Разбиране на обривите, причинени от контрол на раждаемостта

Ако внезапно развиете обрив по лицето или тялото си, може да не го свържете автоматично с вашия метод за контрол на раждаемостта. Въпреки това, ако приемате хормонална форма на контрол на раждаемостта, това може да е причината.

Ако сте алергични към латекс и използвате презервативи, може да получите обрив. Химикалите в спермицидите и неактивните съставки в противозачатъчните хапчета също могат да причинят алергичен обрив.

Контролът на раждаемостта може да причини няколко вида обриви. Прочетете, за да разберете какви са те и какво можете да направите за тях.

Какви обриви са причинени от контрол на раждаемостта?

Контролът на раждаемостта често съдържа естроген, прогестин или комбинация от двете. Прогестинът е синтетичен вид прогестерон.

Обривите, причинени от хормонални методи за контрол на раждаемостта, могат да бъдат автоимунен отговор причинени от хормонални алергии към естроген или прогестерон. В съотношение между количеството естроген и прогестин, което съдържа метод за контрол на раждаемостта, също може да има влияние.

Има няколко вида кожни обриви, които хормоналните форми на контрол на раждаемостта могат да причинят или влошат, включително:

Нодозна еритема

Еритема нодозум е често срещан вид възпаление, наречено паникулит. Това състояние се характеризира с възпаление на подкожния мастен слой, намиращ се директно под кожата.

Еритема нодозум причинява болезнени или нежни червени подутини по пищялите, коленете и други части на тялото. Когато обривът се появи на долните крака, той обикновено е симетричен.

Това състояние има няколко причини, включително бременност, инфекции и употребата на противозачатъчни хапчета или други методи за контрол на раждаемостта, съдържащи прогестин.

Също така е било свързани с инжектиран прогестерон след ин витро оплождане (IVF).

Автоимунен прогестеронов дерматит

Това рядко заболяване на кожата се причинява от автоимунен отговор към собствения прогестерон на тялото. Може да причини копривна треска, подутини или обрив, който наподобява екзема.

Обривът избухва точно преди началото на менструацията, когато нивата на прогестерон са най-високи за този менструален цикъл.

Приемането на противозачатъчни хапчета може да увеличи вероятността от възникване на автоимунен прогестеронов дерматит, дори след като спрете да ги използвате.

Смята се, че прогестинът в хормоналните контрацептиви повишава чувствителността към естествения прогестерон на тялото, което води до възникване на автоимунен отговор.

Други кожни заболявания, причинени от хормонален контрол на раждаемостта

В допълнение към обривите, хормоналният контрол на раждаемостта може да причини други видове кожни заболявания. Те включват:

 • мелазма. Естрогенът и прогестеронът стимулират клетките, които съдържат меланин, да произвеждат повече пигмент, когато кожата е изложена на слънце. Това води до кафяви или сиво-кафяви петна по лицето.
 • Хормонално акне. Прогестеронът променя pH на кожата и мастните жлези, което може да доведе до появата на акне.
 • Телеангиектазия (паякообразни вени). Естрогенът може да повиши чувствителността на кожата към светлина, което може да доведе до развитие на паякообразни вени.

Алергичен обрив от противозачатъчни съставки

Може да получите обрив от противозачатъчните, ако сте алергични към някоя съставка, която съдържа. Това включва:

 • багрила, използвани за оцветяване на противозачатъчни хапчета
 • химикали в спермицидите
 • латекс, открит в презервативите

Когато влезете в контакт с вещество, към което сте алергични, тялото ви започва имунен отговор срещу него. Симптомите на алергична реакция могат да включват сърбящ, червен обрив на копривна треска или пъпки.

Други симптоми на алергия може да изискват незабавна медицинска помощ. Обадете се на 911 или местни служби за спешна помощ или отидете в спешно отделение за някой от следните симптоми:

 • недостиг на въздух
 • подуване на устните или езика
 • затруднено дишане
 • хрипове
 • затруднено преглъщане

Кои методи за контрол на раждаемостта могат да причинят обрив?

Всяка форма на контрол на раждаемостта, която съдържа хормони, може да причини кожни обриви при някои хора.

Методите за контрол на раждаемостта, които използват хормони са:

 • противозачатъчни хапчета (комбинация и само прогестин; това включва много марки)

 • пластир за контрол на раждаемостта (Ortho Evra, Xulane)

 • вагинален пръстен (NuvaRing)

 • противозачатъчни ваксини (Depo-Provera)
 • хормонални вътрематочни устройства или спирали (Mirena, Skyla, Liletta)

Алергичните обриви могат да възникнат и от:

 • латекс в презервативи
 • химикали в спермициди
 • неактивни съставки и оцветители в противозачатъчните хапчета

Защо някои хора получават обрив от контрол на раждаемостта?

Някои хора имат алергии към съставките на определени видове контрол на раждаемостта. Това ще ги направи по-вероятно да получат алергичен обрив, когато ги използват.

Ако имате известна алергия към съставка, използвана в контрола на раждаемостта, като латекс, не трябва да използвате този тип.

Не е напълно разбрано защо някои хора получават обриви от хормонални методи за контрол на раждаемостта, а други не. В някои случаи причината може да бъде автоимунен отговор, улеснен от хормонални алергии.

Какви са другите странични ефекти от контрола на раждаемостта?

Методите за контрол на раждаемостта могат да причинят различни странични ефекти. Те включват:

 • нежни гърди
 • главоболие
 • епизоди на мигрена
 • качване на тегло
 • акне
 • задържане на течности
 • зацапване между периодите

Какво е лечението на обрив, причинен от контрол на раждаемостта?

Ако подозирате, че вашият метод за контрол на раждаемостта причинява обрив, говорете с медицински специалист. Те могат да препоръчат да опитате различен тип контрол на раждаемостта.

Те могат също да препоръчат интрадермално тестване за алергия, за да може да се идентифицира точният алерген, причиняващ обрива. Премахването на задействащото вещество е най-добрият начин да спрете обривите, причинени от контрол на раждаемостта.

Антихистаминовите лекарства могат да бъдат ефективни за намаляване или елиминиране на алергични реакции, причинени от латекс и други алергени.

Еритема нодозум може да се подобри с течение на времето от само себе си. В някои случаи може да са необходими противовъзпалителни лекарства с рецепта, включително кортизон. В други случаи може да реагира добре на домашно лечение, като орални антихистамини без рецепта (OTC).

Медицински специалист може да ви помогне да изберете най-доброто лечение за вас.

Какви са перспективите за хората, които имат обрив от контрол на раждаемостта?

Обривите за контрол на раждаемостта могат да бъдат управлявани и излекувани, или с извънборсово лечение или с рецепта.

Дори и да не можете да идентифицирате спусъка, експериментирането с различни методи за контрол на раждаемостта може да е всичко, което е необходимо, за да спрете обрива завинаги.

Ако получите обрив от контрола на раждаемостта, може да е най-добре да промените методите за контрол на раждаемостта. Има много видове, от които да избирате. Елиминирането на алергена е най-добрият начин за намаляване на този неудобен страничен ефект.

Долния ред

Методите за контрол на раждаемостта, като презервативи и противозачатъчни хапчета, могат да причинят обриви.

Естрогенът и прогестинът в хормоналния контрол на раждаемостта могат да причинят обриви при някои хора.

Латексът в презервативите, неактивните съставки в противозачатъчните хапчета и химикалите в спермицидите могат да причинят обрив и при някои хора.

Да се ​​отървете от обрива обикновено изисква спиране на метода за контрол на раждаемостта, който го е причинил. За щастие има широка гама от опции за контрол на раждаемостта, от които да избирате.

Тестването за алергии и експериментирането с различните видове налични методи за контрол на раждаемостта са добри начини да спрете появата на обриви за контрол на раждаемостта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss