Роботизирана хирургия за рак на бъбреците

По време на роботизирана хирургия хирургът използва ръцете на робот, за да помогне при насочването и работата с хирургически инструменти. Предимствата включват повишена прецизност, по-нисък риск от странични ефекти и по-кратко време за възстановяване.

Хирургията, която премахва целия или част от бъбрека, е основното лечение за много видове рак на бъбреците. Ако ракът е малък и остава локализиран в бъбрека, операцията има потенциал да излекува рака.

Когато е възможно, лекарите предпочитат да използват минимално инвазивни хирургични техники за рак на бъбреците. Една от тях включва използването на роботи и се нарича роботизирана хирургия.

Тази статия разглежда по-отблизо роботизираната хирургия, включително как се различава от традиционната или отворена хирургия и нейната процедура, ползи и цена.

Излекуване срещу ремисия при рак

Лек: Най-общо казано, a лек означава, че лечението е премахнало всички следи от рак, не е необходимо повече лечение и не се очаква ракът да се върне.

Ремисия: Ремисията е период от време, през който ракът се повлиява от лечението или е под контрол. В зависимост от вида на рака, лечението може или не може да продължи по време на ремисия.

Пълна ремисия означава, че няма никакви забележими признаци на рак. Частичната ремисия означава, че има много по-малко ракови клетки, но те все още могат да бъдат открити.

Какво представлява роботизираната хирургия при рак на бъбреците?

Роботизираната хирургия е вид минимално инвазивна хирургия, която може да се използва при рак на бъбреците. За разлика от отворените операции, минимално инвазивните операции използват само няколко малки разреза в корема вместо един голям.

Роботизираната хирургия използва лапароскоп и други малки хирургически инструменти. Лапароскопът е инструмент с форма на тръба с камера и светлина в края, който позволява на вашия хирург да вижда в тялото ви, докато извършва операцията.

За разлика от типичната лапароскопска хирургия, вместо директно да борави с лапароскопа и други инструменти, хирургът използва робот, който да помага при работата с хирургическите инструменти.

Роботът има четири различни ръце за задържане и работа с различни инструменти. Хирургът използва контролен панел близо до операционната маса, за да направлява движенията на ръцете.

Какви са ползите от роботизираната хирургия при рак на бъбреците?

Има няколко предимства на роботизираната хирургия при рак на бъбреците. Например роботизирана хирургия:

 • включва няколко малки разреза вместо един голям, както при отворените операции
 • се свързва с по-малко странични ефекти, по-кратък болничен престой и по-кратко време за възстановяване от отворените операции
 • използва инструменти, които имат по-голям обхват на движение от човешката ръка, което позволява на хирурга да работи с по-голяма прецизност, отколкото при други видове хирургия
 • използва технология за изобразяване, която позволява на хирурга да получи 3D изгледи с голямо увеличение на области във вътрешността на тялото ви, които обикновено са по-трудни за виждане

Докато минимално инвазивните операции като роботизирана хирургия и лапароскопска хирургия имат по-малък риск от странични ефекти и по-кратко време за възстановяване, те могат да имат подобни резултати, свързани с рака, като отворената хирургия.

Например един 2018 проучване сравняват отворени, лапароскопски и робот-асистирани подходи за частично отстраняване на бъбрека. При средното проследяване от 5 години проучването установи, че няма разлика между подходите по отношение на:

 • рецидив на рак в бъбреците или околните тъкани
 • разпространение на рака в отдалечени тъкани (метастази)
 • смърт поради рак на бъбреците

Каква е процедурата за роботизирана бъбречна хирургия?

Роботизираната хирургия може да се използва за отстраняване на част или целия бъбрек. Тези процедури се наричат ​​съответно частична и радикална нефректомия.

Ще получите обща анестезия по време на операцията. Това означава, че ще спите по време на процедурата.

По време на операцията вашият хирург ще седи на контролния панел, който управлява ръцете на робота. Три от ръцете държат различните хирургически инструменти, докато едната ръка държи 3D камера с голямо увеличение.

Ръцете на робота вкарват камерата и хирургическите инструменти в малки разрези, направени в корема ви. След това хирургът контролира движенията на всяка от ръцете, за да извърши операцията.

Важно е да се подчертае, че роботът не извършва операцията сам. Вместо това хирургът внимателно насочва всяка от ръцете на робота, за да извърши точно операцията.

Какво е възстановяването при роботизирана хирургия за рак на бъбреците?

Най-общо казано, възстановяването при роботизирана хирургия при рак на бъбреците е подобно на нероботичните лапароскопски процедури.

Обикновено отнема от 10 до 14 дни, за да се възстанови напълно от всяка процедура. Въпреки това, може да отнеме няколко седмици, за да се върнете напълно към нормалните си дейности.

Да имате известен дискомфорт или болка след операция е нормално и може да се управлява с лекарства. Примери за други потенциални нежелани реакции, които може да изпитате след роботизирана операция за рак на бъбреците, включват:

 • подуване на корема
 • кървене
 • инфекции
 • херния близо до разреза
 • намалена бъбречна функция
 • нараняване на околните органи или кръвоносни съдове

А 2018 проучване сравняват частични отстраняване на бъбреците (наречени нефректомии), извършени чрез отворена хирургия, лапароскопска хирургия и роботизирана хирургия. В сравнение с отворената хирургия, и двете минимално инвазивни операции имат:

 • по-ниски нива на загуба на кръв по време на операция
 • по-кратко исхемично време, което означава, че кръвният поток е намален или спрян към тъканта за по-кратък период от време по време на операция
 • намалена продължителност на болничния престой
 • по-малко промени в бъбречната функция след операция

Изследователите отбелязват също, че роботизираната хирургия има по-кратко време за работа в сравнение с лапароскопската хирургия. Въпреки това, друго проучвания установиха, че роботизираната хирургия е свързана с по-дълго време на работа.

Къде можете да направите роботизирана хирургия за рак на бъбреците?

Роботизираната хирургия за рак на бъбреците обикновено се извършва в болница. Тъй като изисква специализирано оборудване, не се предлага във всички болници.

Ако се интересувате от роботизирана хирургия за рак на бъбреците, попитайте вашия медицински екип за местата, където е достъпна.

Освен това, Американско общество за борба с рака отбелязва, че роботизираната хирургия при рак на бъбреците е трудна техника за научаване и нейният успех зависи от опита и уменията на хирурга.

Поради това е важно да изберете хирург с голям опит в роботизирана хирургия за рак на бъбреците. Вашият медицински екип ще може да ви даде препоръки за хирурзи с подходящ опит.

Колко струва роботизираната хирургия за рак на бъбреците и покрива ли се от застраховка?

Проучване е намерил че роботизираната хирургия за рак на бъбреците е по-скъпа от други видове операции, включително лапароскопска хирургия и отворена хирургия.

Най-общо казано, здравната застраховка ще покрива грижи, които се считат за медицински необходими за диагностицирането или лечението на здравословно състояние.

Въпреки това, винаги е добра идея да се консултирате с вашия доставчик на застраховка какво е покрито и какво ще трябва да платите от джоба си.

Бъбречната хирургия включва отстраняване на част или целия засегнат бъбрек. Хирурзите обикновено се опитват да използват минимално инвазивни подходи, когато е възможно. Една от тях е роботизирана хирургия, при която хирургът насочва робот да извърши операцията.

Роботизираната хирургия е свързана с много предимства. Те включват, но не се ограничават до повишена прецизност, по-нисък риск от странични ефекти и по-кратко време за възстановяване.

Роботизираната хирургия също е скъпа, изисква специфичен опит и може да не е достъпна във всички съоръжения. Ако се интересувате от роботизирана хирургия за рак на бъбреците, говорете с вашия екип, за да видите дали тя е подходяща за вашия план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss