Процент на излекуване на хепатит С: познайте фактите

Преглед

Хепатит С (HCV) е вирусна инфекция на черния дроб, която може да причини сериозни здравословни проблеми. Може дори да бъде фатално, ако не се лекува правилно и преди увреждането на черния дроб да стане твърде голямо. За щастие процентът на излекуване на HCV се подобрява. Наскоро одобрените лекарства и по-голямата обществена осведоменост за болестта допринесоха за тази тенденция. Някои лекарства могат да се похвалят с процент на излекуване над 90 процента.

Това бележи значително и окуражаващо развитие, тъй като смъртността от HCV нараства. Процентът на излекуване се подобрява, но състоянието все още трябва да се приема сериозно. Потърсете лечение веднага щом разберете за потенциална инфекция.

Какво трябва да знаете за хепатит С

Вирусът обикновено се предава чрез използване на общи игли за инжектиране на наркотици. Заболяването се предава по кръвен път, така че случайният контакт със заразен човек няма вероятност да предаде вируса. В редки случаи вирусът може да се предава в клинични условия чрез заразена медицинска игла.

Преди скринингът на дарената кръв да стане стандарт през 1992 г., замърсените кръвни продукти са отговорни за разпространението на вируса.

Едно от големите предизвикателства при лечението на HCV е, че той може да бъде във вашата система с години, преди да забележите някакви симптоми. Дотогава вече е настъпило известно увреждане на черния дроб. Най-честите симптоми са:

  • тъмна урина
  • жълтеница, пожълтяване на кожата и бялото на очите

  • болка в корема
  • умора
  • гадене

Ако сте изложени на риск от заразяване с HCV, трябва да се изследвате, преди да се появят симптоми. Всеки, роден между 1945 и 1965 г., трябва да бъде тестван веднъж. Същото важи и за всеки, който в момента инжектира наркотици или който е инжектирал наркотици поне веднъж, дори и преди много години. Други критерии за скрининг включват тези, които са ХИВ-позитивни и които са получили кръвопреливане или трансплантация на органи преди юли 1992 г.

Лечение и проценти на излекуване на хепатит С

В продължение на много години една от единствените ефективни възможности за лечение беше лекарственият интерферон. Това лекарство изисква много инжекции за период от шест месеца до една година. Лекарството също предизвиква неприятни симптоми. Много хора, които са приемали това лекарство, са се чувствали сякаш са имали грип след лечението. Лечението с интерферон беше само ефективно около половината от времето, и те не могат да се дават на хора с напреднал HCV, защото това може да влоши здравето им.

По това време се предлагаше и перорално лекарство, наречено рибавирин. Това лекарство трябваше да се приема с инжекции с интерферон.

По-модерните лечения включват перорални лекарства, които съкращават времето, необходимо за ефективност. Един от първите, които се появиха, беше софосбувир (Sovaldi). За разлика от други ранни лечения, това лекарство не изисква инжекции с интерферон, за да бъде ефективно.

През 2014 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри комбинирано лекарство, съставено от ледипасвир и софосбувир (Harvoni). Това е лекарство, което се приема веднъж дневно от клас лекарства, наречени антивирусни с директно действие. Тези лекарства действат върху ензимите, които помагат на вируса да се размножава.

Лечението, одобрено след Harvoni, е предназначено да е насочено към хора с различни генотипове. Генотипът може да се отнася до набор от гени или дори до един ген.

Изследователите са открили, че различните лекарства са по-ефективни въз основа на генотипа на пациента.

Сред лекарствата, одобрени от 2014 г. нататък, са симепревир (Olysio), който ще се използва в комбинация със софосбувир, и даклатасвир (Daklinza). Друго комбинирано лекарство, съставено от омбитасвир, паритапревир и ритонавир (Technivie), също беше много ефективно в клиничните проучвания. Един процент от хората, приемащи Technivie, са имали повишени нива на чернодробните ензими. Тази анормална чернодробна функция се наблюдава главно при жени, приемащи противозачатъчни хапчета. Предлагат се и други лекарства въз основа на генотип и предишно лечение.

Инжекциите с интерферон имат процент на излекуване от около 40 до 50 процента. По-новите лечения с хапчета имат процент на излекуване от почти 100 процента. В клинични проучвания Harvoni, например, постига процент на излекуване от около 94 процента след 12 седмици. Други лекарства и комбинирани лекарства са имали подобен висок процент на излекуване в същия период от време.

Перспективи след лечение

Смятате се за излекуван, след като тестовете покажат, че тялото ви е изчистено от инфекцията. Наличието на HCV не е непременно вреди на вашето бъдещо здраве и продължителност на живота. Може да продължите да живеете нормален, здравословен живот след лечението.

Ако вирусът е бил във вашата система в продължение на много години, може да е настъпило значително увреждане на черния ви дроб. Може да развиете състояние, наречено цироза, което е белези на черния дроб. Ако белезите са тежки, черният ви дроб може да не функционира правилно. Черният дроб филтрира кръвта и метаболизира лекарствата. Ако тези функции са възпрепятствани, може да се сблъскате със сериозни здравословни проблеми, включително чернодробна недостатъчност.

Ето защо е толкова важно да се изследвате за HCV. Потърсете лечение възможно най-скоро, ако тестът е положителен.

Трябва също да знаете, че макар да е необичайно, е възможно да се заразите повторно с вируса. Това може да се случи, ако все още инжектирате наркотици и се занимавате с друго рисково поведение. Ако искате да предотвратите повторна инфекция, избягвайте споделянето на игли и използвайте презерватив с нов партньор или някой, който може да е инжектирал наркотици в миналото.

Хепатит С е много по-лечим сега, отколкото преди няколко години. Все пак трябва да предприемете превантивни стъпки, за да поддържате или постигнете добро здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss