Сканиране на щитовидната жлеза

Какво представлява сканирането на щитовидната жлеза?

Сканирането на щитовидната жлеза е специализирана образна процедура за изследване на щитовидната жлеза, жлезата, която контролира метаболизма ви. Намира се в предната част на врата.

Обикновено сканирането работи с ядрената медицина, за да оцени начина, по който функционира щитовидната жлеза. Ядрената медицина включва използването на малки количества радиоактивен материал за диагностициране на болестта.

Радиоактивният йод обикновено се използва при тестове на щитовидната жлеза, включително сканиране на щитовидната жлеза. Вашата щитовидна жлеза и повечето видове рак на щитовидната жлеза абсорбират йод по естествен начин. Радиоактивният йод се натрупва в тъканта на щитовидната жлеза. Гама камера или скенер открива радиоактивните емисии.

Вашият лекар ще използва резултатите от този тест, за да оцени как функционира щитовидната жлеза.

Използване на сканиране на щитовидната жлеза

Сканирането на щитовидната жлеза може да помогне на Вашия лекар да определи дали щитовидната жлеза работи правилно. Можете също така да направите тест за поглъщане на радиоактивен йод (RAIU) със сканирането, за да измерите реакцията на щитовидната жлеза.

Радиоактивен материал, наречен радиоизотоп, или радионуклиден „индикатор“, ви се дава преди теста. Можете да го получите чрез инжекция, течност или таблетка. Трасеторът освобождава гама -лъчи, когато е в тялото ви. Гама камера или скенер може да открие този вид енергия извън тялото ви.

Камерата сканира областта на щитовидната жлеза. Той проследява маркера и измерва как щитовидната жлеза го обработва. Камерата работи с компютър, за да създава изображения, които подробно описват структурата и функцията на щитовидната жлеза въз основа на начина, по който тя взаимодейства с индикатора.

Сканирането на щитовидната жлеза може да се използва за оценка на аномалии, открити при физически преглед или лабораторен тест. Изображенията от този тест могат да се използват за диагностика:

 • бучки, възли (кисти) или други израстъци
 • възпаление или подуване
 • свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм
 • недостатъчна активност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм
 • гуша, която е анормално увеличение на щитовидната жлеза

 • рак на щитовидната жлеза

RAIU оценява функцията на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза абсорбира радиоактивния йод, той преработва йода, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Чрез измерване на количеството радиоактивен йод в щитовидната жлеза, Вашият лекар може да оцени начина, по който произвеждате хормони на щитовидната жлеза.

Метастатичното изследване е вид сканиране на щитовидната жлеза. Обикновено е запазен за хора с рак на щитовидната жлеза. Той може да определи дали ракът на щитовидната жлеза се е разпространил, като установи къде се абсорбира йодът. Процедурата обикновено се извършва след операция на щитовидната жлеза и аблация или отстраняване. Той може да идентифицира парчета от щитовидната жлеза, които остават след операцията.

Процедура за сканиране на щитовидната жлеза

Сканирането на щитовидната жлеза обикновено се извършва амбулаторно в отделението по ядрена медицина в болница. Те могат да се прилагат от технолог по ядрена медицина. Вашият ендокринолог може или не може да бъде там по време на процедурата.

Преди всяко сканиране на щитовидната жлеза ще получите радионуклид под формата на хапче, течност или инжекция. Когато изчакате необходимото време за усвояване на радиоактивния йод, ще се върнете в отдела по ядрена медицина.

Процедура за сканиране на щитовидната жлеза

Ще легнете на маса за изследване за сканиране на щитовидната жлеза без RAIU. Технологът ще наклони главата ви назад, така че врата ви да е удължен. След това те ще използват скенер или камера, за да направят снимки на щитовидната ви жлеза, обикновено от поне три различни ъгъла. Ще бъдете помолени да останете неподвижни, докато се правят снимките. Процесът отнема около 30 минути.

Процедура RAIU

RAIU се извършва 6 до 24 часа след приемането на радионуклида. Ще седнете изправени на стол за този тест. Технологът ще постави сонда над щитовидната жлеза, където ще измери наличната радиоактивност. Този тест отнема няколко минути.

Ще се върнете в отдела за ядрена медицина, за да направите още един набор от показания 24 часа след първия тест. Това позволява на Вашия лекар да определи количеството хормон на щитовидната жлеза, произведен между двата теста.

Процедура за метастатично изследване

Ще получите радиойод под формата на хапчета за метастатично изследване. Ще трябва да изчакате от два до седем дни, за да позволите на йода да пътува по цялото ви тяло.

В деня на анкетата ще легнете на масата за изпити. Сканирането на тялото ви ще бъде направено отпред и отзад, докато лежите много неподвижно. Това може да бъде неудобно за някои хора.

Възстановяване след сканиране на щитовидната жлеза

След сканирането на щитовидната жлеза трябва да се свържете с Вашия лекар за инструкции как да възобновите приема на лекарства за щитовидната жлеза.

Радиоактивният йод в тялото ви се отделя, когато уринирате. Може да бъдете посъветвани да пиете допълнителни течности и често да изпразвате пикочния мехур, за да изплакнете радионуклида. Може да се наложи да внимавате, за да предпазите другите от потенциално излагане на материала. За да направите това, Вашият лекар може да Ви посъветва да изплакнете два пъти след използване на тоалетната до 48 часа след теста.

Обикновено можете да възобновите обичайната си диета и дейности веднага след всяко сканиране на щитовидната жлеза.

Рискове от сканиране на щитовидната жлеза

В радионуклида, използван при всяко сканиране на щитовидната жлеза, има малко, но безопасно количество радиация. Вашето излагане на радиация ще бъде минимално и в допустимите граници за диагностични прегледи. Няма известни дългосрочни усложнения от процедурата по ядрена медицина.

Алергичните реакции към радионуклидния материал са изключително редки. Ефектите са леки, когато се появят. Може да почувствате лека болка и зачервяване на мястото на инжектиране за кратко, ако получите инжекция с радионуклид.

Въпреки че облъчването е минимално и краткосрочно, сканирането на щитовидната жлеза не се препоръчва за бременни или кърмещи жени. Вашият лекар може да Ви препоръча да избягвате да забременеете или да родите дете в продължение на шест месеца след теста, ако сте имали метастатично сканиране.

Подготовка за сканиране на щитовидната жлеза

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание или без рецепта, които приемате. Обсъдете как трябва да се използват преди и по време на теста.

Може да се наложи да спрете приема на лекарства за щитовидната жлеза от четири до шест седмици преди сканирането. Някои лекарства за сърце и всяко лекарство, съдържащо йод, също може да изискват корекции.

За всяко сканиране на щитовидната жлеза може да бъдете помолени да избягвате определени храни, които съдържат йод за около седмица преди процедурата. Обикновено не трябва да ядете:

 • млечни продукти
 • миди
 • суши
 • водорасли
 • морски водорасли
 • йодирана сол
 • подправки, съдържащи йодирана сол

Също така трябва да се въздържате от използването на:

 • антихистамини
 • сиропи за кашлица
 • мултивитамини
 • добавки, съдържащи йод

Други лекарства, които биха могли да повлияят на резултатите от RAIU са:

 • адренокортикотропен хормон (ACTH)
 • барбитурати
 • кортикостероиди
 • естроген
 • литий
 • Разтвор на Лугол, който съдържа йод
 • нитрати
 • фенотиазини
 • толбутамид

Не трябва да правите други тестове за изображения, които използват радиоактивен йод в продължение на шест седмици преди сканирането на щитовидната жлеза. Няколко дни преди процедурата, Вашият лекар може да поиска кръвен тест, за да потвърди, че функцията на щитовидната жлеза все още е анормална. Сканирането на щитовидната жлеза се използва като вторични диагностични инструменти при други тестове, като например кръвни изследвания. Сканирането обикновено не се използва, когато функциите на щитовидната жлеза са нормални. Изключение от това е, когато има възли или гуша.

Може да се наложи да постите няколко часа преди изпита. Храната може да повлияе на точността на измерването на RAIU.

Ще трябва да премахнете всички бижута или други метални аксесоари преди теста. Това може да попречи на точността на сканирането.

Резултати от сканиране на щитовидната жлеза

Лекар, специализиран в ядрените изображения, ще оцени изображенията и резултатите от сканирането на щитовидната жлеза. Вашите резултати ще бъдат изпратени в доклад на Вашия лекар.

Резултати от сканирането на щитовидната жлеза

Нормалното сканиране на щитовидната жлеза не би показало аномалии в размера, формата и местоположението на щитовидната жлеза. Щитовидната ви жлеза ще има равномерен зелен цвят на изображението. Червените петна по изображението показват анормални израстъци в щитовидната жлеза. Нормалните резултати от метастатично сканиране показват липса на щитовидна тъкан и липса на разпространение на рак на щитовидната жлеза.

Анормалното сканиране на щитовидната жлеза може да покаже щитовидна жлеза, която е увеличена или не е в позиция, което показва възможен тумор. Анормалните измервания също могат да покажат, че щитовидната ви жлеза е събрала твърде много или твърде малко от радионуклида.

Анормалните резултати от сканирането на щитовидната жлеза също могат да показват:

 • колоидна нодуларна гуша, която е вид уголемяване на щитовидната жлеза поради твърде малко йод
 • Болест на Грейвс, която е вид хипертиреоидизъм

 • безболезнен тиреоидит, който може да включва превключване между хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм
 • токсична нодуларна гуша, която представлява уголемяване на нодул върху съществуваща гуша

Резултати от метастатично изследване

Анормалните резултати от метастатично изследване ще покажат, че има места, където ракът на щитовидната жлеза се е разпространил. Изследването също така ще покаже къде остава хирургичната тъкан на щитовидната жлеза след хирургично отстраняване или аблация, която унищожава жлезата.

Резултати от RAIU

Анормално високите нива на хормони на щитовидната жлеза могат да показват:

 • ранният стадий на тиреоидит на Хашимото, който е хронично подуване на щитовидната жлеза
 • фактически хипертиреоидизъм, който е свръхактивна щитовидна жлеза, причинена от приемането на твърде много лекарства за щитовидната жлеза
 • хипертиреоидизъм
 • гуша

Анормално ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да показват:

 • хипотиреоидизъм
 • претоварване с йод
 • подостър тиреоидит, който е възпаление на щитовидната жлеза, причинено от вирус
 • възли на щитовидната жлеза или гуша

Outlook

Вашият лекар ще обсъди с вас резултатите от тестовете. Ако тестовете ви покажат, че щитовидната жлеза не функционира както трябва, те могат да назначат още изследвания, за да им помогнат да намерят правилната диагноза.

В зависимост от Вашето състояние, те могат да Ви предпишат лекарства за повишаване или понижаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Необходимо е внимателно проследяване, за да се гарантира, че нивата на хормоните ви са нормални. Това също ще ви помогне да избегнете всякакви здравословни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss