Съвети за диета при множествен миелом

Множествен миелом и хранене

Множествената миелома е вид рак, който засяга плазмените клетки, които са част от вашата имунна система. Според Американско дружество за борба с рака, повече от 30 000 души в Съединените щати ще бъдат наскоро диагностицирани с множествен миелом през 2018 г.

Ако имате множествен миелом, страничните ефекти на химиотерапията могат да ви накарат да загубите апетита си и да пропуснете хранене. Да се ​​чувствате претоварени, депресирани или уплашени от състоянието също може да ви затрудни храненето.

Поддържането на добро хранене е важно, особено докато се подлагате на лечение. Множествената миелома може да ви остави с увредени бъбреци, намален имунитет и анемия. Някои прости съвети за диета могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и да ви дадат сила да се борите.

Помпа желязо

Анемията или нисък брой червени кръвни клетки е често срещано усложнение при хора с множествен миелом. Когато раковите плазмени клетки в кръвта ви се умножат, няма достатъчно място за вашите червени кръвни клетки. По същество раковите клетки изтласкват и унищожават здравите.

Ниският брой на червените кръвни клетки може да причини различни проблеми, включително:

 • умора
 • слабост
 • усещане за студ

Ниските нива на желязо в кръвта ви също могат да причинят анемия. Ако сте развили анемия поради множествена миелома, Вашият лекар може да Ви предложи да ядете повече храни, съдържащи желязо. Повишаването на нивата на желязо може да ви помогне да се чувствате по-малко уморени и също така ще помогне на тялото ви да произвежда повече здрави червени кръвни клетки.

Добрите източници на желязо включват:

 • постно червено месо
 • стафиди
 • камби
 • къдраво зеле
 • брюкселско зеле
 • сладки картофи
 • броколи
 • тропически плодове, като манго, папая, ананас и гуава

Съвети за щадяща бъбреците диета

Множественият миелом също причинява бъбречно заболяване при някои хора. Тъй като ракът изтласква здрави кръвни клетки, той може да причини разрушаване на костите. Това е важно, защото костите ви отделят калций в кръвта. Раковите плазмени клетки също могат да произвеждат протеин, който влиза в кръвта ви.

Бъбреците ви трябва да работят по -усилено от нормалното, за да обработят допълнителния протеин и допълнителния калций в тялото ви. Цялата тази допълнителна работа може да доведе до увреждане на бъбреците ви.

В зависимост от това колко добре функционират бъбреците ви, може да се наложи да коригирате диетата си, за да защитите бъбреците си. Може да се наложи да намалите количеството сол, алкохол, протеини и калий, които приемате.

Количеството вода и други течности, които пиете, може да се наложи да се ограничи, ако бъбреците ви са сериозно увредени. Може да се наложи да ядете по-малко калций, ако нивата на калций в кръвта ви са високи, защото части от костите ви са унищожени от рака. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да направите някакви диетични промени поради бъбречно заболяване.

Риск от инфекции

Имате по -висок риск от инфекция, докато се лекувате за множествен миелом. Това е така, защото имунната ви система е компрометирана както от рак, така и от химиотерапия. Честото миене на ръцете и стоенето далеч от болни хора може да ви помогне да не настинете и други вируси.

Намалете риска от инфекция още повече, като избягвате сурови храни. Недобре обработеното месо, суши и сурови яйца могат да носят бактерии, които могат да ви разболеят, дори когато имунната ви система е напълно здрава.

Когато имунитетът ви е намален, дори плодовете и зеленчуците, които не са били белени, могат да представляват риск за вашето здраве. Готвенето на храната ви до минималните препоръчани вътрешни температури убива всички бактерии, които могат да присъстват и може да ви предпази от заболяване, предавано от храната.

Натрупайте се върху фибри

Някои лекарства за химиотерапия могат да причинят запек. Увеличете приема на фибри и пийте много вода. Храните с високо съдържание на фибри включват:

 • пълнозърнести храни като овесени ядки и кафяв ориз
 • сушени плодове като стафиди, смокини, кайсии, сини сливи
 • ябълки, круши и портокали
 • горски плодове
 • ядки, боб и леща
 • броколи, моркови и артишок

Подправете го

Едно проучване показа, че добавката куркумин, съединение, намерено в подправката куркума, може да намали риска да станете резистентни към определени лекарства за химиотерапия. Това помага да се гарантира, че лекарствата за химиотерапия са ефективен вариант за лечение. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи твърда връзка между куркумин и забавяне на резистентността към химиопрепарата.

Изследванията върху мишки също показват, че куркуминът може да забави растежа на множествени миеломни клетки.

Много хора страдат от гадене и повръщане като страничен ефект от химиотерапията. Меките храни може да са по-лесни за стомаха ви, но ако можете да се справите с ястия с малко повече подправки, опитайте къри, приготвено с куркума. Горчицата и някои видове сирена също съдържат куркума.

Outlook

Наличието на множествен миелом е предизвикателство за всеки. Но здравословното хранене може да ви помогне да живеете по-добре с този вид рак. Вашето тяло се нуждае от питателно гориво, за да остане силно, независимо дали имате усложнения като анемия или бъбречно заболяване.

Намалете обработените закуски и сладкиши. Вместо това напълнете чинията си с пресни плодове и зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни. Заедно с терапията и лекарствата, витамините и минералите, които приемате през това време, могат да помогнат на тялото ви да се излекува.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss