Сакрализация

Общ преглед

Сакрализацията е често срещана неправилност на гръбначния стълб, при която петият прешлен е слят със сакралната кост в долната част на гръбначния стълб. Петият лумбален прешлен, известен като L5, може да се слее напълно или частично от двете страни на сакрума или от двете страни. Сакрализацията е вродена аномалия, която се проявява в ембриона.

Сакрализацията често няма симптоми. Понякога се свързва с болки в долната част на гърба или проблеми с стойката и движението. Нарича се още лумбосакрални преходни прешлени или LSTV.

Симптоми

Степента и видът на сакрализацията варират в широки граници от индивид до индивид. Някои хора със сакрализация имат болки в долната част на гърба. Не е ясно дали сакрализацията причинява болки в гърба. Резултатите от проучването са смесени.

Връзката между сакрализацията и болката в долната част на гърба беше описан за първи път през 1917 г от италианския лекар Марио Бертолоти и е наречен „Синдром на Бертолоти“. Оттогава въпросът за причинно-следствената връзка на болката е предмет на дебат в медицинската литература.

Преглед на медицински проучвания за болка в долната част на гърба от 2013 г. установи, че броят на хората с болки в долната част на гърба, които също са имали сакрализация, варира от 6 до 37 процента. А Проучване от 2015 г предполагат, че хората с болки в долната част на гърба, които имат сакрализация, могат да имат по-силна болка.

Други симптоми, свързани със сакрализацията, могат да включват:

 • артрит на мястото на сливане
 • бурсит
 • дискова дегенерация
 • биомеханични затруднения в движението
 • ограничения на обхвата на движение
 • проблеми с контрола на стойката
 • сколиоза
 • болки в краката, болки в седалището

Видове

Сакрализацията има няколко форми, класифицирани според това дали сливането, наблюдавано на рентгенова снимка, е частично или пълно и дали сливането е само от едната страна (едностранно) или от двете (двустранно). Често използваната класификация на Castellvi е:

 • Тип 1: сливане с най-малко 19 mm ширина от едната (1a) или от двете страни (1b)
 • Тип 2: непълно сливане с псевдофуга, създадена от едната страна (2a) или от двете страни (2b)
 • Тип 3: пълно сливане на L5 със сакрума от едната страна (3a) или от другата (3b)
 • Тип 4: комбинация от Тип 2 и Тип 3

Причини

Причината за сакрализацията все още не е известна. Това се случва по време на ембрионалното развитие, когато прешлените започват да вкостяват, около осмата седмица.

Възможно е да има замесена генетична предразположеност.

Честота

Оценките за честотата на сакрализацията сред общото население варират в широки граници, от 4 до 36 процента. Широкият диапазон от оценки е приписва до различията в диагностичните методи и дефинициите.

Сред хората под 30 г. приблизително 18,5 процента имат сакрализация.

Преглед от 2017 г. предполага, че честотата на сакрализацията може да варира в зависимост от расата. Този преглед цитира проучвания, показващи честотата, варираща от ниски 4 процента в Китай до 35,9 процента в Турция.

Диагноза

За да диагностицира това състояние, Вашият лекар първо ще Ви прегледа и ще попита за Вашата медицинска история и всяка болка, която може да имате.

Диагнозата на сакрализацията също изисква рентгенови лъчи на лумбалния гръбначен стълб. Може да имате флексионно-разширяващи рентгенови лъчи, така че лекарят да може да види лумбалната област в различни позиции.

Вашият лекар може също да назначи MRI изображения. За да потвърди диагнозата, Вашият лекар може да използва диагностични инжекции на анестетици или стероиди в областта.

Лечение

Лечението зависи от вида и степента на сакрализация и какви са вашите симптоми. Всеки индивид е различен и няма определено лечение. Консервативното лечение на болка, свързана със сакрализацията, е същото като при други болки в долната част на гърба.

Облекчаване на болката

Това може да включва стандартните лечения за болки в долната част на гърба:

 • противовъзпалителни лекарства
 • мускулни релаксанти
 • стероидни инжекции

Ако не получите облекчение от стероидни инжекции, това може да е индикация че имате нужда от операция.

Физиотерапия

Физическата терапия може да помогне за укрепване и стабилизиране на участващите мускули и подобряване на движението.

А Проучване от 2015 г съобщава, че техниката на Александър за мускулна преквалификация помага за стойката и нервно-мускулната координация. В същото проучване отбелязва, че методът на пилатес може да бъде по-ефективен от друга физическа терапия или упражнения за укрепване на тазово-лумбалната област.

Хиропрактиките също са докладвано за осигуряване на облекчение чрез гръбначни манипулации, работа с меките тъкани, разтягане и упражнения.

Други лечения

Има няколко проучвания за други обещаващи лечения.

Локален анестетик, комбиниран с радиочестотни ленти в областта на болката е докладвано да осигури облекчаване на болката в един случай. Авторите препоръчват допълнителни изследвания в тази техника.

А Проучване от 2015 г съобщават за използването на електрическа денервация като минимално инвазивен метод за облекчаване на болката в пространството между 5-ти лумбален прешлен и сакрума.

Хирургия

Само 43 случая на операция за проблеми с сакрализацията са докладвани в медицинската литература. Необходими са повече проучвания, за да се разбере по-добре кога операцията може да бъде полезна.

Може да се препоръча операция за коригиране на специфични дискове или други аномалии, които са резултат от сакрализацията. Например, сакрализацията може да причини напрежение на диска между четвъртия и петия прешлен, което води до приплъзване или дегенерация на диска. Може също да причини притискане на гръбначния нерв и болка в гръбначния стълб или краката, сколиоза или ишиас.

Outlook

Сакрализацията е често срещана вродена аномалия, която често няма симптоми. Дали причинява болки в гърба или не е предмет на дебат откакто сакрализацията е описана за първи път. Ако имате симптоми на болка, са налични консервативно и хирургично лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss