Сравнение на хиперметропия и пресбиопия

Хиперметропията и пресбиопията са и двете форми на рефрактивна грешка и причиняват замъглено зрение. Те имат различни причини и изискват различно лечение.

Обектите далеч или наблизо започват ли да изглеждат замъглени? Има много състояния, които могат да причинят този симптом, като две от най-често срещаните са хиперметропия и пресбиопия.

Прочетете, за да научите повече за тези условия и разликите между тях.

Симптоми на хиперметропия и пресбиопия

Много от симптомите на хиперметропия и пресбиопия са подобни. Има обаче някои основни разлики.

Симптоми на хиперметропия

Симптомите на хиперметропия включват:

 • напрежение на очите или умора
 • замъглено виждане при гледане на предмети, които са близо до вас или на разстояние, което може да се появи внезапно

 • главоболие
 • очи, които гледат навътре или на една страна (отклонение на очите)
 • замъглено зрение, особено когато гледате близки предмети
 • чувството, че очите ви са кръстосани
 • възпаление или зачервяване на очите

Симптоми на пресбиопия

Честите симптоми на пресбиопия включват:

 • замъглено зрение, когато се опитате да погледнете нещо отблизо
 • напрежение на очите или умора

 • главоболие
 • трябва да държите материалите за четене далеч

Причини за хиперметропия и пресбиопия

Въпреки че хиперметропията и пресбиопията имат подобни симптоми, техните основни причини са много различни. Докато хиперметропията има няколко потенциални причини, пресбиопията има само една.

Причини за хиперметропия

Хиперметропия се случва, когато очната ви ябълка е твърде къса отпред назад, така че светлината се фокусира зад ретината, вместо върху нея. Това е причината обектите, които са по-далеч, да изглеждат замъглени. Може също да имате хиперметропия, ако формата на лещата или роговицата фокусира светлината зад ретината.

Повечето хора които имат хиперметропия се раждат с нея. Въпреки това травмата на очите или заболяването на очите също могат да причинят симптоми на хиперметропия.

Причини за пресбиопия

Причината за пресбиопията е стареенето. С напредване на възрастта лещата на окото става по-твърда, така че не фокусира светлината точно върху ретината така добре, както преди.

Стареенето също така означава, че лещата на окото ви не може да промени формата си, което затруднява фокусирането върху неща както наблизо, така и на далече.

Кога да се свържете с лекар

Много деца първо осъзнават, че имат проблеми с виждането на далечни предмети, докато са в училище; в някои случаи учителят може да е този, който забелязва. По-възрастните хора може да забележат първо проблеми, когато се опитват да четат книга или вестник.

Трябва да обмислите да се свържете с очен лекар, ако замъгленото зрение пречи на която и да е част от ежедневието ви. Те могат да направят пълен преглед, за да открият причината и да Ви назначат правилното лечение.

Ако получите внезапна промяна в зрението, незабавно се свържете с лекар, защото това може да означава, че има по-сериозен проблем.

Диагностика на хиперметропия и пресбиопия

Очен преглед от офталмолог или оптометрист е най-добрият начин за диагностициране както на хиперметропия, така и на пресбиопия. Този изпит може да включва:

 • четене на букви с различни размери и на различно разстояние

 • разширяване на очите ви, което помага на вашия лекар да вижда вътрешността на очите ви

 • проверка на очните мускули, като ви карат да следвате обект само с очите си
 • проверявайки колко добре вашите зеници реагират на светлина
 • тестване колко добре виждате предмети отстрани на лицето си (периферно зрение)
 • измерване на налягането вътре в окото ви

Как се лекуват хиперметропията и пресбиопията?

Лечението както на хиперметропия, така и на пресбиопия зависи от тежестта на вашите симптоми. Някои хора могат да получат облекчение с консервативно лечение, докато други може да се нуждаят от по-широко лечение.

Лечение на хиперметропия

Ако имате лека хиперметропия, може да не се нуждаете от лечение. Но ако вашата хиперметропия се влоши, лечението може да включва:

 • очила или контактни лещи

 • LASIK хирургия

 • смяна на леща, или екстракция на прозрачна леща с имплантиране на вътреочна леща, или имплантиране на факична вътреочна леща

LASIK и операциите за смяна на лещата се препоръчват само след като окото ви спре да расте, което обикновено се случва на 20-те ви години.

Лечение на пресбиопия

Ако вашето пресбиопия е незначително, можете да опитате:

 • използване на голям шрифт или увеличен размер на шрифта
 • държане на предмети по-далеч, за да ги прочетете
 • използвайте по-ярка светлина, когато четете

Ако вашата пресбиопия стане по-тежка, очилата или контактните лещи могат да помогнат за облекчаване на симптомите. За някои хора очилата за четене без рецепта ще бъдат достатъчни.

Можете ли да предотвратите хиперметропия или пресбиопия?

Не можете да предотвратите нито хиперметропия, нито пресбиопия. Повечето хора с хиперметропия се раждат с нея, а вашите рискът се увеличава ако някой друг във вашето семейство има това състояние.

Междувременно пресбиопията се случва всеки до известна степен след около 45-годишна възраст.

Хиперметропия и пресбиопия срещу далекогледство

Хиперметропията е друга дума за далекогледство. Накратко, това е същото като хиперметропията.

Това означава, че далекогледството също кара нещата отблизо и отдалеч да изглеждат замъглени и в повечето случаи може да се лекува с очила или контактни лещи.

За разлика от пресбиопията, която се развива с възрастта, повечето хора с далекогледство се раждат с това състояние.

Хиперметропия и пресбиопия срещу късогледство

Миопията е късогледство, при което обектите, които са далеч, изглеждат замъглени. В някои отношения може да се счита за обратното на хиперметропията и пресбиопията, които правят нещата близо до вас да изглеждат замъглени.

Миопията се случва, когато формата на окото ви го кара да фокусира светлината пред ретината, вместо върху нея.

Въпреки че миопията е различна от хиперметропията, тя има някои подобни симптоми, включително умора на очите и главоболие. Това също може да ви накара да присвиете очи, за да се опитате да видите неща, които са далеч.

В повечето случаи късогледството може да се лекува с очила или контактни лещи. Въпреки това, рефрактивни операции като LASIK могат да премахнат нуждата от тях, като променят формата на окото ви.

Хиперметропия и пресбиопия срещу астигматизъм

Астигматизмът е състояние, което кара обекти както близо до вас, така и далеч да станат замъглени. Това се случва, защото окото ви става овално вместо кръгло.

Можете да имате астигматизъм с хиперметропия, пресбиопия или късогледство, но това е отделно състояние от всички тях.

Вашият риск от астигматизъм е по-висок, ако родителите ви имат това състояние, но нараняване на окото, заболяване на окото или операция на очите също може да го причини.

Освен замъглено виждане, други симптоми на астигматизъм включват главоболие, проблеми със зрението през нощта и напрежение в очите. Може да се лекува с очила, контактни лещи или операции като LASIK.

За вкъщи

Хиперметропията и пресбиопията причиняват замъглено виждане при гледане на обекти отблизо. Ако сте млад или имате този проблем от дълго време и също така имате замъглено зрение надалеч, хиперметропията е вероятната причина. Ако сте на възраст над 45 години и имате ново замъглено зрение, вероятно е пресбиопия.

Без значение на колко години сте, препоръчваме ви да посетите лекар, ако зрението ви е започнало да се замъглява, за да могат да открият основната причина и да ви помогнат да намерите правилното лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss