни упражнения за ръце, за да укрепите мускулите и да облекчите сковаността и болката. Прости упражнения като огъване и огъване, докосване с пръсти и плъзгане на пръстите могат да ви помогнат да запазите пръстите си гъвкави.

Да останете физически активни, като в същото време вземете допълнителни предпазни мерки срещу нараняване, е жизненоважно не само за предотвратяване на артрит, но и за цялостното ви физическо здраве.

Диагностициране на артрит

Артритът може да бъде труден за диагностициране. Говорете с Вашия лекар, ако започнете да изпитвате някой от симптомите.

Вашият лекар ще прегледа ръцете и ставите ви и ще провери за чувствителност. Вашият лекар също ще търси болка, подуване или друго увреждане. Може да ви изпратят при ревматолог, лекар, специализиран в артрит и други заболявания на мускулите и ставите.

Този специалист ще задава въпроси за вашата и на вашето семейство медицинска история, вашите ежедневни дейности и вашата работа. Те също ще ви дадат физически преглед. Те могат също да препоръчат кръвни изследвания, рентгенови лъчи и други образни тестове, които често могат да помогнат за определяне на нивото на възпаление.

Лечение на артрит

Според фондацията за артрит много лекари смятат, че е необходимо агресивно лечение в началото или в рамките на „прозореца на възможностите“. Този прозорец от възможности е две години след първоначалното начало на заболяването и много лекари се стремят към шест месеца.

Артритът е инвалидизиращо заболяване и ранното откриване е от ключово значение. Лечението варира в зависимост от вида на артрита. Някои лекарства помагат за облекчаване на болката и възпалението. Те включват нестероидни противовъзпалителни средства или НСПВС, като ибупрофен (Advil) или индометацин (Tivorbex). Ако имате RA, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които намаляват възпалението чрез потискане на имунния Ви отговор.

В екстремни случаи може да се наложи операция за коригиране или облекчаване на определени проблеми, особено ако артритът причинява големи ограничения в живота ви.

Да останете активни, да ядете здравословна и балансирана диета и да спите много са лесни начини за управление на артрита. Не забравяйте да правите почивки, когато извършвате напрегнати или повтарящи се дейности. Разберете дейностите, които причиняват избухване на артрита ви, и научете най-добрия начин да управлявате болката си.

Ако имате болка в ръцете, може да опитате да използвате помощни устройства, които са предназначени да облекчат натиска върху ставите ви. Примерите включват специални отварачки за буркани и устройства за захващане.

Вземането за вкъщи

Когато артритът удари, той не дискриминира. Фондацията за артрит изчислява, че до 2040 г. 78 милиона души ще имат артрит. При такива зашеметяващи цифри е важно да сте наясно с опасностите от артрита и, което е по-важно, причините и симптомите. Ако започнете да изпитвате някакви симптоми, посетете лекар. Когато става въпрос за изпреварване на артрита, ранното откриване е най-доброто откриване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss