Разпознаване на вегетативните симптоми на депресия

Депресията е едно от най-честите състояния на психичното здраве, което засяга грубо 280 милиона души по света, според Световната здравна организация (СЗО).

Когато някой има клинична депресия, той може да изпита широк спектър от симптоми, от промени в настроението до физически болки и умора и много повече. Понякога лекарите наричат ​​определени симптоми на клинична депресия „вегетативни“ симптоми, което означава, че те са резултат от биологичните промени, които депресията може да причини.

По-долу ще проучим какви са вегетативните симптоми на депресия, какви други симптоми са общи за депресията и какво лечение съществува за хора с клинична депресия.

Какво означава “вегетативно”?

В медицината вегетативен е термин, който до голяма степен се използва за описване на променено състояние на съзнанието, в което човек е буден, но не осъзнава и не може да реагира смислено на заобикалящата го среда.

Когато някой е във вегетативно състояние, физическата му функция остава непокътната, което означава, че той може да прави неща като отваряне на очите си, докато е буден, или да заспи отново. В някои случаи те могат да ядат храна и дори да издават звуци.

Въпреки това, тъй като хората във вегетативно състояние нямат съзнание, те не показват изразителни физически или емоционални реакции, като реагиране на гласове или реагиране на команди – въпреки че все още могат да имат функционален рефлекс на стрес.

Вегетативни симптоми при депресия

Вегетативните симптоми на депресия са различни от вегетативното състояние на съзнанието, описано по-горе. Според по-рано литература от 2006гвегетативните симптоми на депресия са резултат от промени в начина, по който функционира тялото на човек поради неговата депресия.

2013 изследване твърдят, че 50 до 95% от пациентите с депресия в заведенията за първична медицинска помощ имат вегетативни симптоми, които често не се лекуват достатъчно.

В собственото проучване на авторите на 787 по-възрастни пациенти на средна възраст 73 години те установиха, че общо 46% показват поне един вегетативен симптом. Това включва тези със и без дисфория (състояние на неудовлетвореност) като компонент на тяхната депресия.

Като цяло най-честите вегетативни симптоми включват промени в навиците на съня, апетита или теглото и храносмилателната система.

Други вегетативни симптоми могат също да включват:

 • сърцебиене или аритмии
 • задух или затруднено дишане
 • сексуална дисфункция или менструални промени
 • промени в телесната температура
 • гадене, повръщане, изпотяване или други физически симптоми

Много хора, които имат депресия, ще изпитат тези симптоми до известна степен, но като цяло терминът „вегетативни симптоми“ се използва за описание на тежките физически симптоми на депресия.

Също така е важно да знаете, че „вегетативен“ се счита за малко остарял термин, когато се описват тези симптоми на обикновен език. Вместо това често наричаме тези симптоми физически или когнитивни симптоми на депресия, както ще разгледаме по-долу.

Вегетативни симптоми срещу анхедония

„Вегетативна депресия“ се отнася до набор от симптоми, особено физическите промени, свързани с депресията. Медицинските специалисти и специалистите по психично здраве вероятно ще се позовават на такива симптоми по-директно като „физически промени“ или „промени в мотивацията“.

„Анхедонията“ се счита за специфичен и често срещан симптом на депресия. Това е състояние, свързано с апатия, намален афект (външното ви изразяване на емоции) или липса на отзивчивост. Анхедонията може да изглежда като намален интерес към дейности, които обикновено харесвате, или липса на мотивация.

Научете повече за анхедонията като симптом на депресия.

Физически симптоми

Физическите симптоми – особено тези, считани за вегетативни – са често срещани при депресия. При някои хора тези симптоми могат да бъдат достатъчно тежки, за да им затрудни ежедневието.

Според Национален институт за психично здраве (NIMH)някои от физическите симптоми на депресия могат да включват:

 • затруднено заспиване или заспиване
 • спи твърде много или твърде малко
 • повишаване или намаляване на апетита
 • увеличаване или намаляване на телесното тегло
 • по-ниски нива на енергия от обикновено или хронична умора
 • чувство на неспокойствие или честа нужда от движение
 • става, мускул или тяло болки и болки

Промените в навиците на съня, апетита, храносмилането или телесното тегло се считат за най-честите вегетативни симптоми на депресия. Има обаче други видове вегетативни симптоми, които някой с депресия може да изпита.

Симптоми на настроението

Промените в настроението са друга типична характеристика на клиничната депресия. Те са различни от когнитивните симптоми (които включват мисли и мисловни процеси) по това, че настроенията са свързани с вашите чувства и емоционална регулация.

Според НИМХнякои от симптомите на настроението на депресия могат да включват:

 • постоянно чувство на тъга или празнота
 • песимистично мислене, често придружено от чувство на безнадеждност
 • мислейки, че сте безпомощни или безполезни
 • усещане за нарастващ гняв или раздразнение спрямо другите
 • натрапчиви мисли за самоубийство или смърт

Мислите и чувствата са дълбоко свързани, но не са еднакви. Те също така показват уникални симптоми на депресия.

Когнитивни симптоми

Когато някой има депресия, той също може да изпита значителни промени в когнитивната си функция. Когнитивните симптоми включват мислите, функционирането, вниманието, ученето, паметта и концентрацията на човека.

Когнитивните симптоми на депресия могат да включват:

 • проблеми с формирането на мисли или запомнянето на неща
 • затруднено концентриране или съсредоточаване върху нещата
 • проблеми при правенето на планове или други решения
 • обработване на нещата или дори правене на нещата по-бавно
 • загуба на интерес към нещата, които обикновено харесвате

Изследванията предполагат, че когнитивната дисфункция е важен елемент от голямото депресивно разстройство и може да се използва, за да научите повече за началото или прогресирането на нечия депресия.

Лечение

Ако вие или ваш близък живеете с депресия, не сте сами – и тя може да бъде лекувана с правилния подход. Обикновено депресията е лекувани с терапия, лекарства, промени в начина на живот или комбинация от трите.

Терапия

Психотерапия е една от най-широко използваните възможности за лечение на хора с депресия. В зависимост от вида на използвания терапевтичен подход, можете да научите как да правите неща като:

 • Разпознайте неточни или вредни мисли, които допринасят за вашите симптоми.
 • Разберете връзката между мисли, настроения и поведение.
 • Разрешавайте проблеми и се справяйте с трудни житейски събития, които могат да влошат симптомите ви.
 • Практикувайте грижа за себе си и осъзнайте как да бъдете състрадателни към себе си.
 • Създайте план за действие, когато симптомите ви станат тежки.

Въпреки че има много различни видове терапии, когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се счита за един от най-ефективните подходи за управление на симптомите на депресия.

Част от CBT ще се стреми да се включи в поведение или хобита, които дават усещане за смисъл и цел.

лекарства

Лекарствата могат да се използват за намаляване на симптомите на депресия, особено когато се използват заедно с психотерапия. Антидепресантите са най-често предписваният вид лекарства за депресия и могат да включват:

 • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), като флуоксетин и сертралин. Те забавят усвояването на серотонин от мозъчните клетки, като правят повече от него достъпно за преминаване през мозъка.

 • Инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRI), като венлафаксин и дулоксетин. В процес, подобен на SSRIs, тези лекарства забавят усвояването както на серотонина, така и на друг невротрансмитер, норепинефрин, което ги прави по-достъпни за мозъка.

 • Трицикличните антидепресанти, като амитриптилин, блокират усвояването на серотонин и норепинефрин.

Повечето антидепресанти действат като естествено повишават нивата на тези невротрансмитери в мозъка, което може да помогне за намаляване на симптомите на състояния като депресия и тревожност.

начин на живот

Промените в начина на живот често се използват заедно с психотерапия и лекарства, за да помогнат за справяне с дългосрочните симптоми на депресия и могат да включват неща като:

 • хранене на балансирана диета, пълна с храни, богати на хранителни вещества
 • стават редовни физическа дейност (препоръките варират според възрастта и други фактори)
 • ангажиране в съзнателни дейности и други хобита, които харесвате
 • спазване на редовен график за сън и получаване на достатъчно сън
 • намиране на нови начини за управление на трудни ситуации или емоции

Въпреки че извършването на промени в начина на живот може да бъде трудно в началото на вашето лечение, обмислете да направите тези малки, значими промени, след като почувствате, че започвате да се чувствате по-добре.

Кога да потърсите грижи

Депресията може да ви затрудни да функционирате по най-добрия начин всеки ден. Ако вие или някой, когото обичате, изпитвате симптомите на депресия, обмислете да се свържете с вашия лекар, за да научите повече за възможностите за лечение, които са на ваше разположение.

И ако не сте сигурни откъде да започнете да търсите лечение на депресия, Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) има както безплатна поверителна гореща линия, така и локатор за лечение, които могат да ви помогнат.

Помощта е там

Ако вие или някой, когото познавате, е в криза и обмисля самоубийство или самонараняване, моля, потърсете подкрепа:

 • Обадете се на Националната телефонна линия за предотвратяване на самоубийства на 988.
 • Изпратете съобщение HOME до кризисната текстова линия на 741741.
 • Не сте в Съединените щати? Намерете линия за помощ във вашата страна с Befrienders Worldwide.
 • Обадете се на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ, ако се чувствате в безопасност.

Ако се обаждате от името на някой друг, останете с него, докато пристигне помощ. Можете да премахнете оръжия или вещества, които могат да причинят вреда, ако можете да го направите безопасно.

Ако не сте в едно домакинство, останете на телефона с тях, докато пристигне помощ.

Outlook

Вегетативните симптоми на депресия се отнасят до физически и когнитивни симптоми, които могат да бъдат изтощителни и да повлияят на способността ви да функционирате в ежедневието. Те са различни от симптомите на настроението, които са свързани по-пряко с емоциите.

С правилното лечение, навсякъде от 25% до над 65% от хората, които се лекуват от депресия, изпитват подобрение на симптомите си. А за хора, които може да не реагират на типичните лекарства или терапевтични опции, има други възможности за лечение, които да помогнат за справяне със симптомите.

Понякога първата стъпка да потърсите помощ може да бъде най-трудната. Но вие не сте сами в живота с депресия – налична е помощ и има много ресурси, които да подпомогнат пътуването ви към справяне със състоянието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss