Стабилна ангина

Какво е стабилна ангина?

Ангината е вид гръдна болка, която е резултат от намален приток на кръв към сърцето. Липсата на кръвен поток означава, че сърдечният ви мускул не получава достатъчно кислород. Болката често се предизвиква от физическа активност или емоционален стрес.

Стабилната стенокардия, наричана още ангина пекторис, е най -често срещаният вид ангина. Стабилната стенокардия е предсказуем модел на гръдна болка. Обикновено можете да проследите модела въз основа на това, което правите, когато усетите болката в гърдите. Проследяването на стабилна стенокардия може да ви помогне по -лесно да управлявате симптомите си.

Нестабилната стенокардия е друга форма на ангина. Това се случва внезапно и се влошава с времето. В крайна сметка това може да доведе до инфаркт.

Въпреки че стабилната стенокардия е по -малко сериозна от нестабилната, тя може да бъде болезнена и неудобна. И двата вида ангина обикновено са признаци на основно сърдечно заболяване, така че е важно да посетите Вашия лекар веднага щом имате симптоми.

Какво причинява стабилна стенокардия?

Стабилна стенокардия възниква, когато сърдечният мускул не получава кислорода, от който се нуждае, за да функционира правилно. Сърцето ви работи по -усилено, когато тренирате или изпитвате емоционален стрес.

Някои фактори, като стесняване на артериите (атеросклероза), могат да попречат на сърцето ви да получава повече кислород. Артериите ви могат да станат тесни и твърди, когато в стените на артериите се натрупа плака (вещество, направено от мазнини, холестерол, калций и други вещества). Кръвните съсиреци също могат да блокират артериите ви и да намалят притока на богата на кислород кръв към сърцето.

Какви са симптомите на стабилна стенокардия?

Болезненото усещане, което възниква по време на епизод на стабилна стенокардия, често се описва като натиск или пълнота в центъра на гръдния кош. Болката може да се почувства като порок, притискащ гърдите ви или като тежко тегло, което лежи върху гърдите ви. Тази болка може да се разпространи от гърдите до врата, ръцете и раменете.

По време на епизод на стабилна стенокардия може да получите и:

 • задух
 • гадене
 • умора
 • виене на свят
 • обилно изпотяване
 • тревожност

Стабилната стенокардия обикновено се случва след физическо натоварване. Симптомите са временни, като в повечето случаи продължават до 15 минути. Това е различно от нестабилната стенокардия, при която болката може да бъде продължителна и по -силна.

Можете да получите епизод на стабилна стенокардия по всяко време на деня. Въпреки това е по -вероятно да получите симптоми сутрин.

Какви са рисковите фактори за стабилна стенокардия?

Рисковите фактори за стабилна стенокардия включват:

 • да бъдеш с наднормено тегло
 • с анамнеза за сърдечно заболяване
 • с висок холестерол или високо кръвно налягане
 • с диабет
 • пушене
 • не упражнява

Големите хранения, интензивните физически тренировки и изключително горещото или студено време също могат да предизвикат стабилна стенокардия в някои случаи.

Как се диагностицира стабилна стенокардия?

Вашият лекар ще Ви попита за Вашата медицинска история и ще проведе тестове за диагностициране на стабилна стенокардия. Тестовете могат да включват:

 • електрокардиограма: измерва електрическата активност в сърцето ви и оценява сърдечния ви ритъм

 • ангиография: вид рентген, който позволява на Вашия лекар да види кръвоносните Ви съдове и да измери притока на кръв към сърцето Ви

Тези тестове могат да определят дали сърцето ви функционира правилно и дали има запушени артерии.

Може да се наложи да направите и стрес тест. По време на стрес тест, Вашият лекар ще следи сърдечния Ви ритъм и дишането, докато тренирате. Този тип тест може да определи дали физическата активност предизвиква симптомите ви.

В някои случаи Вашият лекар може да проведе кръвни изследвания, за да измери нивата на холестерола и С-реактивния протеин (CRP). Високите нива на CRP могат да увеличат риска от развитие на сърдечни заболявания.

Как се лекува стабилна стенокардия?

Лечението на стабилна стенокардия включва промени в начина на живот, медикаменти и операция. Обикновено можете да предвидите кога ще се появи болката, така че намаляването на физическото натоварване може да помогне за справяне с болката в гърдите. Обсъдете вашите рутинни упражнения и диета с Вашия лекар, за да определите как можете безопасно да коригирате начина си на живот.

начин на живот

Някои корекции в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи епизоди на стабилна стенокардия. Тези промени могат да включват редовни упражнения и здравословна диета от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Трябва също да се откажете от пушенето, ако сте пушач.

Тези навици също могат да намалят риска от развитие на хронични (дългосрочни) заболявания, като диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. Тези състояния могат да повлияят на стабилна стенокардия и в крайна сметка могат да доведат до сърдечни заболявания.

Лекарства

Лекарството, наречено нитроглицерин, ефективно облекчава болката, свързана със стабилна стенокардия. Вашият лекар ще Ви каже колко нитроглицерин да приемате, когато имате епизод на стенокардия.

Може да се наложи да приемате други лекарства, за да се справите с основните състояния, които допринасят за стабилна стенокардия, като високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет. Уведомете Вашия лекар, ако имате някое от тези състояния. Вашият лекар може да Ви предпише някои лекарства, които могат да помогнат за стабилизиране на кръвното Ви налягане, холестерола и нивата на глюкозата. Това ще намали риска от повече епизоди на ангина.

Вашият лекар може също да Ви предпише лекарства за разреждане на кръвта, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци, допринасящ фактор за стабилна стенокардия.

Хирургия

Минимално инвазивна процедура, наречена ангиопластика, често се използва за лечение на стабилна стенокардия. По време на тази процедура хирургът поставя малък балон във вашата артерия. Балонът се надува, за да се разшири артерията, а след това и стент(малка намотка от телена мрежа) е поставена. Стентът е постоянно поставен във вашата артерия, за да поддържа прохода отворен.

Блокираните артерии може да се наложи хирургично да се поправят, за да се предотврати болка в гърдите. Може да се направи операция на отворено сърце за извършване на байпас на коронарна артерия. Това може да е необходимо за хора с коронарна болест на сърцето.

Каква е дългосрочната перспектива за хората със стабилна стенокардия?

Перспективите за хора със стабилна стенокардия като цяло са добри. Състоянието често се подобрява с лекарства. Извършването на определени промени в начина на живот също може да попречи на симптомите ви да се влошат. Това включва:

 • поддържане на здравословно тегло
 • упражнения редовно
 • избягване на пушенето
 • балансирана диета

Може да продължите да се борите с гръдна болка, ако не можете да преминете към по -здравословен начин на живот. Може също да сте изложени на повишен риск от други видове сърдечни заболявания. Възможните усложнения на стабилната стенокардия включват инфаркт, внезапна смърт, причинена от нарушен сърдечен ритъм, и нестабилна стенокардия. Тези усложнения могат да се развият, ако стабилната ангина не се лекува.

Важно е да се обадите на Вашия лекар веднага щом получите признаци на стабилна стенокардия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss