Смяна на тазобедрената става

Общ преглед на смяната на тазобедрената става

Тазобедрената става се състои от гнездо с топка. Гнездото е направено от кост и хрущял, а топката е горната част на бедрената кост, известна още като главата на бедрената кост.

Хирургията за смяна на тазобедрената става е операция, използвана за подмяна на повредената топка и гнездо с нови и издръжливи изкуствени синтетични части, които имитират топката и гнездото.

Понякога или гнездото на бедрото или бедрената кост се наранява или се разболява. Това може да доведе до болка, проблеми с ходенето или трудности при ежедневните задачи. Може би вече сте опитвали методи за облекчаване на болката като лекарства, физиотерапия, опори или скоби. Ако болката не отшуми, Вашият лекар може да препоръча операция за смяна на тазобедрената става.

Кой се нуждае от смяна на тазобедрената става?

Според Американската академия по ортопедични хирурзи (AAOS) повечето хора, които имат смяна на тазобедрената става, са на възраст между 50 и 80. Тези операции обикновено се извършват при артрит на тазобедрената става. Артритът е заболяване, което разгражда хрущяла (възглавницата между костите). Без хрущяли костите се трият една в друга, което може да причини силна болка.

Замяна на тазобедрена става може да се използва за три вида артрит:

 • ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което води до възпаление на ставите
 • травматичен артрит – увреждане на ставата, причинено от нараняване
 • остеоартрит – дегенеративна форма на артрит, която е най -често при възрастни хора

Лекарите обикновено се опитват да контролират дискомфорта при артрит с помощта на проходилки или бастуни, програма за упражнения с ниско въздействие и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен. Ако тези мерки се провалят, смяната на тазобедрената става е най -доброто решение. Трябва да помислите за подмяна на тазобедрена става, ако не можете да спите или да седнете удобно поради болката или ако вашият артрит ограничава вашите дейности.

Тазобедрените заместители могат да се използват и при други здравословни състояния. Например, понякога се използват, ако туморът расте в тазобедрената става. Тазобедрените заместители могат да се използват и при спешни случаи, за да се фиксира фрактура в тазобедрената става или бедрената кост. Състояние, наречено аваскуларна некроза на тазобедрената става, често изисква пълна смяна на тазобедрената става.

Как се изгражда новият бедро?

Сменящият бедро се състои от четири компонента:

 • метален контакт
 • подложка, която помага на топката да се движи лесно в гнездото
 • метална или керамична топка за замяна на главата на бедрената кост
 • метален прът, използван за стабилизиране на бедрената кост, към която е прикрепена топката

Съществуват различни възможности за протезиране на ставите. Повечето хирурзи използват нецементирана ставна протеза, която позволява на костта да расте в протезата с течение на времето.

Циментирана протеза, от друга страна, е прикрепена към бедрото с костен цимент за по -бързо сцепление. Въпреки че и двата варианта имат сходни проценти на успех, те имат различия по отношение на възстановяването.

Нецементираните стави се закрепват по -дълго към костта, така че времето за възстановяване е по -дълго. Циментираните версии, макар и по -бързи, се използват най -добре за възрастни хора или за хора, които не са толкова активни.

Друг вариант, който трябва да обмислите, е смяна на тазобедрената става, която спестява мускули. За разлика от традиционната хирургия на тазобедрената става, тази процедура спестява разфасовки през мускулите, което намалява болката и времето за възстановяване.

Процедурите за спестяване на мускули обикновено се извършват отпред или отзад. Основната разлика между предната и задната част е местоположението на разреза. Предните разрези се правят отпред от горната част на бедрото, докато задните разрези се правят в задната част на бедрото.

Избор на хирург

Обучението за смяна на тазобедрената става е от решаващо значение. Може би също толкова важно е да знаете как да изберете правилния хирург за работата. Често общ лекар ще ви насочи към хирург. Може да помислите да интервюирате няколко кандидати самостоятелно, за да намерите правилното съвпадение. Помислете да попитате:

 • колко смяни на тазобедрената става са извършили
 • общия им успех
 • ако са отворени към мускулни щадящи заместители
 • прогнозно време за възстановяване
 • ако те ще бъдат включени в грижата за вас

Как се извършва операция за смяна на тазобедрената става?

Освен ако нямате спешна смяна на тазобедрената става поради инцидент, операцията ви вероятно ще бъде насрочена няколко седмици предварително. Вашият лекар ще Ви прикани да използвате времето, за да влезете във възможно най -доброто физическо състояние.

Те могат да ви предложат да отслабнете. Също така ще трябва да спрете приема на каквито и да е лекарства, включително разредители на кръвта. През това време може да искате да пренаредите жилищното си пространство, за да сведете до минимум необходимостта да ходите на дълги разстояния или нагоре и надолу по стълби. Например, можете да помислите за:

 • приготвяне на ястия предварително и тяхното замразяване
 • поставяне на ежедневни предмети на една ръка разстояние, за да се избегне пренапрежение

Няма да можете да ядете или пиете нищо след полунощ в деня на операцията. Хирургията на тазобедрената става се извършва в болнична операционна. След като се регистрирате в хирургичното бюро, медицинска сестра ще ви отведе в стая, за да се подготвите за операция. Ще съблечете дрехите си и ще облечете болнична рокля, а медицинската сестра ще започне интравенозно приложение във вашата ръка, китка или ръка. IV ви позволява да получавате течности и лекарства по време на операцията.

Когато дойде време операцията ви да започне, ще бъдете отведени в операционната. Там може да Ви бъде дадена обща анестезия или лекарство, което Ви кара да спите през операцията, така че да не чувствате болка.

Ако вашият хирург смята, че имате други здравословни проблеми, които биха могли да затруднят или рискуват общата анестезия (като сърдечни или белодробни заболявания), той може да препоръча локализирана или регионална анестезия. Това е малко количество лекарство, инжектирано в гръбначния стълб, което прави всичко под кръста ви вцепенено. Някои хора, които получават локализирана или регионална анестезия, също получават успокоителни, за да им помогнат да останат спокойни по време на операцията.

Процедурата отнема от един до три часа.

Какво се случва след операцията?

Ще се събудите в стая за възстановяване. Персоналът ще следи жизнените ви показатели и ще ви дава лекарства за болката. Когато се уверят, че сте стабилни, ще бъдете прехвърлени в стая в болницата.

Вашият болничен престой ще продължи три до пет дни. В деня след операцията физиотерапевт ще ви помогне да станете и да направите няколко крачки. Някои хора се прибират веднага след изписването от болницата, въпреки че продължават да работят с физиотерапевт амбулаторно. Други хора избират да отидат в рехабилитационно заведение или квалифицирано медицинско заведение, за да получат допълнителни грижи и услуги за стационарна терапия.

Важно е да се подготвите за възстановяването си, за да можете да се движите по -лесно. Например, можете да помислите за:

 • да имате под ръка някой, който да ви помогне през първите няколко седмици на възстановяване
 • уреждане на някой да ви закара до и от срещи за терапия

Пълното възстановяване след смяна на тазобедрената става отнема около три до шест месеца. Циментираната ставна протеза има най -дълго време за възстановяване.

Какво представлява Outlook?

Заместването на тазобедрената става обикновено има висок процент на успех. Всъщност AAOS нарича смяната на тазобедрената става „една от най -успешните операции в цялата медицина“. Повечето хора, които имат процедура, съобщават за значително по -малка болка в тазобедрената става и по -голяма способност за извършване на ежедневни дейности.

Най -честото усложнение е разместване на новата става. Това обикновено се случва при хора, които не си позволяват да се възстановят напълно, преди да възобновят нормалните си дейности. Може да се появи и при хора, които не следват инструкциите за грижа за тазобедрената става след операцията. Въпреки това, с по -новите протези, разместването на тазобедрената става е значително намалено. Инфекциите и кръвни съсиреци са потенциални усложнения, но процедурите могат да помогнат за предотвратяването им.

Тазобедрените стави продължават много години, но силно въздействието или затлъстяването може да съкрати живота им. Някои хора трябва да получат втора смяна на тазобедрената става, ако първата започне да се влошава. С по -новите дизайни и материали обаче те могат дори да издържат няколко десетилетия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss