Разбиране на етапите на рака на гърдата

Лекарите определят стадия на рака на гърдата по време на диагностицирането, за да определят най-подходящия вид лечение и да предскажат вашата перспектива и шансовете за излекуване.

След диагностициране на рак на гърдата стадирането установява степента и характеристиките на вашия рак на гърдата.

Определянето на рака на гърдата е сложно и взема предвид много различни фактори, като размера и местоположението на тумора на рака на гърдата и дали раковите клетки са се разпространили в лимфните възли или други области на тялото ви.

В тази статия обясняваме как лекарите определят стадия на рак на гърдата и предоставяме преглед на всеки етап от рака на гърдата.

5-те стадия на рака на гърдата. Илюстрация от Мая Частейн

Как се определя стадият на рак на гърдата?

Според Американско дружество за борба с рака (ACS), най-разпространената система за стадиране на рака на гърдата е тази, разработена от Американския съвместен комитет по рака. Може също да видите това, наречено TNM система, в която:

 • т се отнася до размера на тумора
 • н показва дали ракът се е разпространил в близките лимфни възли
 • М означава дали ракът се е разпространил в по-отдалечени лимфни възли или в други органи в тялото ви

През 2018 г. тази система беше актуализирана, за да включва и други фактори, наречени биомаркери, в стадия на рак на гърдата. Те включват:

 • хормоналния рецептор и HER2 статуса на рака
 • степента на рака, което е как изглежда ракът в сравнение с типичната тъкан на гърдата
 • Oncotype DX на рака, който е тест за генна експресия, който предсказва вероятността ракът на гърдата да се разпространи някъде другаде в тялото

След като всички фактори по-горе бъдат оценени, вашият рак ще получи общ стадий. Има пет стадия на рак на гърдата, номерирани от 0 до 4.

Биомаркери и стадиране

С добавка на биомаркери, стадирането на рак на гърдата вече е много сложно в сравнение с други видове рак. Например:

 • Раковите заболявания, които може да са били определени в по-напреднал стадий, сега могат да бъдат определени в по-малко напреднал стадий въз основа на наличието на определени биомаркери, които могат да направят рака по-лесен за лечение.
 • Раковите заболявания, на които може да е определен по-нисък стадий, сега могат да получат по-напреднал стадий, ако биомаркерите показват, че ракът може да расте и да се разпространява по-бързо.

Поради сложността на факторите, влияещи върху стадирането, тази статия до голяма степен ще се фокусира върху TNM аспектите на стадирането.

Какво представлява стадий 0 рак на гърдата?

Стадий 0 рак на гърдата се използва за описание на неинвазивен рак на гърдата, наречен дуктален карцином in situ. На този етап раковите клетки се откриват в каналите на гърдата ви, но не са нахлули по-нататък в гръдната ви тъкан.

Няколко думи за симптомите на рак на гърдата

Симптомите на рак на гърдата могат да варират значително между отделните индивиди, независимо от стадия на техния рак. Някои хора може да не изпитат никакви очевидни симптоми, докато други могат да развият забележими промени в гърдите.

Според ACS, най-честият симптом на рак на гърдата е безболезнена бучка на гърдата. Други възможни симптоми на рак на гърдата могат да включват:

 • подути лимфни възли, особено под ръцете или близо до ключицата

 • болка в гърдите или зърното

 • подуване на гърдите, дори ако е само част от гърдите ви

 • промени в кожата на гърдите ви, като например:
  • трапчинка
  • удебеляване
  • зачервяване
  • лющене или лющене
 • секреция от зърното, която може да съдържа кръв

 • зърно, което се обръща навътре

Какво е стадий 1 на рак на гърдата?

Стадий 1 рак на гърдата е първият етап, описващ инвазивен рак на гърдата. Това е моментът, когато раковите клетки са започнали да се разпространяват от първоначалното си местоположение в неракова тъкан на гърдата.

Етап 1 рак на гърдата е допълнително разделен на две подкатегории. Те се наричат ​​1A и 1B.

Етап 1А

При ракови заболявания в стадий 1А туморът е с размер не повече от 2 сантиметра (cm) и не се е разпространил извън гърдата ви или към близките лимфни възли.

Етап 1В

При ракови заболявания в стадий 1В може да няма откриваем тумор в гърдите ви. Когато има тумор, той е с размер 2 см или по-малък. Лекарят също ще открие малки групи ракови клетки в близките лимфни възли.

Какво е стадий 2 на рак на гърдата?

Подобно на рак на гърдата в стадий 1, рак на гърдата в стадий 2 се разделя допълнително на две подкатегории. Това са етап 2A и 2B.

Етап 2А

В стадий 2А е възможно да не се открият тумори в гърдите ви. Ако се открие тумор, той е с размер под 2 см. Ракът се е разпространил и до три лимфни възли под ръката или близо до гръдната кост.

Понякога туморът в стадий IIA може да бъде по-голям, между 2 и 5 cm. В тази ситуация обаче ракът все още не се е разпространил в близките лимфни възли.

Етап 2В

Стадий 2B рак на гърдата може да бъде с размер между 2 и 5 см. В този случай малки групи от ракови клетки могат да бъдат намерени в близките лимфни възли или ракът може да се е разпространил до три лимфни възела под ръката ви или близо до гръдната кост.

Някои видове рак на гърдата в стадий 2B може да са по-големи от 5 см. Въпреки това, тези видове рак все още не са се разпространили в близките лимфни възли.

Какво е стадий 3 рак на гърдата?

Етап 3 рак на гърдата е разделен на три различни подкатегории. Това са 3A, 3B и 3C.

Етап 3А

При някои видове рак на гърдата в стадий 3А може да не се открие тумор в гърдата. Ако има тумор, той може да бъде с всякакъв размер. Ракът също се е разпространил в между четири и девет лимфни възли под ръката ви или близо до гръдната кост.

При други видове рак на гърдата в стадий 3А туморът е по-голям от 5 см, но се е разпространил само до три лимфни възли под ръката ви или близо до гръдната кост.

Етап 3В

В стадий 3B рак на гърдата, туморът може да бъде с всякакъв размер и също така се е разпространил в гръдната стена, кожата на гърдата или и двете. Може също да се е разпространил до девет лимфни възли под ръката ви или до лимфни възли около ключицата.

Етап 3C

При рак на гърдата в стадий 3C туморът е с всякакъв размер и се е разпространил в гръдната стена, кожата на гърдата или и двете. Този стадий на рак също се е разпространил до:

 • лимфни възли под ръката или близо до гръдната кост
 • лимфни възли около ключицата
 • 10 или повече лимфни възли под ръката ви

Какво е стадий 4 рак на гърдата?

Етап 4 рак на гърдата е, когато ракът се е разпространил извън гърдата и близките лимфни възли и в по-отдалечени лимфни възли и тъкани. Може също да видите този вид рак, наричан метастатичен рак на гърдата.

Според Национален институт по рака (NCI)най-честите части на тялото, в които ракът на гърдата се разпространява, са вашите:

 • кости
 • мозък
 • черен дроб
 • бял дроб

А 2017 проучване от хора с рак на гърдата в стадий 4 установиха, че метастазите в костите са най-чести, като при 65,1% от участниците в проучването ракът се е разпространил в тази област.

Белите дробове (31,4%) са следващото най-често срещано място, следвани от черния дроб (26%) и мозъка (8,8%). Освен това 33,5% от участниците в проучването са имали рак на гърдата, който се е разпространил на множество места.

Симптомите на метастатичен рак на гърдата могат да зависят от това къде се е разпространил ракът. Въпреки това, някои общи симптоми на метастатичен рак включват:

 • умора
 • слабост
 • неволна загуба на тегло
 • болка в или около мястото на метастазата

Какви са перспективите за хората в различни стадии на рак на гърдата?

Базата данни SEER на NCI проследява информация за нивата на рак и статистическите данни за оцеляването. Въпреки това, той не използва етапите, обсъдени по-горе, когато оценява перспективата. Вместо това етапите на рак се разделят на три категории:

 • локализиранкъдето ракът остава в гърдата
 • регионаленпри които ракът се е разпространил в близките лимфни възли и тъкани
 • отдалеченкогато ракът се е разпространил в по-отдалечени тъкани като костите или белите дробове

Степента на петгодишна преживяемост е приблизителният процент на хората с определен тип и стадий на рак, които са живи 5 години след диагностицирането им. Според SEER база данни5-годишната преживяемост при рак на гърдата е:

SEER стадий на рак 5-годишна преживяемост
локализиран рак на гърдата 99,1%
регионален рак на гърдата 86,1%
отдалечен рак на гърдата 30%
като цяло 90,6%

Говорейки за перспектива

Важно е да говорите с вашия екип за грижи за вашата индивидуална перспектива, вместо да разчитате твърде много на статистика. Това е така, защото статистиката на Outlook не отчита индивидуални фактори като възраст и цялостно здраве.

Освен това тези статистики се основават на много хора за дълъг период от време, така че може да не отразяват напредъка в диагностиката и лечението. Смъртността от рак на гърдата всъщност намалява стабилно от 1989 г. насам, казва ACS.

Етапът на вашия рак на гърдата може да ви помогне да определите препоръките за лечение, както и да оцените перспективите си.

Определянето на рака на гърдата е сложно и взема предвид много различни фактори. Поради това винаги провеждайте открита дискусия с вашия екип за грижи за стадия на вашия рак на гърдата и какво означава това за вас индивидуално.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss