Разбиране на миоперикардит

Миоперикардитът е термин, който описва две различни сърдечни заболявания, които възникват едновременно и обикновено са резултат от вирусна инфекция. Едно условие включва перикарда, тънката, но защитна мембрана, подобна на торбичка, обграждаща сърцето ви. Другият засяга миокарда, най-дебелия вътрешен слой на самия сърдечен мускул.

Симптомите могат да варират от много лека болка в гърдите до по-сериозни наранявания на сърцето. При хора с тежки случаи може да се стигне до сърдечна недостатъчност. Но лечението, което включва противовъзпалителни лекарства, често е достатъчно за предотвратяване на дългосрочни усложнения от миоперикардит.

В тази статия разглеждаме по-подробно миоперикардита, включително симптоми, диагноза, лечение и перспективи за хората с него.

Миоперикардитът е усложнение на перикардита. Характеризира се с остро възпаление на миокарда. Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Какво е миоперикардит?

Ако имате миоперикардит, това означава, че имате усложнение на перикардит. Перикардитът е възпаление на перикарда, тънката торбичка, която обгражда и предпазва сърцето ви.

Вместо възпалението да се съдържа в перикарда, миоперикардитът показва, че възпалението и дразненето са се разпространили до дебелия слой на сърдечния мускул, наречен миокард.

Свързани условия

Миоперикардитът е едно от няколкото сходно звучащи състояния, които засягат сърцето ви. Други включват:

 • Миокардит: Това е възпаление на средния слой на сърдечната стена, обикновено предизвикано от вирусна инфекция.
 • Перикардит: Това е дразнене на перикарда, тънката мембрана, която обгражда сърцето ви. Обикновено се предизвиква и от вирусна инфекция.
 • Перимиокардит: Това е възпаление на перикарда и миокарда под него, обикновено свързано с вирусна инфекция.

Какви са симптомите на миоперикардит?

Тъй като вирусната инфекция често е причината за миоперикардит, ранните симптоми могат да включват типични грипоподобни симптоми, като субфебрилна температура или конгестия.

Но след като вашият перикард е засегнат, е вероятно да се развие остра болка в гърдите. Кашлянето или дълбокото вдишване може да го влоши.

Ако възпалението засяга миокарда, болката може да е постоянна и подобна на тази при стенокардия. Ангината е вид гръдна болка, причинена от намаляване на притока на кръв към сърдечния мускул. Обикновено се свързва с коронарна артериална болест.

При хора със сериозни случаи симптомите могат да включват задух и умора.

Какви са причините за миоперикардит и кой е изложен на риск от него?

А 2015 статия предполага, че вирусна инфекция – обикновено коксаки вирус – е обичайната причина за миоперикардит. Бактериалните и гъбичните инфекции също могат да предизвикат миоперикардит. При някои хора миоперикардитът може да възникне по неизвестни (идиопатични) причини.

Други рискови фактори включват състояния, които могат да предизвикат възпаление в сърцето ви, включително:

 • автоимунни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит

 • рак
 • гръдна травма
 • сърдечен удар
 • сърдечна хирургия
 • лечения, като лъчетерапия на гърдите ви
 • туберкулоза

Какви са потенциалните усложнения на миоперикардита?

Ако миоперикардитът се диагностицира рано и се наблюдава внимателно, често е възможно да се избегнат сериозни усложнения.

Но при хора с тежки случаи натрупването на течност в перикарда може да доведе до състояние, наречено перикарден излив. Това може да натовари сърдечната ви функция, като може да я отслаби до степен, в която да се стигне до сърдечна недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност може също да се развие, ако вашият миоперикардит продължи дълго време, което позволява появата на белези и увреждане на перикарда. Това състояние се нарича констриктивен перикардит.

Ако се развие сърдечна недостатъчност, това може да бъде фатално. Медикаментите и имплантируемите устройства могат да помогнат за по-добра сърдечна функция, но сърдечната недостатъчност е сериозно усложнение, което възпрепятства ежедневното функциониране и качеството на живот.

Аритмиите са друго потенциално усложнение, което може да възникне, когато функцията на сърцето ви е отслабена. Аритмиите могат да бъдат животозастрашаващи, особено ако пречат на притока на кръв към вашето тяло и жизненоважни органи.

Как се диагностицира миоперикардитът?

Лабораторните тестове и сърдечните изображения се използват за диагностициране на миоперикардит и изключване на други подобни сърдечни заболявания.

Резултатите от кръвни изследвания, свързани с миоперикардит, могат да разкрият повишени нива на:

 • С-реактивен протеин
 • скорост на утаяване на еритроцитите
 • бели кръвни телца

Стандартните образни тестове също могат да бъдат полезни. Миоперикардитът може да доведе до определени промени в сърдечния ритъм, които могат да бъдат идентифицирани в електрокардиограма. Рентгеновата снимка на гръдния кош може да разкрие натрупването на течност в перикарда. Ехокардиограмата не винаги е полезна, тъй като индивид с миоперикардит все още може да има нормална сърдечна функция.

Една от най-полезните прожекции е сърдечен магнитен резонанс (CMR) изображения. CMR изображенията използват магнитни полета и радиовълни за създаване на изображения на вашите вътрешни органи.

CMR обикновено може да илюстрира степента, в която вашият миокард и перикард са засегнати от миоперикардит. И може да покаже дали състоянието е повлияло на изпомпващата способност на сърцето.

Как се лекува миоперикардит?

Миоперикардитът обикновено е лечим, като е вероятно пълно възстановяване. Това е особено вярно, ако получите диагноза рано и следвате съветите на лекар или друг здравен специалист относно лечението и последващите прегледи.

Ако лявата ви камера, която изпомпва кръв към останалата част от тялото ви, продължава да функционира нормално, тогава употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) се препоръчва като лечение от първа линия.

Ако вашият миокард е силно засегнат обаче, лекарят може да предпише ниски дози НСПВС, тъй като тези лекарства могат да повлияят отрицателно на миокардната функция.

Други противовъзпалителни лекарства, като колхицин и кортикостероиди, също могат да бъдат полезни. Ако лекар установи, че бактериална инфекция е причинила вашите сърдечни усложнения, тогава може да са необходими антибиотици.

Трябва също така да планирате почивка и ограничаване на определени дейности, като тези, включващи физическо натоварване, за няколко седмици, особено ако има значително засягане на миокарда.

Какви са перспективите за някой с миоперикардит?

За иначе здрав човек, пристъпът на миоперикардит е малко вероятно да причини постоянни сърдечни проблеми.

А 2020 статия предполага, че перспективите за хората с миоперикардит са подобни на тези за остър перикардит. Това означава, че можете да очаквате добър дългосрочен резултат, ако няма други сърдечни усложнения.

Ако обаче миоперикардитът стане хроничен, може да се наложи хирургично отстраняване на перикарда. Дори в тези случаи повечето хора се възстановяват напълно.

Важно е да знаете, че ако имате сърдечно-съдово заболяване или друго сърдечно заболяване, миоперикардитът може да бъде по-труден за лечение. Но ако се лекувате своевременно и си дадете време за почивка и възстановяване от инфекцията, която може да е причинила миоперикардит, трябва да очаквате добър резултат.

Често задавани въпроси за миоперикардит

Може ли миоперикардитът да бъде предотвратен?

Няма ваксина или друга специфична превантивна мярка, която можете да предприемете, за да избегнете миоперикардит. Но колкото е възможно повече, опитайте се да избягвате вирусни инфекции, като грип и коронавирусна болест 19 (COVID-19), както и бактериални и гъбични инфекции.

Тъй като сърдечните заболявания също повишават риска от миоперикардит, работете в тясно сътрудничество с кардиолог (лекар, специалист по сърдечни заболявания), за да управлявате здравето на сърцето си.

Може ли COVID-19 да причини миоперикардит?

Миоперикардитът и миокардитът са свързани с COVID-19. А Проучване от 2020 г отбелязва, че миоперикардитът се счита за документирано свързано със сърцето усложнение на вируса, като приблизително 7% от хората с COVID-19 изпитват известно възпаление или дразнене на миокарда.

Може ли ваксината срещу COVID-19 да причини миоперикардит?

От първите няколко месеца на въвеждането на ваксината срещу COVID-19 започнаха да нарастват опасенията относно връзката между новите ваксини и миоперикардита и миокардита.

Няколко проучвания, включително a Датско проучване от 2021 г предполагат, че ваксинацията с информационна РНК (mRNA)-1273 е свързана с много по-висок риск от развитие на някое от двете състояния, особено сред хора на възраст под 40 години. Всички хора в тези проучвания, които са развили миоперикардит или миокардит след иРНК ваксинация, са се възстановили.

Каква е разликата между миоперикардит и ендокардит?

Докато миоперикардитът включва перикарда и миокарда, ендокардитът е възпаление на вътрешната обвивка на сърдечните камери и клапите на сърцето.

Ендокардитът е много по-вероятно да бъде животозастрашаващо състояние. Това е особено вярно за хора, които вече се справят с клапно заболяване или които имат изкуствена клапа.

Докато всеки здравен проблем, включващ сърцето, е загрижен, миоперикардитът обикновено е лечим и няма вероятност да причини дългосрочни усложнения.

Обикновено причинен от вирусна инфекция, миоперикардитът може да причини възпаление на перикарда (мембраната, която обгражда сърцето ви) и миокарда (един от вътрешните слоеве на стената на сърдечния мускул).

Следвайки препоръките на кардиолог и предприемайки стъпки за избягване на инфекции, трябва да можете да поддържате сърцето си здраво и да се възстановите от това възпалително, но управляемо състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss