Разтягане за облекчаване на перонеален тендинит

Какво е перонеален тендинит?

Перонеалният тендинит е често срещана причина за болка около гърба и външната част на стъпалото поради нараняване или увреждане на сухожилията.

Перонеалните сухожилия са силни, подобни на въже структури, които свързват перонеалните мускули на прасеца с костите на стъпалото. Тендинитът възниква, когато микроразкъсванията причиняват увреждане и възпаление на сухожилията, което води до болка и затруднено ходене.

Според американския семеен лекар, когато се появи тендинит, хората често изпитват болка и подуване около гърба и външната част на стъпалото. Други симптоми включват пукане и усещане за нестабилност на глезена.

Болката обикновено се влошава при активност, появява се бавно и се влошава с течение на времето. Най-честата причина за перонеален тендинит е прекомерната употреба. Това нараняване е често срещано при бегачи и други спортисти, чиито спортове изискват повтарящи се движения на глезена или стъпалото.

Лечението включва принципа на RICE (почивка, лед, компресия, повдигане), както и противовъзпалителни лекарства като ибупрофен (Advil, Motrin и други), масаж, физиотерапия и упражнения за разтягане и укрепване на стъпалото и прасеца.

Ползите от разтягането

Известно е, че контролираното разтягане увеличава синтеза на колаген и подобрява организацията на мускулните влакна. По-добрата организация може да доведе до по-силни мускули и сухожилия след възстановяване.

По време на фазата на възстановяване на нараняване на сухожилие, вашият физиотерапевт може да предпише програма за домашни упражнения, която включва упражнения за разтягане и укрепване. Целта на разтягането е да се предотвратят проблеми, дължащи се на сраствания, скъсяване или неправилно зарастване на сухожилието.

Консултирайте се с вашия терапевт, за да видите дали тези разтягания могат да помогнат за намаляване на симптомите и поддържане на гъвкавостта на глезена и прасеца след перонеален тендинит.

Разтягане на кърпа

Разтягането на мускулите на стъпалото и прасеца може да помогне за намаляване на болката и за подобряване на заздравяването на травма на перонеалното сухожилие. Това разтягане може да се извърши, като седнете на земята с краката си право пред вас:

 1. Увийте кърпа около пръстите на краката си и леко дръпнете назад, докато почувствате разтягане в долната част на стъпалото и задната част на подбедрицата.
 2. Задръжте това разтягане за 30 секунди и повторете три пъти.

Разтягане на прасеца в изправено положение

Разтягането на прасеца в изправено положение позволява повече напрежение на глезена и прасеца, отколкото при разтягане в седнало положение:

 1. Застанете с лице към стена, изпънете единия крак пред себе си, пръстите на краката сочат нагоре.
 2. Бавно се наведете напред, докато почувствате разтягане в задната част на подбедрицата.
 3. Задръжте за 30 секунди и повторете три пъти.

Стойно разтягане на солеуса

Солеусният мускул е дълбок мускул на прасеца, който често е стегнат при атлети за издръжливост. Можете да разтегнете този мускул, като направите следното разтягане:

 1. Застанете на няколко метра от стената и се обърнете към стената.
 2. Вашият наранен крак трябва да е обратно с пета на пода. Изведете другия си крак напред, към стената.
 3. Завъртете ранения си крак леко навътре към другия.
 4. Дръжте другия си крак напред и леко огънете това коляно и се наведете в стената, докато почувствате разтягане на засегнатия крак.
 5. Задръжте за 30 секунди и повторете три пъти.

Обръщане и инверсия

Поддържането на гъвкавостта на глезена е важно по време на възстановяването. Тъй като перонеалното сухожилие помага за завъртане на крака навън (еверсия), това движение често може да бъде трудно и болезнено. Не правете никакви движения, които причиняват болка. Консултирайте се с вашия физиотерапевт за алтернативи, ако е необходимо.

 1. Седнете на стол с кръстосания крак върху другото коляно.
 2. Като държите долната част на стъпалото с ръка, бавно наклонете стъпалото на крака си към пода.
 3. Задръжте това положение за 5 до 10 секунди и след това издърпайте крака си към себе си, накланяйки го към тавана. Повторете 10 пъти.

Предотвратяване на перонеален тендинит

Перонеалният тендинит може да бъде предотвратен чрез носене на подходящи обувки, избягване на тренировки по наклонена или неравна повърхност (например бягане по плажа) и въздържане от бързи завъртащи движения.

Най-важното е, че може да се избегне, като не се претренира. Може също да се предотврати, като не се връщате към упражненията твърде скоро след изкълчване на глезена или нараняване.

Предупреждения

Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете нова тренировъчна програма. Вашият доставчик на здравни услуги ще може да определи подходящ план за грижи за вашето състояние.

Ако тези упражнения доведат до влошаване на болката или почувствате подуване, затопляне или зачервяване, спрете незабавно.

Ако болката не се подобри с почивка, винаги потърсете медицинска помощ, тъй като това може да бъде по-сериозно и в някои случаи да изисква операция.

Продуктът за вкъщи

Перонеалният тендинит е често срещано нараняване при бегачи и атлети за издръжливост. При подходяща почивка и консервативно лечение често се лекува без операция. Разтягането може да помогне за увеличаване на гъвкавостта и поддържане на обхвата на движение в стъпалото и глезена.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss