Разширено и бъдещо лечение на Паркинсон

Въпреки че няма лек за болестта на Паркинсон, последните изследвания доведоха до подобрени лечения.

Учени и лекари работят заедно, за да намерят техника за лечение или превенция. Изследванията също така се стремят да разберат кой е по-вероятно да развие болестта. Освен това учените изучават генетичните и екологичните фактори, които увеличават шанса за диагноза.

Ето най-новите лечения за това прогресивно неврологично разстройство.

Дълбока мозъчна стимулация

През 2002 г. FDA одобри дълбока мозъчна стимулация (DBS) като лечение на болестта на Паркинсон. Но напредъкът в DBS беше ограничен, тъй като само една компания беше одобрена да направи устройството, използвано за лечението.

През юни 2015 г. FDA одобри Brio невростимулационна система. Това имплантируемо устройство помогна за намаляване на симптомите чрез генериране на малки електрически импулси в цялото тяло.

Генна терапия

Изследователите все още не са намерили сигурен начин да излекуват болестта на Паркинсон, да забавят нейното прогресиране или да обърнат мозъчното увреждане, което причинява. Генната терапия има потенциал да направи и трите. Няколко проучвания са открили, че генната терапия може да бъде безопасно и ефективно лечение на болестта на Паркинсон.

Невропротективни терапии

Освен генните терапии, изследователите разработват и невропротективни терапии. Този вид терапия може да помогне за спиране на прогресията на заболяването и предотвратява влошаването на симптомите.

Биомаркери

Лекарите разполагат с малко инструменти за оценка на прогресията на болестта на Паркинсон. Постановката, макар и полезна, наблюдава само прогресията на двигателните симптоми, свързани с болестта на Паркинсон. Съществуват и други скали за оценяване, но те не се използват достатъчно широко, за да бъдат препоръчани като обща насока.

Въпреки това, една обещаваща област на изследване може да направи оценката на болестта на Паркинсон по-лесна и по-точна. Изследователите се надяват да открият биомаркер (клетка или ген), който ще доведе до по-ефективни лечения.

Невронна трансплантация

Възстановяването на мозъчните клетки, загубени от болестта на Паркинсон, е обещаваща област на бъдещо лечение. Тази процедура замества болните и умиращи мозъчни клетки с нови клетки, които могат да растат и да се размножават. Но изследванията на невронната трансплантация имат смесени резултати. Някои пациенти са се подобрили с лечението, докато други не са забелязали подобрение и дори са развили повече усложнения.

Докато не бъде открит лек за болестта на Паркинсон, лекарствата, терапиите и промените в начина на живот могат да помогнат на хората с това заболяване да живеят по-добър живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss