Разбиране на емоционалното изтръпване

Общ преглед

Чувството на емоционално изтръпване или обща липса на емоции може да бъде симптом на няколко различни медицински състояния или страничен ефект от някои лекарства. Това може да предизвика чувство на изолация или емоционална връзка с останалия свят. Изтръпването може да бъде непоносимо за много хора, които го изпитват.

Разберете какво е, защо се случва и как да го лекувате и предотвратявате.

Какво е емоционалното изтръпване?

Емоционалното изтръпване може да бъде трудно да си представите, ако не сте го изпитали сами. Някои хора го описват като чувство на празнота или униние, докато други съобщават, че се чувстват изолирани. Някои чувстват, че нямат бъдеще или че няма надежда вцепенението някога да изчезне.

„Често се чувствам невидим, сякаш съм призрак. Наблюдавам как семейството ми се ангажира помежду си, но имам чувството, че има невидима бариера, която ме пречи да се присъединя към тях“, описва Ейми Х., която е изпитала емоционално изтръпване от депресия. „Аз съм като подводница, която се носи незабелязана, улавяйки емоциите на други хора като сонар. Въпреки това, ако ме попитате какви са моите собствени чувства, няма да мога да ви кажа.”

Rebecca C.* има подобен опит с изтръпване, причинено от депресия. „Светът около мен често изглежда леко повърхностен, [like] Просто преминавам през движенията и не мога да се свържа със средата си“, обяснява тя. „Това ме кара да се чувствам така, сякаш в мозъка ми има статична аналогова телевизия. Не мога да общувам или да мисля дълбоко.”

Някои хора описват емоционалното изтръпване като чувство на нефокусиране или неоснователност. „По принцип се чувствам като когато се отделяш, преди да заспиш“, каза Аманда Д.. „Чувствам се като нефокусиран. И понякога, особено точно когато преминавате през него, наистина е трудно да разберете как светът продължава да се движи, когато е трябвало да спре.”

*Някои имена са променени по искане на интервюираните.

Какво причинява емоционално изтръпване?

Има редица различни неща, които могат да причинят емоционално изтръпване. Депресията и тревожността са две от най-честите причини. Тежките нива на остър повишен стрес или нервност също могат да предизвикат чувство на емоционално изтръпване. Посттравматичното стресово разстройство, което може да бъде свързано с депресия и тревожност, също може да ви накара да се чувствате вцепенени.

Някои лекарства също могат да причинят изтръпване. Най-честите виновници са лекарствата, използвани за лечение на тревожност и депресия. Тези лекарства могат да повлияят на това как мозъкът обработва настроението и емоциите.

Има няколко начина, по които може да възникне емоционално изтръпване. Хормоните на стреса могат да наводнят системите ви и да причинят различни реакции в тялото, които могат да доведат до емоционално изтръпване. Например хормоните на стреса могат да повлияят на лимбичната система. Лимбичната система се намира близо до центъра на мозъка ви и е отговорна за вашите емоции. Хормоните на стреса могат да повлияят и на други хормони в тялото ви, което от своя страна може да повлияе на настроението ви. И двата ефекта могат да ви накарат да се чувствате вцепенени.

В някои случаи тялото ви може да бъде толкова стресирано, че да се претоварите емоционално и физически. Това изчерпване както на емоционалната, така и на физическата енергия може да създаде емоционално изтръпване.

Как да се лекува емоционално изтръпване

Независимо от това как може да се чувства, емоционалното изтръпване не е постоянно. Предлага се лечение, което осигурява както незабавно облекчение, така и дългосрочна ремисия.

Първата стъпка в лечението на емоционалното изтръпване е да се идентифицира и лекува основната причина. Вашият лекар може да помогне с това, въпреки че може да ви насочи към терапевт или психиатър. Ще бъдете попитани какви лекарства приемате и какви други симптоми имате. Ако вашият лекар смята, че е виновно някое от вашите лекарства, той може да го замени с нещо друго.

Ако все още нямате доставчик на психично здраве, инструментът Healthline FindCare може да ви помогне да намерите лекар във вашия район.

Опции за незабавно облекчение

За да започнете да получавате по-незабавно облекчение от емоционалното изтръпване, можете да опитате няколко възможности за лечение.

Запишете час при психиатър: Психиатърът може да смени вашите лекарства или да ви предпише ново лекарство. Те също така могат да предложат техники за справяне, които да ви помогнат да възстановите отново емоционалното си чувство. Лекарствата, които ви предписват, може да са бързодействащи и да осигурят бързо облекчение. Докато на антидепресантите обикновено са необходими около шест седмици, за да започнат да действат, лекарят може да предпише лекарства против тревожност, които да приемате, докато другото лекарство се натрупва във вашата система.

Доверете се на вашата система за поддръжка: Дори ако имате проблеми със свързването, се свържете с хората, които ви обичат. Те може да са в състояние да ви помогнат да се свържете и може да намерите облекчение, като им кажете какво изпитвате.

Упражнение: Когато се чувствате вцепенени, последното нещо, което може да искате да направите, е да станете и да се движите, но това е едно от най-добрите неща, които можете да направите. Класовете по бягане, плуване, йога и кикбокс са чудесни за облекчаване на стреса, но дори само разходката из квартала може да помогне за наводняване на мозъка ви с ендорфини. За да постигнете най-добри резултати, спортувайте ежедневно.

Спете много: Ако можете да спите поне осем часа с добро качество всяка вечер, това може да ви помогне бързо да подобрите настроението си.

Научете 10 стратегии за самообслужване, за да помогнете за справяне с депресията »

Дългосрочна грижа

За дългосрочни методи за лечение и предотвратяване на емоционално изтръпване, следвайте тези тактики:

Яжте добре балансирана, здравословна диета: Като ядете здравословни храни, богати на хранителни вещества, вие подхранвате тялото си да работи най-добре. Това включва неговото регулиране и подобряване на настроението.

Минимизирайте стреса: Стресът е огромен фактор, допринасящ за емоционалното изтръпване. Минимизирането на стреса, който изпитвате, или подобряването на начина, по който го управлявате, може да повлияе положително на тялото ви, да намали хормоните на стреса и да ви помогне да си възвърнете емоционалното чувство. Намалете стресовите фактори в живота си и практикувайте техники за премахване на стреса като медитация или внимание, за да управлявате по-добре стреса, от който не можете да се отървете.

Научете се да идентифицирате и изразявате емоции: За тези, които са били емоционално вцепенени за продължително време, може да е трудно да идентифицират или обработват различни емоции. Терапевт може да помогне с това. Уговорете среща с професионалист във вашия район, който може да ви помогне да се докоснете до емоциите си.

Outlook

Ако изпитвате емоционално изтръпване, знайте, че без значение как се чувствате, не сте сами и това няма да продължи вечно. Обърнете се към хората, които обичате, и си уговорете час с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да преодолеете пропастта и да ви доближат една крачка по-близо до емоционалното чувство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss