Скрининг на сифилис & amp; Диагностика по време на бременност

Как се диагностицира сифилис?

Два теста, известни като микроскопия в тъмно поле и директни тестове с флуоресцентни антитела, могат окончателно да диагностицират сифилис. Въпреки това, нито един от тези тестове не е широко достъпен, тъй като те се използват за анализ на проби от орални лезии и когато се разглеждат под микроскоп, някои от бактериите, които обикновено се намират в устата и гърлото, приличат много на Treponema pallidum, бактерията, която причинява сифилис. В резултат на това изследването на материала, получен от орални лезии, може да доведе до фалшиво положителни резултати (при които погрешно се установява, че човекът е заразен). Затова лекарите използват кръвни изследвания (серология) за диагностициране на сифилис. Тези тестове имат за цел да открият антитела срещу инфекциозен агент. (Вашата имунна система произвежда антитела, специфични за организъм, който е нахлул в тялото ви; работата на антителата е да убие този организъм). Ако имате сифилис, кръвта ви ще съдържа антитела срещу T. pallidum.

Трепонемални и нетрепонемни тестове

Има два вида серологични тестове за сифилис, трепонема и нетрепонема. Трепонемалните тестове конкретно идентифицират антитела, насочени срещу T. pallidum. Интересното е, че въпреки че това антитяло е доказателство, че тялото ви се мобилизира за самозащита, то не инхибира прогресията на заболяването или осигурява имунитет срещу реинфекция. Във всеки случай, резултатите от различни видове трепонемални тестове отразяват колко антитяло присъства в кръвта, което определя степента на активност на заболяването.

Нетрепонемните тестове извършват откриване на инфекция по по -косвен начин. Те използват кардиолипин, вещество, открито в сърдечната тъкан. Пациентите със сифилис неизменно образуват антитела срещу кардиолипин. Но фалшиво положителни нетрепонемални тестове могат да се появят при бременни пациенти, употребяващи интравенозно наркотици, имат автоимунни заболявания като системен лупус еритематозус или наскоро са имали вирусна инфекция. Когато този вид тест води до положителни резултати, той трябва да бъде потвърден с трепонемален тест.

Анализ на цереброспинална течност

Всеки пациент със сифилис, който има признаци, които предполагат, че инфекцията причинява неврологични ефекти, трябва да има изследване на цереброспиналната течност. Признаците или симптомите, предполагащи неврологично засягане, включват промени в зрението или слуха, невъзможност да се движат мускулите на лицето или очите, загуба на чувство в лицето, главоболие, схванат врат или треска. Цереброспиналната течност се произвежда в мозъка и къпе мозъка и гръбначния мозък. Проба от тази течност за анализ се получава чрез игла, поставена в долната част на гърба (лумбална пункция). Тази игла пробива защитното покритие на гръбначния мозък, но не влиза в самата връв.

Цялостна оценка

Всички жени със сифилис трябва да преминат пълна оценка, включително тазов преглед, за да се определи стадият на заболяването. Освен това, ако сте диагностицирани с тази инфекция, трябва да бъдете изследвани за други болести, предавани по полов път, включително ХИВ.

Как трябва да се лекува сифилис?

Лечение с антибиотици

Пеницилин G (бицилин) е най -често срещаното лекарство, използвано за лечение на сифилис. Това е единственото лечение, доказано ефективно за невросифилис или сифилитична инфекция по време на бременност; тоест третира както майката, така и нейното бебе.

Ако сте бременна и имате анамнеза за алергия към пеницилин, трябва да се подложите на кожен тест. Ако кожните тестове са положителни, вие ще бъдете? десенсибилизиран? и след това се лекува с пеницилин.

Най -новите препоръки за лечение на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са представени в таблицата по -долу.

Таблица 1. Препоръки на CDC за лечение на сифилис
Етап на заболяването Предпочитано лечение Алтернативни режими*
Първични, вторични или ранно латентни Бензатин пеницилин G 2,4 милиона единици интрамускулно като единична доза Доксициклин (Vibramycin) 100 mg перорално два пъти дневно или тетрациклин (Sumycin) 500 mg перорално четири пъти дневно, всеки в продължение на две седмици
Късно латентен, латентен с неизвестна продължителност или третичен Бензатин пеницилин G 2,4 милиона единици интрамускулно веднъж седмично за три дози Доксициклин (Vibramycin) 100 mg перорално два пъти дневно или тетрациклин (Sumycin) 500 mg перорално четири пъти дневно, всеки в продължение на четири седмици
Неврологични или офталмологични Пеницилин G 3-4 милиона единици интравенозно на всеки 4 часа в продължение на 10-14 дни ИЛИ прокаин пеницилин 2,4 милиона единици интрамускулно веднъж дневно и пробенецид 500 mg перорално четири пъти дневно, всеки за 10-14 дни нито едно приемливо

Източник: Центрове за контрол и превенция на заболяванията (MMWR 1998; 47 (RR-1): 28-49) *Доксициклинът и тетрациклинът са противопоказани при бременност.

Източник: Центрове за контрол и превенция на заболяванията (MMWR 1998; 47 (RR-1): 28-49) *Доксициклинът и тетрациклинът са противопоказани при бременност.

Еритромицин, веднъж използван като алтернативно лечение, е по -малко ефективен от другите средства и вече не се препоръчва.

Възможни странични ефекти

В рамките на няколко часа от лечението на сифилис има малък шанс да развиете така наречената реакция на Яриш-Херксхаймер, която причинява треска, втрисане, ускорен сърдечен ритъм, обрив, мускулни болки и главоболие. Това е алергична реакция към разграждането на спирохетите. При бременни жени тази реакция може да включва преждевременно раждане или абнормна сърдечна честота на плода. Загрижеността за тази възможност обаче не трябва да предотвратява или забавя лечението.

Управление на сексуални партньори

Всеки, с когото сте имали сексуален контакт през 90-те дни преди да сте диагностицирани с първичен, вторичен или ранно латентен сифилис, трябва да бъде лекуван със същата схема, препоръчана за първичен сифилис. Ако сте били диагностицирани със късно латентен или третичен сифилис, всеки, с когото сте имали дългосрочен сексуален контакт, трябва да премине серологична оценка и да се лекува въз основа на резултатите.

Последващо лечение

Последващото лечение зависи от стадия на заболяването, за което се лекувате.

  • Ако се лекувате за първичен или вторичен сифилис, ще преминете физически преглед и ще повторите серологично изследване на шест месеца и отново на 12 месеца след лечението. Ако изследването не показва забележимо намаляване на антителата срещу T. pallidum или ако имате постоянни или повтарящи се признаци на инфекция, или лечението Ви е неуспешно, или сте били заразени отново. Вероятно ще бъдете повторно лекувани съгласно схемата за късно латентен сифилис.
  • Ако лечението е неуспешно (не реинфекция), ще бъдете оценени за субклиничен невросифилис, като използвате описаната по -горе процедура за лумбална пункция. Ще бъдете тествани и за HIV инфекция.
  • Ако се лекувате за латентно заболяване, ще имате повторен физически преглед и серологично изследване на шест, 12 и 24 месеца след лечението. Повторното лечение и лумбалната пункция се препоръчват, ако имате признаци или симптоми на повтаряща се инфекция или ако изследването показва продължителни високи нива на антитела.
  • Ако се лекувате от невросифилис, ще се подлагате на повторна оценка на цереброспиналната течност на всеки шест месеца, докато констатациите са нормални. Вашият лекар ще Ви предложи повторно лечение, ако броят на клетките в цереброспиналната течност не се нормализира в рамките на шест месеца.

ХИВ -инфектирани пациенти

Сифилисът засяга между 14 и 36% от хората с ХИВ. Въпреки че HIV инфекцията влияе неблагоприятно върху имунната система, серологичните тестове все още са полезни за диагностициране на сифилис при тези пациенти. Пациентите, заразени с ХИВ, са по -склонни да се провалят при лечение на сифилис, а процентът на невросифилис е по -висок при тази популация. Въпреки това препоръчителното лечение на сифилис не се променя, ако сте коинфектирани с ХИВ.

ХИВ-инфектираните пациенти, лекувани от сифилис, трябва да се подлагат на физически преглед и серологично изследване на всеки три месеца през първата година след лечението и отново 24 месеца след лечението. Тъй като коинфектираните пациенти са изложени на по-висок риск от усложнения, лекарите ще извършат лумбална пункция по-рано, отколкото при другите пациенти.

Какво е новото и новото?

Както бе споменато по-рано, еритромицинът (Ery-Tab) е антибиотик, използван преди това като алтернативно лечение за сифилис, но вече не се препоръчва. Свързан, но по -нов антибиотик, азитромицин (Zithromax), може да се препоръча като алтернативен агент, когато CDC публикува следващия си набор от насоки за лечение. Тъй като азитромицин се прилага само веднъж дневно, той може да предложи дозиращо предимство пред препоръчваните понастоящем алтернативни средства, доксициклин и тетрациклин.

Важно е да запомните, че в определени ситуации, като бременност или невросифилис, пеницилинът (PenVK) е единственото доказано ефективно лечение и този агент трябва да се използва дори за тези с анамнеза за алергия към пеницилин.

Може ли да се предотврати сифилис?

Няма ваксина срещу сифилис. Следователно превенцията се фокусира върху два въпроса:

  • образование относно по -безопасни сексуални практики (въздържание, моногамия и използване на презервативи и спермициди); и
  • идентифициране и лечение на заразени индивиди, за да се предотврати предаването им на други.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss