Справяне с оттеглянето на никотина

Справяне с оттеглянето на никотина

Цигарите, тютюнът за дъвчене, лулите и пурите са направени със сушени тютюневи листа, които естествено съдържат никотина. Производителите на тези продукти добавят никотин, както и множество други химикали и добавки, за да направят пушенето по -приятно. Според Американската белодробна асоциация в цигарите има около 600 съставки. Когато запалите цигара, тези 600 съставки създават над 7000 химикали. Тези добавки могат да имат пагубен ефект върху вашето здраве. Много пушачи изпитват затруднения при отказването си поради пристрастяването си към никотина.

Симптоми на отнемане на никотин

Никотиновата зависимост причинява пристрастяване към тютюневите изделия. Може да изпитате един или повече симптоми на отнемане, когато спрете да пушите. Тези симптоми включват:

 • умора
 • главоболие
 • суха уста
 • кашлица
 • раздразнителност
 • депресия
 • силно желание за пушене
 • запек
 • тревожност

Хората, които са пушили по -дълго време или са пушили голям брой цигари на ден, са по -склонни да изпитат симптоми на отнемане. Вашите симптоми може да се влошат в определени часове на деня или на определени места. Умът ви може също да свързва различни места, хора или часове на деня с пушенето.

Проблемът с „Студената пуйка“

Физическото оттегляне от никотина е само временно, но може да бъде трудно да се справите с реакцията на тялото си. Средства за отказване на тютюнопушенето могат да ви помогнат да се справите със симптомите на отнемане на никотин. Отказът от тютюнопушене без никакви помощни средства е известен като отказване от „студена пуйка“. Хората, които използват метода на студена пуйка, може да започнат да изпитват симптоми на отнемане най -малко два часа след последната си цигара. Симптомите ще започнат да се влошават, колкото по -дълго е минало от последното пушене.

Пиковото изтегляне настъпва около три дни след последната ви цигара. След това, когато тялото ви свикне да няма никотин, симптомите на отнемане ще отшумят.

Помощ за отказване от тютюнопушенето

Точно както има няколко вида цигари, има и многобройни помощни средства за спиране на тютюнопушенето, които могат да ви помогнат да устоите на изкушението да запалите. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, има пет вида помощни средства за спиране, които специално помагат при отнемането на никотин:

 • никотинови пластири: Habitrol, Nicoderm, Nicotrol и Prostep
 • никотинова дъвка: Nicorette
 • Извънборсови таблетки за смучене: Ангажирайте се
 • инхалатори: Никотрол (отпуска се само по рецепта)
 • спрей за нос: Nicotrol (само по лекарско предписание)

Горните методи работят, като осигуряват на тялото малки количества никотин. С течение на времето, докато продължавате да приемате продукта, ще намалите количеството на никотина, който използвате. Идеята е да се помогне постепенно да се намали никотиновата зависимост без затруднения при отказване от студена пуйка.

Налични са и перорални лекарства с рецепта за спиране на тютюнопушенето. Те включват марките Wellbutrin и Zyban. Тези лекарства не се отнасят конкретно до отнемането на никотин. Вместо това те работят, като изпращат химически съобщения до мозъка, за да имитират ефектите на никотина.

Управление на изтеглянето на никотин

Без значение как го правите, вероятно ще се сблъскате със симптоми на отнемане в един момент от пътуването си за отказване от тютюнопушенето. Не е нужно да се поддавате на тези симптоми и да се откажете от стремежа си да не пушите. Ето няколко съвета за справяне със симптомите на отнемане.

Упражнение

Никотинът може да подобри настроението и може да ви даде фалшиво чувство за благополучие. Без лекарството може да започнете да се чувствате леко депресирани. Тридесет минути упражнения всеки ден могат да помогнат за преодоляване на отпуснатото чувство на умора и депресия, като стимулират естествените ендорфини „за добро усещане“ в тялото ви. Упражненията също могат да ви помогнат да спите по -добре. За най -добри резултати избягвайте упражненията точно преди лягане. Дайте си три до четири часа престой преди лягане.

Сън и почивка

Вашето тяло преминава през много промени, докато работи, за да се отърве от никотиновата зависимост. Нормално е да се чувствате допълнително уморени, докато преминавате през отнемане на никотин. Дрема или лягайте по -рано. Тялото ви все още се детоксикира, докато спите.

Отвлечете вниманието си

Понякога хората наддават на тегло, когато се опитват да се откажат от пушенето, защото се опитват да задоволят желанието си за цигара с храна. Това е още една причина хората да отлагат отказването – страх от наддаване на тегло. Намерете разсейване, различно от храна, когато започнете да жадувате за цигара. Можете да опитате да играете игра, да прочетете любимия си уебсайт или да се разходите. Целта е да се отървете от изкушението и да се заемете с фокусиране върху различна идея.

Направете живота си без тютюнев дим

Помолете приятели и членове на семейството да уважават новия ви начин на живот и да се въздържат от пушене около вас. Това може да означава да ги помолите да пушат само навън, а не в къщата или колата ви.

Управление на стреса

В миналото сте се обръщали към цигарите като бърз пикап, когато времената са били стресиращи-но не повече. Сега трябва да намерите техники за справяне с ежедневния стрес по по -здравословен начин. Физическата активност, като ходене, почистване на къщата или градинарство, може да ви помогне да намалите стреса си, като същевременно държите ума си далеч от никотиновия глад. Дълбоките техники на дишане или медитацията могат да ви помогнат да намерите спокойствие и да избегнете премахването на стреса по по -малко конструктивни начини. Какъвто и начин да откриете, че работи най -добре за вас, не забравяйте да се обърнете към него, когато трябва да изпуснете малко пара.

Обърнете се към вашия партньор по отчетност

Бъдете честни и им кажете за оттеглянето си. Уведомете ги за рационализациите, които правите: „Само една цигара няма да ме задържи твърде много“ или „Ще изпуша цигара само този път, за да преодолея това желание“.

Вашият партньор може да ви помогне да идентифицирате начините, по които саботирате плана си за отказване от тютюнопушенето, и може да ви осигури подкрепа и насърчение да преодолеете желанието.

Празнувайте важните събития

Честито! Достигнахте крайъгълен камък. Направихте цял ден без пушене. Наградете себе си, когато постигнете целите си-ден, седмица, месец, шест месеца без цигари. По този начин, когато си казвате „една цигара няма да навреди“, можете да се съсредоточите върху наградата, която сте определили като празник за това, че сте силни. Подарете си малко престой – може би се отдайте на вана с мехурчета, изплъзнете се, за да гледате любимото си телевизионно предаване, или се отведете на кино. Планирайте предварително за утрешния мини празник, за да имате какво да очаквате с нетърпение, когато се появи жажда.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss