Справяне с депресия и преяждане

Общ преглед

Последните изследвания откриха силна връзка между депресията и преяждането, особено когато преяждането се превръща в преяждане. Продължете да четете, за да научите повече.

Има ли връзка между депресията и преяждането?

А Проучване от 2012 г показа защо както стресът, така и лошото хранене са свързани с повишен риск от тревожност и депресия. Ефектите от диета с високо съдържание на мазнини се припокриват с ефектите от хроничния стрес, за които е известно, че играят роля в причиняването на депресия. Това може да обясни защо преяждането – особено храните с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на хранителни вещества, които хората са по-податливи на преяждане – може да доведе до депресия.

Според Асоциацията за тревожност и депресия на Америка, хората със затлъстяване, които имат разстройства на преяждането, обикновено се борят с някакъв вид психично здраве, включително тревожност или депресия.

И двете състояния имат способността да причинят другото: Ако преяждането води до наддаване на тегло и неспособност да се контролира преяждането, може да последва депресия. Самата депресия може също да предизвика преяждане като механизъм за справяне.

Научете повече за причините и рисковите фактори за хранителни разстройства »

Симптоми на депресивно преяждане

Един от най-големите симптоми на депресивно преяждане е да ядете натрапчиво повече, отколкото е необходимо, докато никога не се чувствате напълно удовлетворени. Това е особено вярно, ако се храните за емоционално облекчение, за разлика от яденето, защото сте гладни.

Симптомите на хроничен проблем с преяждане включват:

 • има затруднения да спрете да ядете
 • многократно и бързо ядене на големи количества храна
 • ядене дори когато сте сити
 • никога не се чувства доволен
 • чувство на изтръпване, емоционална дистанция или апатичност по време на хранене
 • чувство за вина, депресия или отвращение след преяждане

Прочетете повече: Най-добрите блогове за хранителни разстройства за годината »

Как да спрете депресивното преяждане?

И депресията, и преяждането могат да бъдат лекувани, дори когато се появят заедно. Първата линия на лечение ще бъде търсенето на терапия. Вашият терапевт ще може да ви помогне да определите причините както за преяждането, така и за депресията и ще създаде план за това как можете да управлявате и двете.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) може да бъде полезна както при депресия, така и при преяждане. Според Центъра за лечение на Шепард Прат, това е най-основаното на доказателства лечение за възрастни с хранителни разстройства. По време на CBT вие и вашият терапевт ще търсите какви причини или тригери са довели до депресия и преяждане и ще се опитате да намерите решение както за незабавно лечение, така и за дългосрочно лечение.

Вашият терапевт може да търси поведение за контрол на теглото, като например:

 • ограничение в диетата, което може да доведе до преяждане
 • прочистващо поведение
 • избягване на тялото, при което избягвате да гледате тялото си

Началото на лечението ще се съсредоточи върху контролирането на навиците за преяждане и намирането на методи за управление на симптомите на депресия.

Когнитивната страна на терапията ще се фокусира върху:

 • отрицателен образ на тялото
 • надценяване на теглото
 • проблеми със самочувствието
 • перфекционизъм

Ще научите механизми за справяне, за да подобрите образа на тялото си, което от своя страна може да подобри депресията и да намали склонността към преяждане.

Вашият терапевт или лекар може да ви предпише лекарства за депресия, които понякога могат да помогнат и за двете състояния наведнъж.

За да лекувате депресия и преяждане, можете също да направите няколко промени в начина на живот. Вашият терапевт или лекар може да ги разгледа с вас. Те включват:

 • Намаляване на стреса: Стресът може да предизвика преяждане и може да предизвика депресия, така че може да влоши и двете състояния.
 • Упражнявай се редовно: Упражнението може да ви помогне да се чувствате по-добре в тялото си, да намалите стреса и да помогнете за облекчаване на депресията.
 • Избягвайте изкушението: Ако знаете, че сте склонни да преяждате след дълъг ден, не дръжте вредни за вас храни. Като ги направите по-малко достъпни, можете да намалите преяждането и да се съсредоточите върху други техники за справяне и управление на стреса.

5 симптома на депресия, за които да внимавате

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss