Рентгеновата снимка ще покаже ли остеоартрит на тазобедрената става?

Рентгеновите лъчи са един инструмент, който лекарят може да използва при диагностицирането на остеоартрит. Но рентгеновите лъчи не винаги могат да открият остеоартрит, така че лекарят ще вземе предвид и друга информация.

Остеоартритът възниква, когато хрущялът се износва в ставата, където се срещат костите експерти сега смятам, че причините са много по-сложни. Износеният хрущял кара костите в ставата да влизат в контакт една с друга, което може да бъде болезнено и да накара ставата ви да се схванат.

Остеоартрит на тазобедрената става обикновено се появява там, където бедрената кост се съединява с таза. Хрущялът обикновено защитава тази област. При остеоартрит обаче хрущялът може да се износи, което води до болка и увреждане на тазобедрената става.

Прочетете, за да научите повече за това как може да изглежда остеоартритът на рентгенова снимка, какво да очаквате от рентгенова процедура и какви други тестове лекарите могат да използват за диагностициране на остеоартрит на тазобедрената става.

рентгенова снимка на тазобедрената става, показваща стесняване на ставната цепка при остеоартрит
Рентгеново изображение на тазобедрена става с артрит може да покаже стесняване на ставната цепка и костни промени, включително образуване на костни шипове, ако има такива. Снимка на Mediscan / Alamy

Как изглежда остеоартритът на рентгенова снимка?

Вашата тазобедрена става е топка и гнездо. Главата на бедрената кост с форма на топка, покрита с хрущял, се вписва в гнездото на тазовата кост и позволява на крака ви да се движи в много посоки.

При типична рентгенова снимка на тазобедрената става ще видите пространство между главата на бедрената кост и таза, където хрущялът омекотява бедрената кост в ставата.

Ако имате остеоартрит на тазобедрената става, това ставно пространство може да изглежда много по-тясно, защото хрущялът се е износил, позволявайки на главата на бедрената кост да се приближи до костта в тазовата ямка.

Това кара костите да се стържат една в друга, докато движите крака си. Когато това се случи, може да почувствате значителна болка и скованост, когато се опитвате да ходите, стоите или седите. Може също да видите пукнатини в костта, липсващи парчета от главата на бедрената кост или бели области, където бедрената кост се е втвърдила (субхондрална склероза).

Части от увреден хрущял и кост от износване и разкъсване на ставата също могат да се видят на рентгенова снимка на тазобедрената става като бели парчета около ставата. Може също да забележите костни шипове или кисти, които са израснали по костните ви повърхности поради заболяване на ставата.

Рентгенова снимка може също да покаже хондрокалциноза, натрупване на калциеви кристали в ставите. Това често срещани Усложнението на остеоартрита се появява като бели линии по повърхността на хрущяла.

Може ли рентгенова снимка да установи колко тежък е остеоартритът?

Рентгенова снимка може да покаже износване и увреждане на бедрото, което е резултат от остеоартрит.

Рентгеновата снимка на тазобедрената става често може да покаже:

 • колко е износен хрущялът
 • колко тясна е ставната цепка
 • колко е увредена главата на бедрената кост

И все пак, рентгеновата снимка не винаги може да покаже увреждане на хрущяла от остеоартрит.

Каква е процедурата за рентгеново изследване на тазобедрената става?

Радиологичните лаборатории или клиники, които са специализирани в образни тестове, обикновено извършват рентгенови снимки на тазобедрената става.

Не е нужно да правите много, за да се подготвите за рентгенова снимка на тазобедрената става. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите рентгеновия процес по-удобен:

 • Носете широки дрехи, които са удобни и лесни за обличане и събличане, ако трябва да се преоблечете в рокля.
 • Свалете всички бижута или метални аксесоари, които могат да попречат на рентгеновите лъчи да произвеждат ясни изображения.
 • Уведомете техника, ако имате някакви метални импланти в тялото си, които могат да попречат на резултатите от рентгеновото изследване.

Някои рентгенови лъчи ще изискват стоене до инструмент с форма на плоча, който може да произвежда рентгенови изображения. Други рентгенови лъчи може да изискват легнало положение, така че техникът да може да премести специализирана камера над бедрото ви, за да направи рентгенови изображения.

Стойте или легнете много неподвижно, докато се прави рентгеновото изображение. Това помага да се уверите, че изображението е ясно. След като техникът получи необходимите изображения, можете да се преоблечете в обичайните си дрехи и да напуснете обекта малко след това.

Възможно е веднага да прегледате рентгеновите снимки с рентгенолог или лекар. Но може да се наложи да насрочите последваща среща, за да обсъдите резултатите и какви лечения може да са ви необходими.

Колко надеждни са рентгеновите лъчи за откриване на остеоартрит на тазобедрената става?

Според изследване от 2022 г. рентгеновите изображения не винаги могат да потвърдят диагнозата остеоартрит на тазобедрената става, особено на ранен етап.

На рентгенова снимка лекарите не винаги могат да открият ранни структурни промени, като стесняване на ставната цепка и увреждане на главата на бедрената кост. Често това е моментът, когато за първи път ще започнете да изпитвате забележима болка и промени в ходенето. Много хора, които изпитват тази болка, нямат никакви признаци, които се показват на рентгенова снимка.

Лекарите трябва да използват рентгенови лъчи и други диагностични тестове, за да видят колко далеч е вашият остеоартрит и колко увреждане има на ставата. Това може да им помогне да изберат подходяща опция за лечение, като артропластика на тазобедрената става.

Какви други тестове използват лекарите за откриване на остеоартрит на тазобедрената става?

Някои други тестове и процедури, които лекарят може да използва за откриване на остеоартрит на тазобедрената става, включват:

 • физически преглед
 • обсъждане на вашите симптоми, като нивата на болка и движението ви
 • преглед на вашия рискови факторикато възраст, тегло и фамилна история
 • твое сравнение дължини на краката
 • внимателна проверка на това как ходите
 • допълнителни изображения, като магнитен резонанс (MRI) или компютърна томография (CT), за да се видят нервите и кръвоносните съдове около ставата
 • кръвни изследвания за търсене на признаци на ревматоиден артрит (RA)

Лекарите обикновено извършват рентгенови снимки на бедрото и други диагностични тестове, за да търсят признаци на износване на бедрото.

Остеоартритът е относително лесен за лечение, ако бъде открит рано. Ако изпитвате силна болка и скованост, когато ходите, свържете се с лекар, за да получите рентгеново изображение и други тестове и да научите какви следващи стъпки трябва да предприемете, за да лекувате причината.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss