Страничните ефекти на уринарната дисфункция на болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е неврологично състояние, което причинява скованост и треперене. Но също така засяга много други телесни функции, включително уриниране.

Уринарната дисфункция е по-малко известно, но не рядко усложнение на болестта на Паркинсон (PD). Симптомите включват често желание за уриниране, затруднено задържане на урина и в някои случаи неволно уриниране (инконтиненция).

Тази статия обяснява симптомите на пикочната система, които са свързани с PD.

Болестта на Паркинсон причинява ли инконтиненция?

Проблеми с пикочния мехур, като невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур и невъзможност за задържане на урина, са сред немоторните симптоми на болестта на Паркинсон, особено в късните стадии на заболяването.

Авторите на преглед на изследване от 2022 г. оценяват 73 проучвания за уринарна дисфункция при PD, които включват близо 15 000 общо участници. Те съобщават, че около 30% от участниците в проучването са имали невъзможност за уриниране, невъзможност да изпразнят пикочния си мехур или инконтиненция на урина.

В по-общ план те съобщават, че около 61% от хората с PD са имали симптоми на долните пикочни пътища, които са повлияли на способността им да уринират или да задържат урина.

PD се причинява от увреждане на определени нервни клетки (неврони) в мозъка ви и причинява дисбаланс в химическите пратеници (невротрансмитери), които контролират мускулните ви движения. Освен това лекарствата, използвани за лечение на PD, могат да доведат до проблеми с комуникацията между невроните и пикочния ви мехур, състояние, известно като неврогенен пикочен мехур.

Вашият мускул на пикочния мехур може да се свива повече или по-рядко, отколкото би трябвало, предизвиквайки уринарни симптоми.

Други уринарни странични ефекти на болестта на Паркинсон

Други усложнения на Паркинсон, които засягат уринирането, са описани по-долу.

Често уриниране

PD може да ви накара да се чувствате сякаш трябва да уринирате често.

Според изследване от 2017 г. честото уриниране засяга 32–71% от хората с PD.

Повишено нощно уриниране (никтурия)

Никтурия е, когато трябва да ставате често, за да уринирате през цялата нощ.

Същият преглед от 2017 г. отбелязва, че никтурията засяга 57–86% от хората с PD и е най-често съобщаваният уринарен симптом сред хората с PD.

Позиви за уриниране

Ако имате PD, може да изпитате повишено чувство за неотложност, когато забележите, че трябва да пикаете. Може да имате проблеми със задържането на урината си, докато стигнете до банята. Това понякога може да доведе до течове, състояние, известно като неотложна инконтиненция.

Ако изпитвате неотложни позиви за уриниране, може внезапно да почувствате, че трябва да отидете, но може да успеете да го задържите, докато стигнете до тоалетната. Но ако имате позивна инконтиненция, не можете да я задържите, когато внезапно получите желание за уриниране. Според авторите на прегледа от 2022 г. по-горе, неотложното уриниране засяга около 46% от хората с Паркинсон.

Колебливост, периодичност и напрежение

Тези симптоми включват затруднено започване на уриниране (колебливост), започване и спиране (интермитентност), производство на бавна струя и напрежение при уриниране.

Известни като симптоми на уриниране, те са малко по-рядко срещани при PD, отколкото симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Но те все още засягат 20-30% от хората с PD.

Задържане на урина

Задържане на урина е, когато пикочният ви мехур не се изпразва напълно, въпреки че току-що сте отишли ​​до тоалетната. Понякога се нарича и непълно уриниране и засяга около 27% от хората с PD.

Инфекции на пикочните пътища (UTI)

UTI може да възникне, когато бактерии или други патогени инфектират част от пикочните ви пътища.

ИПП са често срещани, особено при по-възрастните хора. Но хората с PD имат удвоен шанс да бъдат приети в болница за UTI в сравнение с тези без PD, според изследване, цитирано в отделно 2022 преглед.

Хората с PD са изложени на повишен риск поради много от изброените по-горе симптоми, включително често уриниране и повишена неотложност. UTI може да влоши симптомите на PD.

Как се управляват ефектите от уринарната дисфункция на Паркинсон?

Има набор от възможности за лечение на уринарни симптоми, причинени от болестта на Паркинсон. Лекарят може да ви насочи към специалист по проблеми с пикочния мехур (уролог) за лечение.

Тренировка на пикочния мехур

Тренирането на пикочния мехур е форма на поведенческа терапия, която включва използване на методи за потискане на импулса за забавяне на уринирането за все по-дълги периоди.

Това е често срещано лечение от първа линия за свръхактивен пикочен мехур при хора с PD. Според прегледа от 2016 г., споменат по-горе, някои малки проучвания показват, че може да помогне за намаляване на инконтиненцията, но са необходими повече изследвания.

Времево уриниране

Временното уриниране е друга форма на поведенческа терапия, която може да помогне за намаляване на симптоми като повишена честота и спешност. Това включва следване на график за уриниране, независимо дали чувствате, че трябва да отидете или не.

Упражнения за тазовото дъно

Тренировката на пикочния мехур може да включва упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно, които трябва да свиете, за да задържите урината и да ги освободите, за да изхвърлите урината. Тези упражнения, известни като Kegels, могат да помогнат при инконтиненция, причинена от PD.

лекарства

Ако вашите уринарни симптоми не изчезнат с поведенчески интервенции, лекарят може да предпише лекарства за намаляване на мускулните контракции на пикочния мехур. Следните лекарства са предназначени за лечение на специфични видове дисфункция на пикочния мехур или симптоми и могат да помогнат за облекчаване на честотата и неотложните позиви за уриниране:

 • дарифенацин (Enablex)
 • оксибутинин (Oxytrol, Ditropan XL)
 • толтеродин (Detrol LA, Detrol)

Често задавани въпроси относно болестта на Паркинсон и уринарната дисфункция

Ако вие или някой, за когото се грижите, имате PD, може би търсите отговори на следните въпроси.

Може ли болестта на Паркинсон да причини проблеми с уринирането?

Да, PD може да причини проблеми с урината. Някои от най-често срещаните проблеми са често уриниране, неотложни позиви за уриниране, неволно уриниране (инконтиненция) и повишено уриниране през нощта (никтурия).

Защо болестта на Паркинсон причинява често уриниране?

Изследователите не знаят точно как се развиват уринарните проблеми при PD. Но някои смятат, че болестта засяга уринирането и че някои лекарства, използвани за лечение на PD, могат да причинят странични ефекти, които засягат уринирането.

ИПП са основна причина за:

 • неотложност на пикочния мехур
 • дискомфорт
 • никтурия
 • инконтиненция

Ако развиете тези симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ. Проблемите с пикочния мехур не трябва да се пренебрегват, защото могат да бъдат симптоми на други здравословни състояния, като например:

 • уголемена простата
 • рак на простатата
 • рак на маточната шийка
 • рак на дебелото черво

В кой стадий на болестта на Паркинсон започва инконтиненцията или уринарната дисфункция?

Уринарна дисфункция може да възникне в ранните стадии на болестта на Паркинсон. Авторите на a 2018 проучване установиха, че хората с ранен стадий на PD са по-склонни да получат уринарна инконтиненция, отколкото хората без PD. Но проблемите с пикочния мехур са по-чести в късния стадий на PD, отколкото в ранния стадий на PD.

За вкъщи

Проблемите с пикочния мехур и урината не са рядкост при хората с PD. Някои от най-често съобщаваните проблеми са често уриниране, повишена спешност и инконтиненция. Някои хора с PD също изпитват затруднения при изпразването на пикочния си мехур, въпреки че това е по-рядко.

Много фактори могат да допринесат за проблеми с пикочния мехур при PD и експертите все още не са сигурни точно защо възникват тези проблеми.

За да научите повече за наличните лечения, говорете със здравен специалист относно вашите симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss