Разбиране на причините за диабетна невропатия

Високите нива на кръвната захар и вашите гени са сред основните фактори, които могат да причинят увреждане на нервите в ръцете, краката и вътрешните органи.

човек с диабетна невропатия, който се разхожда в гората-1
Гети изображения/Игор Александър

Диабетната невропатия е сериозно усложнение на диабета. Може да доведе до болка или изтръпване на ръцете или краката или да засегне функцията на различни вътрешни органи.

Не винаги е ясно защо някой с диабет развива диабетна невропатия. Няколко фактора могат да увеличат вероятността, но ефективното управление на диабета и сърдечно-съдовото здраве може да ви помогне да я намалите.

Научете повече за диабетната невропатия.

Какво причинява диабетна невропатия?

Приблизително 50% от хората с диабет развиват диабетна невропатия, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. Въпреки че някои хора с диабет нямат диабетна невропатия, те все пак трябва да вземат предпазни мерки, за да намалят вероятността от развитие на това болезнено, променящо живота състояние.

Сред основните причини за диабетна невропатия са:

Висока кръвна захар

Можете да имате диабет, който е добре контролиран с лекарства и промени в диетата и начина на живот. Но ако не управлявате добре диабета си, продължителните периоди на висока кръвна захар (глюкоза) в кръвта ви могат да причинят диабетна невропатия.

С течение на времето излишната захар в кръвта ви може да увреди малките артерии, които доставят кръв към нервите ви. В резултат на това нервите ви могат да пропуснат постоянно снабдяване с кислород и хранителни вещества, от които се нуждаят, за да функционират нормално.

А Проучване от 2019 г предполага, че колкото по-дълго човек има необичайно повишени нива на кръвната захар и колкото повече остарява, толкова по-вероятно е да развие диабетна невропатия.

Високи триглицериди

Триглицеридите са вид мазнини, подобни на холестерола, които циркулират в кръвта. Както при излишната глюкоза, необичайно високите нива на триглицериди могат в крайна сметка да увредят малките кръвоносни съдове в нервите.

Генетика

Наследяването на определени генни варианти може да увеличи вероятността от диабетна невропатия при някои хора с диабет. А Проучване от 2019 г предполага, че няколко генни варианта, включително MTHFR 1298A/C и ACE I>D, са свързани с развитието на диабетна невропатия.

Какви са рисковите фактори за диабетна невропатия?

За хората, които имат диабет, допълнителни фактори, които могат да увеличат вероятността от диабетна невропатия, включват:

  • с напреднало бъбречно заболяване
  • с наднормено тегло или затлъстяване
  • консумация на прекомерни количества алкохол
  • с висок холестерол
  • с неконтролирано високо кръвно налягане
  • пушене

Можете ли да предотвратите диабетна невропатия?

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите диабетна невропатия, е да избегнете развитието на диабет на първо място.

Ако вече имате диагноза диабет, можете да предотвратите диабетна невропатия и други усложнения – включително диабетна ретинопатия, която е водеща причина за загуба на зрение при хора с диабет – като поддържате нивата на кръвната си захар в рамките на здравословен диапазон.

Като избягвате дълги периоди на повишени нива на кръвната захар, можете да сведете до минимум увреждането на кръвоносните си съдове.

Проучване от 2021 г. предполага, че приемането на лекарства за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите може да помогне за предотвратяване на появата на диабетна невропатия или да забави прогресирането на диабетна невропатия при хора, които вече я имат.

Какви са перспективите за хората, които имат диабетна невропатия?

Качеството на живот на човек с диабетна невропатия може да е ниско. Само за 1 на 3 души със състоянието се постигне задоволителен контрол на болката.

За да имате възможно най-добър резултат при диабетна невропатия, жизненоважно е да управлявате диабета си последователно. Пероралните и локалните болкоуспокояващи обикновено са основните средства за лечение на диабетна невропатия. Можете също така да намерите облекчение с акупунктура и други лечения.

Ако имате диабет, важно е да правите преглед на краката си всяка година, за да проверите за мехури, рани и други промени. Ако не усещате краката си поради изтръпване в резултат на диабетна невропатия, може да не забележите подобни промени.

Да бъдете проактивни относно контрола на диабета, както и здравето на сърдечно-съдовата система и краката, може да помогне за подобряване на перспективите ви и да предотврати негативни промени в качеството ви на живот.

Често задавани въпроси

Какви са предупредителните признаци на диабетна невропатия?

Предупредителните знаци и ранните симптоми на диабетна невропатия ще варират от човек на човек, в зависимост от това кои нерви засяга тяхното състояние.

Първо, може да почувствате болка, изтръпване или изтръпване в краката, ръцете или и двете. Може също да забележите, че участъците от кожата ви стават особено чувствителни, до точката, в която чаршафите или дрехите стават неудобни.

Други ранни симптоми могат да включват проблеми с храносмилането, като запек или промени в навиците ви за уриниране.

Как се лекува диабетна невропатия?

Понастоящем няма официално лечение за диабетна невропатия, но тя е лечима, като поддържате нивата на кръвната си захар в здравословни граници и управлявате други рискови фактори, като кръвно налягане, нива на триглицериди и консумация на алкохол.

Добре ли е ходенето при невропатия?

Въпреки че диабетната невропатия може да причини болка в краката и понякога да затрудни ходенето, ходенето поне няколко пъти седмично може действително да облекчи симптомите ви.

Ходенето помага при управлението на теглото и кръвната захар, подобрява кръвообращението и укрепва мускулите и връзките на краката и глезените. Това може да ви помогне да управлявате симптомите си.

Плуването може да бъде еднакво полезно и може да бъде по-малко болезнено от ходенето.

За вкъщи

Въпреки че диабетната ретинопатия може да засегне всеки с диабет, тя се дължи главно на неконтролирани нива на кръвната захар. Ако имате диабет, поставете като приоритет постоянното поддържане на кръвната захар под контрол. Това може да наложи да приемате лекарства, като метформин, и да промените диетата си и нивата на физическа активност.

Ако можете да управлявате кръвната си захар, може да сте в състояние да предотвратите други усложнения на диабета, включително проблеми със сърцето, бъбреците и очите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss