Работи ли акупунктурата при хипертиреоидизъм?

Древната техника на акупунктурата може да помогне за намаляване на симптомите на хипертиреоидизъм при някои хора.

В традиционната китайска медицина (ТКМ) се смята, че заболяването произтича от дисбаланс в чи (чи) или енергията на жизнената сила.

Хипертиреоидизмът не е изключение, тъй като е свързан с нарушаване на Чи поради дефицит на Ин, стагнация на храчки и излишна топлина. Смята се, че този енергиен дисбаланс засяга способността на тялото ви да регулира щитовидната жлеза.

Акупунктурата е древна техника, която се използва за балансиране на тези енергии и намаляване на симптомите на хипертиреоидизъм. И поради своята ефективност и безопасност, акупунктурата е приета като допълнителна терапия в съвременната медицина.

Може ли акупунктурата да лекува хипертиреоидизъм?

Хипертиреоидизмът е ендокринно заболяване, което възниква, когато щитовидната жлеза произвежда повече тиреоидни хормони, отколкото тялото се нуждае. Твърде много от хормона тироксин повишава метаболизма ви, причинявайки „ускоряване“ на функциите на тялото.

Въпреки че има много малко изследвания върху акупунктурата за заболяване на щитовидната жлеза, a Проучване от 2021 г върху тиреоидит на Хашимото, който е честа причина за хипотиреоидизъм, предполага, че акупунктурата може да помогне за справяне с някои симптоми на щитовидната жлеза.

Преглед от 2018 г. на 29 международни проучвания установи, че акупунктурата ефективно намалява симптомите на щитовидната жлеза, когато се използва самостоятелно или в комбинация с други терапии. Техниката също така се счита за безопасна, икономична и полезна за хора от всички възрасти.

Как действа акупунктурата?

Според TCM хипертиреоидизмът е свързан с нарушаване на ци в тялото, излишна топлина и стагнация на храчки.

Когато е здрава, Чи тече по пътища, наречени меридиани, но ако потокът стане слаб или блокиран, може да се стигне до заболяване. Акупунктурата помага за връщането на Чи на тялото обратно в баланс.

Акупунктурата включва вмъкване на тънки игли в акупунктурни точки – специфични стимулационни точки в тялото – за насърчаване на лечебен ефект. Точките се избират от 361 акупунктура по 14 меридиана в тялото, като всяка акупунктура съответства на конкретни органи и тъкани.

Вкарването на иглата може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Може да почувствате изтръпване, топла, болезнена или тъпа болка по време на процеса. Смята се, че това усещане, наречено de-qi, показва ефективен и ефикасен поток на qi.

От гледна точка на западната медицина, лечебните ефекти на акупунктурата не са напълно разбрани. някои доказателства предполага, че техниката може да засегне функцията на нервната система и специфичните съединителни тъкани, където се поставят иглите.

Проучване предполага, че акупунктурата може да повлияе на частта от мозъка, която обработва болката, стимулирайки освобождаването на естествените болкоуспокояващи в тялото.

В частност, проучвания са показали, че акупунктурата може да помогне за облекчаване на хронична болка, като болка в долната част на гърба, синдром на карпалния тунел, болка във врата и остеоартрит (болка в коляното). Може също така да намали честотата на главоболието от напрежение и да предотврати пристъпите на мигрена.

В някои случаи акупунктурата изглежда има неспецифични ефекти, което означава, че ползите може да се дължат на друга причина, различна от поставянето на игли. Това може да се дължи на вярата на лицето в техниката (плацебо ефект), връзката между практикуващия и клиента, аспектите на вниманието на процедурата или някаква друга причина.

В Проучване от 2019 г, на хората, които са изпитали облекчаване на болката по време на предишна сесия на акупунктура, им е показано видео от тази сесия и са помолени да си представят, че лечението се случва отново. Тази техника за изобразяване показа значителен болкоуспокояващ ефект.

Признаци на хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът по същество „ускорява“ метаболизма на тялото ви, причинявайки много от системите на тялото, включително производството на серотонин и норадреналин, да станат свръхактивни, което води до множество физически и психически симптоми.

Изследване от 2021 г. на всички жени участници установи, че жените с хипертиреоидизъм са значително по-склонни да имат психиатрично заболяване в сравнение с жените с типични нива на щитовидната жлеза.

Най-честите психиатрични състояния, открити сред участниците в проучването с хипертиреоидизъм, включват депресия, генерализирано тревожно разстройство, агорафобия, пристъпи на паника и склонност към самоубийство.

Според изследване от 2020 г. за болестта на Грейвс, автоимунно разстройство и най-честата причина за хипертиреоидизъм, някои от най-честите психиатрични симптоми включват:

 • раздразнителност
 • безпокойство
 • промени в настроението и емоциите
 • безсъние
 • безпокойство
 • чувствителност
 • лекота на гнева

Хипертиреоидизмът може също да включва следните физически симптоми:

 • неправилен сърдечен ритъм
 • отслабване
 • потрепване или треперене
 • прекомерна умора
 • чувствителност към топлина
 • мускулна слабост
 • диария
 • постоянна жажда
 • често уриниране
 • сърбяща кожа
 • изпъкнали очи
 • прекомерно изпотяване
 • подуване на врата
 • повишен апетит

Изследване от 2018 г. предполага, че дисфункцията на щитовидната жлеза може също да допринесе за други заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречни заболявания, артрит и стомашно-чревни разстройства. При жените може да засегне репродуктивната функция и бременността.

Най-добрите възможности за лечение на хипертиреоидизъм

Въпреки че акупунктурата може да помогне за справяне със симптомите на хипертиреоидизъм при някои хора, най-честите лечения за хипертиреоидизъм включват:

 • Антитиреоидни лекарства: Тионамиди, като карбимазол и пропилтиоурацил, често се използват за лечение на хипертиреоидизъм. Тези лекарства спират щитовидната жлеза да произвежда излишни хормони.
 • Терапия с радиоактивен йод: Това разрушава клетките, които произвеждат хормони на щитовидната жлеза, което води до намаляване на производството на хормони.
 • Хирургия: Хирургията за отстраняване на щитовидната жлеза (тироидектомия) може да се използва, ако други лечения не работят.
 • Бета-блокери: Тези лекарства могат да управляват симптоми като ускорен пулс, изпотяване и треперене.
 • Добавка на селен: Доказателство предполага, че в случаите на рецидивиращ хипертиреоидизъм, причинен от болестта на Грейвс, добавките със селен могат да повишат ефективността на антитироидните лекарства и да подобрят функцията на щитовидната жлеза.

Долен ред

Акупунктурата е древна лечебна техника, която ефективно лекува болести от хиляди години. Смята се, че акупунктурата стимулира естествените лечебни способности на тялото и помага за регулиране на ендокринната система.

Ако се интересувате от използването на акупунктура като допълнително лечение на хипертиреоидизъм, не забравяйте първо да го обсъдите със здравен специалист. Акупунктурата се счита за безопасна, когато се извършва от сертифициран практикуващ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss