Разбиране и контролиране на рисковите фактори за инсулт

Докато някои рискови фактори за инсулт не са под ваш контрол, може да сте в състояние да промените други, като високо кръвно налягане, тютюнопушене и вашата диета. Лекарят може да ви помогне да предприемете стъпки, за да разберете и намалите риска от инсулт.

Приблизително 795 000 души в Съединените щати получават инсулт всяка година, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Инсултът беше пети водещ причина за смъртта в Съединените щати през 2021 г.

Няколко фактора могат да увеличат риска от инсулт. Разбирането на тези рискови фактори и предприемането на стъпки за тяхното управление, където е възможно, може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

Контролируеми срещу неконтролируеми рискови фактори

Някои рискови фактори за инсулт са извън вашия контрол. Това са неща, които не можете да предприемете, за да управлявате или промените, като вашата възраст или семейната ви медицинска история. Много рискови фактори за инсулт обаче могат да бъдат контролирани.

Контролируемите рискови фактори са здравословни състояния, които можете да се стремите да предотвратите или управлявате, както и избор на здравословен начин на живот, който може да направите. Изследователите смятат, че следните 5 фактора, които могат да се контролират, са причина 82–90% риск от инсулт:

 • кръвно налягане
 • диета
 • физическа дейност
 • пушене
 • затлъстяване
Беше ли Ви полезно?

Високо кръвно налягане

Хипертонията (високото кръвно налягане) е най-важният рисков фактор за инсулт. Според CDCблизо половината от възрастните в САЩ имат високо кръвно налягане и състоянието се управлява правилно само при около една четвърт от тези хора.

Ефектите от високото кръвно налягане причиняват увреждане на вашите артерии, включително тези в мозъка ви. Това може да направи тези артерии по-податливи на запушване или спукване, което води до инсулт.

Можете да управлявате хипертонията с лекарства за понижаване на кръвното налягане. Навиците за здравословен начин на живот също са голяма част от намаляването на кръвното налягане. Много от тези навици също могат да помогнат за справяне с други рискови фактори за инсулт.

Висок холестерол

Високият холестерол, по-специално високият липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол, повишава риска от инсулт. Високият LDL, или „лош“ холестерол, допринася за атеросклероза, натрупване на плака по стените на артериите.

Тъй като плаката се натрупва, артериите се стесняват и е по-вероятно да се запушат. Ако това се случи в мозъка ви, може да причини исхемичен инсулт.

Както при високото кръвно налягане, можете да управлявате високия холестерол с навици в начина на живот и лекарства.

Пушенето

Това установи проучване от 2021 г 58,8% от хората, преживели инсулт, са имали история на тютюнопушене. Пушенето може да допринесе за риска от инсулт чрез увреждане на стените на артериите, повишаване на кръвното налягане и намаляване на количеството кислород, което кръвта ви може да пренесе.

Ако в момента пушите, откажете цигарите може да намалее риска от инсулт. Налични са няколко опции, които да ви помогнат да се откажете. Можете да работите с лекар, за да разработите план за спиране на тютюнопушенето, към който да се придържате.

Диабет

Въз основа на данни от 2021 г. CDC изчислява, че 11,6% от хората в Съединените щати – приблизително 38,4 милиона души – имат диабет. Ако диабетът не се управлява правилно, високата кръвна захар може да допринесе за стесняване на кръвоносните съдове чрез атеросклероза, повишавайки риска от запушване и инсулт.

Освен това хората с диабет често имате един или повече допълнителни рискови фактори за инсулт, като високо кръвно налягане, висок холестерол или затлъстяване.

Ако имате диабет, има няколко лекарства, които да ви помогнат да управлявате кръвната си захар. Навиците за здравословен начин на живот също са важни за управлението на диабета и предотвратяването на усложнения.

затлъстяване

Затлъстяването е хронично състояние, включващо излишни телесни мазнини. Експертите оценяват това 41,9% от възрастните в САЩ имат затлъстяване.

Затлъстяването може да увеличи риска от други рискови фактори за инсулт, като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

Можете да лекувате затлъстяването, като предприемете стъпки за управление на теглото си. Това може да означава различни неща за различните хора, но може да включва промени в начина на живот, лекарства или бариатрична хирургия.

Нездравословна диета

Според някои изследвания, само 8,3% от американците консумират донякъде здравословна диета. Нездравословната диета е значителен рисков фактор за инсулт.

Това е така, защото диети с високо съдържание на холестерол, трансмазнини и наситени мазнини могат да повишат нивата на холестерола. Освен това високият прием на сол може да повиши кръвното ви налягане. Нездравословната диета също може да допринесе за затлъстяването и диабета.

The Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва да ограничите консумацията на преработени храни, добавени захари, сол и алкохол. Вместо това AHA препоръчва диета, фокусирана върху плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни протеини. Две диети, които отговарят на това описание, са средиземноморската диета и диетата DASH.

Липса на физическа активност

Ниските нива на физическа активност могат да увеличат риска от няколко рискови фактора за инсулт, като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.

Участието в дейности с умерена или интензивна интензивност може намали риска от инсулт.

The Насоки за физическа активност за американците препоръчваме на възрастните да правят поне 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмица. Примерите включват бързо ходене, игра на тенис и дори огребване на двора.

Медицински състояния, които повишават риска от инсулт

В допълнение към това, което споменахме по-горе, няколко други медицински състояния могат да повишат риска от инсулт. Те включват:

 • предсърдно мъждене
 • сърповидно-клетъчна болест
 • сънна апнея
 • безпокойство или депресия

 • мигрена
 • нарушения на кръвосъсирването или коагулацията
 • по-редки възпалителни и невъзпалителни заболявания на кръвта
Беше ли Ви полезно?

Неконтролируеми рискови фактори за инсулт

Няколко рискови фактора за инсулт са извън вашия контрол, включително:

 • Възраст: Вашият риск от инсулт нараства с напредване на възрастта.
 • Лична история: Ако вече сте имали инсулт или преходна исхемична атака, рискът от инсулт е по-висок.
 • Семейна история: Да имаш близък роднина, който е получил инсулт, особено преди 65 годишна възрастувеличава риска от инсулт.
 • Пол: В сравнение с мъжете, жените получават повече инсулти и по-често умират от инсулти.
 • Раса и етнос: Рискът от първи инсулт е двойно по-висока за чернокожите в Съединените щати, както и за белите хора. Това вероятно се дължи на неравенството в здравеопазването и бариерите пред достъпа до здравеопазване.

Често задавани въпроси

Как лекарите преглеждат риска от инсулт?

Лекарят може да използва вашата лична и семейна медицинска история и тестове за рискови фактори за инсулт, за да ви помогне да определите риска от инсулт. Важно е да посещавате лекар за редовни прегледи, за да сте сигурни, че управлявате всички контролирани рискови фактори.

Същите ли са рисковите фактори за хеморагичен инсулт като за исхемичен инсулт?

Рисковите фактори за исхемичен и хеморагичен инсулт са сходни. Въпреки това, в зависимост от вида на инсулта, някои фактори могат да играят по-голяма роля.

Например високото кръвно налягане е особено важно за управление на риска от хеморагичен инсулт, докато високият холестерол е по-важен за исхемичния инсулт.

Какви са предупредителните признаци за инсулт?

Предупредителните признаци на инсулт се появяват внезапно и включват:

 • силно главоболие
 • замайване или загуба на равновесие

 • изтръпване или слабост, особено засягащи едната страна на тялото ви

 • затруднено виждане
 • проблеми с ходенето
 • проблеми с говоренето или разбирането на речта на другите
 • объркване

Ако забележите някой от тези внезапни симптоми при себе си или при друг човек, незабавно се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ.

Някои рискови фактори за инсулт, като възраст и фамилна анамнеза, са извън вашия контрол. Но може да сте в състояние да управлявате други рискови фактори и да намалите риска от инсулт.

Примери за контролируеми рискови фактори за инсулт включват високо кръвно налягане, висок холестерол и нездравословна диета.

Не забравяйте да посетите лекар, за да получите по-добра представа за вашия личен риск от инсулт, особено ако имате фамилна анамнеза или други неконтролируеми рискови фактори. Лекарят може да работи с вас, за да разработите стратегии, които да ви помогнат да намалите риска от инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss