Псориазис или херпес: какво е това?

Преглед

Може да сте забелязали възпалена, сърбяща или зачервена кожа около областта на слабините. Ако дразненето не изчезне след няколко дни, не го пренебрегвайте. Може да изпитвате едно от няколко различни кожни състояния, като генитален псориазис или генитален херпес.

Продължете да четете, за да научите повече за тези две състояния, включително съвети за идентифициране, рискови фактори и различни възможности за лечение.

Съвети за идентифициране

Може да е трудно да се направи разлика между генитален псориазис и генитален херпес без помощта на лекар. Ето няколко начина, по които може да успеете да определите причината за симптомите си.

Генитален псориазис Генитален херпес
Засегнатата област е лъскава, гладка и плоска. Засегнатата област има мехури и язви.

Псориазисните люспи не са често срещани при този тип псориазис, но могат да се появят в областта на пубиса (под космите на пубиса или по краката) след излагане на определени тригери, като стрес.

Симптомите се появяват 2 до 10 дни след секс с човек, който има инфекцията.
Други области, засегнати от лъскав, гладък и плосък вид, могат да бъдат намерени зад коленете или под гърдите. Вие също изпитвате грипоподобни симптоми.

Симптоми на псориазис

Псориазисът е наследствено автоимунно заболяване. Може да се появи в много форми и варира от лека до тежка. Съществуват и различни видове псориазис.

Най-често срещаният вид на заболяването, плакатен псориазис, причинява драстично ускоряване на производството на кожни клетки. Тези клетки се събират върху повърхността на кожата ви и създават зони на удебеляване и дразнене.

Пет ключови симптома на плакатен псориазис могат да включват:

 • петна от зачервена кожа, вероятно със сребърни люспи

 • суха или напукана кожа

 • сърбеж или парене в засегнатите области

 • дебели или изрязани нокти
 • схванати или подути стави

Засегнатите области обикновено включват:

 • лакти
 • колене
 • скалп
 • долната част на гърба

Може да изпитате и друг вид псориазис, наречен обратен псориазис, на гениталиите си. Обратният псориазис се образува в гънките на кожата ви. Може да изглежда като гладки, сухи, червени и лъскави лезии. При обратния псориазис липсват люспите, свързани с плакатния псориазис.

Симптоми на херпес

Гениталният херпес е болест, предавана по полов път (STD), която може или не може да причини симптоми. Сексуално активните хора могат да предадат това заболяване на други, без дори да го знаят. Правилната диагноза е ключова.

Когато херпесът причинява симптоми, те могат да включват болка, сърбеж и болезненост около гениталиите. Тези симптоми могат да започнат най-рано 2 до 10 дни след експозицията.

Три други симптома, за които трябва да следите, включват:

 • червени подутини или бели мехури

 • язви, които текат или кървят
 • образуване на струпеи при зарастване на язви и мехури

По време на първия етап на вируса може да имате подути лимфни възли, треска, главоболие и други грипоподобни симптоми. Кожното дразнене с херпес обикновено е локализирано в гениталиите.

Има някои вариации в това къде мъжете и жените обикновено виждат знаците:

 • Жените изпитват дразнене във вагината си, по външните си гениталии или по шийката на матката.
 • Мъжете са склонни да развиват рани по бедрата, пениса, скротума или уретрата.
 • Жените и мъжете могат да открият херпес на задните части, ануса или устата.

Херпесът може да ви направи по-податливи на други полово предавани болести, ако не се лекува.

Може също да развиете инфекция на пикочния мехур, менингит или ректално възпаление. Жена с херпес може да предаде заболяването на новороденото си бебе.

Снимки на псориазис и херпес

Рискови фактори за псориазис

Тъй като псориазисът е автоимунно заболяване, не можете да го хванете от някой друг.

Само около 3% от американското население ще развие това заболяване. Вие сте изложени на по-висок риск от псориазис, ако имате фамилна анамнеза за заболяването.

Други рискови фактори за псориазис могат да включват:

 • продължителен стрес
 • затлъстяване
 • пушене
 • вирусни и бактериални инфекции, като ХИВ

Рискови фактори за херпес

В Съединените щати около 1 от 8 души на възраст между 14 и 49 години имат генитален херпес.

Вие сте изложени на риск от херпес, ако имате вагинален, анален или орален секс с човек, който има инфекцията.

Жените са по-склонни да се разболеят от херпес от мъжете. Рискът от херпес също се увеличава с увеличаване на броя на сексуалните партньори, които имате.

Как да се лекува псориазис

Псориазисът е състояние през целия живот. Хората с псориазис могат да намерят облекчение от симптомите, като използват различни предписани орални и локални лечения. Поради чувствителната област на гениталиите, трябва да посетите лекар, преди да използвате някое от следните лечения:

 • стероидни кремове
 • каменовъглен катран
 • ретиноиди
 • витамин D
 • потискащи имунната система, като биологични

Друг вариант е фототерапията. Тази опция включва използване на ултравиолетова (UV) светлина в малки дози за подобряване на засегнатите петна. Това е често срещано лечение на плакатен псориазис, но ще се прилага внимателно с чувствителни зони като гениталиите.

Вашият лекар ще вземе под внимание вашите симптоми и медицинска история, преди да предпише лекарства.

Ако сте идентифицирали различни тригери, които предизвикват псориазис, опитайте се да ги избягвате колкото е възможно повече. Тригерите могат да бъдат всякакви, от алкохол до стрес до определени лекарства.

Опитайте се да водите дневник, за да проследявате личните си тригери. Открийте още съвети за лечение на псориазис тук.

Как да се лекува херпес

Няма лек за херпес. Въпреки това, вашите симптоми могат да станат по-малко тежки и да се лекуват по-бързо с течение на времето.

Има различни лекарства, които можете да опитате, които могат да съкратят огнищата ви и да ги направят по-малко тежки. Говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Част от лечението ви включва практикуване на безопасен секс, за да предотвратите разпространението на херпес сред другите. Ето три стъпки към по-безопасен секс:

 1. Кажете на сексуалния си партньор(и), че имате заболяването.
 2. Използвайте презервативи, за да намалите риска от предаване.
 3. Когато имате пристъпи, мийте ръцете си често и избягвайте да докосвате рани. Това може да помогне да се предотврати разпространението на вируса в други части на тялото ви.

Дори и да нямате симптоми, все още можете да предадете херпес на други хора.

Купи сега: Пазарувайте за презервативи.

Кога да се обадите на Вашия лекар

Добра идея е да посетите Вашия лекар всеки път, когато имате проблем с кожата, който няма да изчезне. Правилната идентификация е първата ви стъпка към подобряване. Вашият първичен лекар може да ви насочи към дерматолог за допълнителна експертиза.

Проблемът с кожата на гениталиите или другаде по тялото може да ви накара да се почувствате неудобно или да се чувствате неудобни.

Имайте предвид, че лекарите често виждат такива състояния. Те могат да ви помогнат правилно да идентифицирате какво ви засяга и да предпишат лечение, което да ви помогне да управлявате симптомите си.

Ако сте сексуално активни и наскоро не сте били изследвани за полово предавани болести, уговорете час с Вашия лекар. Също така, не забравяйте да споделите всякаква информация за вашия херпес или други диагнози на полово предавани болести с всички потенциални сексуални партньори.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss