Сложната връзка между ОКР и алкохола

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) и употребата на алкохол имат сложна връзка. Може да сте по-склонни да развиете разстройство при употреба на алкохол (AUD), когато живеете с OCD. Пиенето може потенциално да направи някои симптоми на OCD по-тежки.

Обсесивно-компулсивното разстройство е състояние на психичното здраве, дефинирано от натрапчиви мисли, известни като обсесии, и компулсии, които са ритуални реакции за облекчаване на дистрес, свързан с обсесията.

ОКР понякога се нарича тревожно разстройство, тъй като силната тревожност и негативните емоции често съпътстват маниите.

Както при много други състояния, характеризиращи се с повишена тревожност, съществува сложна връзка между ОКР и употребата на алкохол.

Алкохолът влияе ли върху симптомите на OCD?

За някои хора, живеещи с ОКР, употребата на алкохол може да влоши определени симптоми.

Алкохолът засяга почти всички системи на тялото. Веществото потиска важни химически посланици в централната нервна система. Увреждането започва с едно питие.

Настроението и поведението са сред многото мозъчни функции, засегнати от консумацията на алкохол. Когато пиете, алкохолът променя регулаторните химикали, които контролират настроението, контрола на импулсите и преценката.

В момента способността на алкохола да намалява задръжките и да засилва емоциите може да изглежда като бързо решение за симптомите на OCD.

Когато алкохолът отслабне обаче, той може да изостри определени симптоми, особено тревожност, които идват с мании и натрапчиви мотиви. Това е част от ефекта от спирането на алкохола.

Докато алкохолът напуска вашата система, вашата депресирана централна нервна система рита в овърдрайв.

Това може да направи симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство на настроението по-интензивни. Това може да влоши и маниите и компулсиите.

По-вероятно ли е хората с ОКР да употребяват или злоупотребяват с алкохол?

Животът с обсесивно-компулсивно разстройство увеличава риска от разстройства, свързани с употребата на вещества (SUD), като разстройство, свързано с употребата на алкохол (AUD).

Причините за тази връзка не са ясни, но самолечението, общите патологии и основните генетични предразположения могат да играят роля.

Според голям Проучване от 2022 г от Швеция, хората, живеещи с обсесивно-компулсивно разстройство, имат близо четири пъти повишен риск от злоупотреба с вещества, като SUD, наказателна присъда, зависимост от вещества или смърт.

Симптомите на OCD също могат да повлияят на това колко пиете и колко често.

Друг по-малък проучване от 2022 г отбелязва, че употребата на алкохол обикновено се увеличава със скоростта на тежестта на симптомите на OCD, а злоупотребата с алкохол се увеличава с нивата на социална тревожност и депресия при OCD.

В някои случаи алкохолът се използва сам може да стане принуда. Компулсиите са умствени или физически „правила“, които следвате поради мания. Те често са твърди и последователни или създават повече безпокойство, че не ги изпълняват правилно.

Пример за алкохол като принуда би бил неутрализиране на натрапчива мисъл с точно три чаши уиски. Възможно е да сте се почувствали по-добре, след като сте изпили три шота първия път, когато сте изпитали тази мания, така че сега сте принудени да пиете точно това количество всеки път.

Промяна на връзката ви с алкохола, ако имате OCD

Можете да намалите или спрете употребата на алкохол с OCD, независимо дали имате AUD или не.

Промяната на връзката ви с алкохола може да бъде предизвикателство. Може да имате нужда от професионално напътствие и подкрепа, особено докато се справяте със симптомите на алкохолна абстиненция.

Връстниците, професионалистите и социалната подкрепа са важни фактори за намаляване на приема на алкохол.

Подкрепа от връстници

Подкрепата от връстници включва свързване с други, които споделят вашите цели и опит, свързани с употребата на алкохол. Може да ви помогне да останете на път и да се чувствате по-малко изолирани.

За да намерите ресурси за партньорска поддръжка, опитайте да посетите:

 • Анонимни алкохолици (AA)
 • Жени за трезвеност
 • SMART възстановяване

Професионална поддръжка

Професионалната подкрепа може да дойде от първични лекари, специалисти по зависимости и специалисти по психично здраве. Можете да намерите професионални услуги във вашия район, като посетите:

 • Национален институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA) Навигатор за лечение на алкохолизъм
 • FindTreatment.gov
 • Подкрепа за алкохол от Националната здравна служба (NHS)
 • Национална телефонна линия за злоупотреба с вещества и служби за психично здраве (SAMHSA).

За някои хора с алкохолна зависимост симптомите на отнемане могат да бъдат тежки и животозастрашаващи. В тези случаи е жизненоважно да работите с медицински специалист, за да създадете безопасен план за намаляване на консумацията на алкохол.

Професионалната подкрепа също може да ви помогне да управлявате връзката, която OCD има с употребата на алкохол. Да се ​​научите да управлявате OCD по други начини може да помогне за намаляване на нуждата от самоконтрол с алкохол.

Социална помощ

Социалната подкрепа идва от близките около вас. Ако искате да намалите приема на алкохол, разговорът с приятели и семейство за това как те могат да ви подкрепят може да промени нещата.

Инициативите за социална подкрепа включват:

 • преоценка на дейности и взаимоотношения, които включват пиене
 • обучение на близките защо ограничаването на алкохола е важно за вас
 • развиване на нови хобита и изходи, които не включват алкохол
 • намиране на местна група за подкрепа за хора, лекуващи се от алкохолизъм

Можете да помолите семейството и приятелите си да подкрепят усилията ви, като:

 • не ви предлага алкохол
 • ограничаване на употребата на алкохол около вас
 • без да критикуваш или да се подиграваш на избора си да не пиеш
 • посещаване на поддържащи дейности с вас
 • насърчаване на времето заедно без алкохол
 • предоставяне на коктейли или други алкохолни алтернативи на събития

ОКР и употребата на алкохол могат да вървят ръка за ръка. Ако живеете с ОКР, е по-вероятно да злоупотребявате с алкохол. Употребата на алкохол може да засили някои симптоми на OCD.

Предлага се помощ както за OCD, така и за намаляване на приема на алкохол. Групи от връстници, професионални насоки и подкрепа от семейството и приятелите могат да ви помогнат да управлявате симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss