Симптоми на глаукома: как изглеждат и се чувстват

Глаукомата първо причинява промени в периферното зрение. Може също да имате замъглено зрение и болка в очите при някои видове глаукома. Повечето видове глаукома не причиняват видими промени в очите ви.

Глаукомата е група очни заболявания, които засягат зрителния нерв. Оптичният нерв предоставя информация от мозъка до очите ви. Без лечение глаукомата може да доведе до трайна загуба на зрението и слепота.

Петте основни вида глаукома са:

 • първичен отворен ъгъл (най-често срещан)

 • вторичен отворен ъгъл
 • първично затваряне на ъгъла
 • вторично затваряне на ъгъла
 • вродена

Глаукомата с отворен ъгъл е най-често тип глаукома в Съединените щати. Обикновено не причинява ранни симптоми. Толкова колкото 50% от хората може да не знаят, че го имат, докато не се подложат на очен преглед.

В зависимост от вашия тип глаукома може да забележите промени в начина, по който изглежда или се чувства окото ви. Типът глаукома може също да определи колко бързо ще изпитате промени в зрителното поле.

Тъй като увреждането на нервите, причинено от глаукома, е постоянно и необратимо, от съществено значение е да се правят рутинни очни прегледи, които включват безболезнена проверка на очното налягане (тонометрия).

Жизненоважно е да знаете признаците и симптомите на глаукома, защото ранната диагностика и лечение могат да помогнат за забавяне на загубата на зрение.

Как изглеждат очите ви, ако имате глаукома?

Повечето видове глаукома нямат ранни симптоми и вероятно няма да забележите промени в това как изглеждат очите ви.

Глаукомата с отворен ъгъл се развива бавно и не причинява никакви промени в начина, по който очите ви изглеждат физически.

Закритоъгълната глаукома е много по-рядко срещана и обикновено възниква внезапно. Прозрачната роговица ще стане мътна и цветният ирис ще изпъкне напред. Може да причини зачервяване на окото.

Хората със закритоъгълна глаукома могат също да съобщават за болка в очите, главоболие и гадене.

Децата, родени с вродена глаукома, често имат мътна или замъглена роговица. Роговицата е предната част на окото и обикновено е прозрачна. Очите на деца, родени с вродена глаукома, също могат да изглеждат уголемени. Те също могат да имат очи, които постоянно сълзят или сълзят.

Как изглежда вашето зрение, ако имате глаукома?

При повечето видове глаукома загубата на зрение може да настъпи бавно с течение на времето. Първоначално може да не забележите никакви промени в зрението си. С напредването на заболяването може да изпитате:

 • слепи петна във вашето периферно (странично) зрение
 • замъглено зрение
 • виждайки пръстени с цвят на дъгата или ореоли около светлините

Първоначално глаукомата засяга само периферното зрение, но може да прогресира до загуба на централно зрение. Ако не се лекува, може дори да доведе до слепота.

Закритоъгълната глаукома е спешно състояние на очите. Зрението ви внезапно ще се замъгли и може да видите пръстени с цвят на дъгата или ореоли около светлините. Без незабавно лечение може бързо да прогресира до слепота в рамките на един ден.

Дизайн от Maya Chastain

Как се чувстват очите ви, ако имате глаукома?

Смята се, че глаукомата се причинява от натрупване на налягане в окото ви. Но всъщност няма да почувствате този натиск. Повечето хора с глаукома не усещат никакви очни симптоми. С напредването на глаукомата очите ви може да станат чувствителни към светлина.

Хората със закритоъгълна глаукома често изпитват силна болка в очите.

Какви са първите признаци, че се развива глаукома?

Глаукомата обикновено няма ранни симптоми. С течение на времето може да започнете да забелязвате слепи петна в страничното (периферно) зрение. Но това често се случва толкова бавно, че повечето хора първоначално не могат да разберат, че зрението им се променя.

Поради тази причина диагнозата глаукома обикновено се поставя по време на рутинен очен преглед.

Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с Вашия лекар, ако забележите някакви промени в зрението си, включително замъглено зрение, загуба на зрение, чувствителност към светлина или слепи петна.

Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате следните симптоми:

 • силна болка в очите
 • внезапни нарушения на зрението
 • внезапно замъглено зрение
 • виждане на цветни пръстени около светлини

Тъй като повечето форми на глаукома нямат ранни симптоми, посещението на очен лекар за цялостен очен преглед е жизненоважно.

Попитайте Вашия лекар колко често трябва да си записвате час. Ако сте изложени на по-висок риск от глаукома, може да се нуждаете от цялостен очен преглед на всеки 1 до 2 години.

Известните рискови фактори за глаукома включват:

 • фамилна анамнеза за глаукома
 • късогледство (миопия)
 • предишна травма на очите
 • повишено очно налягане
 • диабет
 • напреднала възраст
 • Африканско потекло

Какво мога да очаквам, ако имам диагноза глаукома?

Няма лек за глаукома, но можете да я лекувате. Лечението на глаукома има за цел да намали налягането в окото и да предотврати по-нататъшна загуба на зрението.

Вашият лекар ще Ви предпише капки за очи. В някои случаи може да се нуждаете от офис лазерна процедура или операция за подобряване на дренажа на течности от окото.

Ако получите диагноза закритоъгълна глаукома, Вашият лекар ще трябва бързо да намали налягането в очите Ви. Те обикновено правят това с лекарства или процедура, наречена лазерна периферна иридотомия.

Повечето хора с глаукома не изпитват ранни симптоми. С течение на времето може да почувствате слепи петна в периферното или замъглено зрение, но вероятно няма да видите никакви физически промени в очите.

Може да не знаете, че имате глаукома, докато не загубите малко зрение. Поради тази причина посещението при офталмолог за редовни очни прегледи е от съществено значение за улавяне на болестта в ранните й стадии.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss