Пробно кървене и зацапване на Depo-Provera: Как да го спрем

Преглед

Ваксината за контрол на раждаемостта, Depo-Provera, е хормонална инжекция, която може да предотврати непланирана бременност. Противозачатъчните ваксини доставят висока доза от хормона прогестин. Прогестинът е синтетична версия на прогестерона, който е естествен полов хормон в тялото.

Нередовното кървене е най-честият страничен ефект от противозачатъчните ваксини. За много жени този страничен ефект често изчезва с течение на времето. Ето какво трябва да знаете, ако сте на инжекция и изпитвате необичайно кървене.

Как действа Depo-Provera?

Прогестинът, хормонът в дозата, предотвратява бременността по три начина.

Първо, той предотвратява освобождаването на яйцеклетка от яйчниците по време на овулация. Без яйцеклетка за оплождане шансовете ви да забременеете са нулеви.

Хормонът също така помага за увеличаване на производството на слуз върху шийката на матката. Това лепкаво натрупване предотвратява навлизането на спермата в матката.

И накрая, хормонът намалява растежа на ендометриума. Това е тъканта, която покрива матката ви. В малко вероятния случай, че освободите яйцеклетка по време на овулация и че сперматозоидът може да я оплоди, оплодената яйцеклетка ще има трудно време да се прикрепи към лигавицата на матката. Това е така, защото хормонът го прави тънък и неподходящ за растеж.

Противозачатъчни ваксини предотвратяват бременност за три месеца. Много е ефективно. Според вложката на производителя на Depo-Provera, ефективността на противозачатъчните ваксини варира между 99,3% и 100% сред пет клинични проучвания.

На всеки 12 седмици трябва да имате повторна инжекция, за да поддържате своята защита срещу бременност. Ако закъснеете, избягвайте полов акт или използвайте резервен план. Вашият лекар вероятно ще изисква да направите тест за бременност, ако не получите инжекцията, когато трябва.

Освен това може да се наложи да вземете форма на спешна контрацепция, като план Б, ако сте имали незащитен секс през последните 120 часа или пет дни и сте закъснели с повече от седмица с приема на противозачатъчните инжекция.

Какви са страничните ефекти на Depo-Provera?

Depo-Provera може да причини нередовно кървене и други нежелани реакции.

Нередовно кървене

Най-честият страничен ефект от противозачатъчните ваксини е нередовното кървене. Може да имате проблеми с кървенето в продължение на 6 до 12 месеца след като започнете да използвате инжекцията. Най-честите проблеми с кървенето включват:

 1. пробивно кървене
 2. тежки периоди
 3. по-леки периоди или без менструация

1. Пробивно кървене

Някои жени ще получат кървене или зацапване между менструациите в продължение на няколко месеца след началото на инжекцията. Седемдесет процента от жените, използващи противозачатъчните инжекции, изпитват епизоди на неочаквано кървене през първата година на употреба.

2. Обилни периоди

Може да откриете, че инжекцията прави менструацията ви по-тежка и по-дълга. Това не е толкова често, но е възможно. Това може да отшуми, след като използвате Depo-Provera в продължение на няколко месеца.

3. По-леки периоди или без менструация

След една година употреба на противозачатъчните ваксини, до половината от жените съобщават, че вече нямат менструация. Липсата на менструация, която се нарича аменорея, е безопасна и често срещана, ако сте на ваксина. Ако цикълът ви не спре напълно, може да имате много по-лек и по-кратък период.

Други странични ефекти

Освен кървенето, други странични ефекти често са редки и леки. Тези странични ефекти могат да включват:

 • болка в корема
 • качване на тегло
 • промяна в апетита
 • промяна в настроението
 • промяна в сексуалното желание
 • косопад
 • акне
 • увеличаване на окосмяването по лицето и тялото

 • чувствителност на гърдите
 • болезненост в гърдите
 • главоболие
 • гадене
 • световъртеж
 • слабост
 • умора

Повечето жени ще се приспособят към хормоналните нива на противозачатъчните инжекции след няколко месеца или след няколко кръга на лечение. Сериозните проблеми са много редки.

Какво причинява тези странични ефекти?

Depo-Provera доставя висока доза прогестин във всяка инжекция. С всяка инжекция тялото се нуждае от време, за да свикне с това ново ниво на хормони. Първите няколко месеца с противозачатъчните ваксини обикновено са най-лошите по отношение на страничните ефекти и симптоми. След третата или четвъртата инжекция тялото ви знае как да реагира на увеличението и може да забележите малко или никакви проблеми.

Тъй като противозачатъчните ваксини са предназначени да бъдат дълготрайни, не можете да направите нищо, за да спрете ефектите на хормона, след като сте били инжектирани. Вместо това трябва да изчакате всички странични ефекти и симптоми.

Ако менструацията Ви стане много тежка или кървите непрекъснато повече от 14 дни, уговорете час, за да говорите с Вашия лекар. Важно е да обсъдите какво изпитвате с Вашия лекар, за да може той да определи дали тези проблеми са нормални. Това също така позволява на Вашия лекар да открие евентуални сериозни проблеми.

Рискови фактори, които трябва да имате предвид

Въпреки че много жени могат да получат противозачатъчни ваксини без никакви усложнения или проблеми, това не е безопасно за всички. Не забравяйте да обсъдите възможностите си за контрол на раждаемостта и всички потенциални рискови фактори с Вашия лекар.

Не трябва да получавате инжекция Depo-Provera, ако:

 • имате или сте имали рак на гърдата
 • са бременни
 • сте имали проблеми с изтъняване на костите или с чупливост на костите, включително счупвания и фрактури
 • приемайте аминоглутетимид, който е лекарство, използвано за лечение на болестта на Кушинг
 • искам скоро да забременея

Ибупрофен или естроген за спиране на кървенето от ваксината Depot-Provera

Повечето странични ефекти от противозачатъчните ваксини ще изчезнат след първите шест месеца. Въпреки това, важно е да говорите с Вашия лекар, ако изпитвате нежелани реакции, като кървене и зацапване, особено ако те се превърнат в проблем за Вас.

Някои лекарства могат да помогнат за спиране на кървенето и забелязването на странични ефекти от противозачатъчните ваксини. Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на рутинната употреба на този вид лечение.

Първата опция, която Вашият лекар може да предложи, е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), като ибупрофен (Advil). Вашият лекар може да Ви накара да приемате това за пет до седем дни.

Ако НСПВС не действат, Вашият лекар може да предложи допълнителен естроген. Смята се, че добавката с естроген насърчава възстановяването и коагулацията на тъканите. Естрогенната добавка няма да намали ефективността на противозачатъчните инжекции, но увеличава риска от странични ефекти, свързани с естроген.

Кървенето след инжекцията Depo-Provera отшумява

Хормонът от противозачатъчните ваксини остава в тялото ви най-малко три месеца. Страничните ефекти, като кървене, могат да продължат няколко седмици след прозореца за ефективност на ваксината. Тези нежелани реакции могат да продължат още няколко седмици или месеци след спиране.

Outlook

Ако наскоро сте получили първата си противозачатъчна ваксина и имате проблеми с кървенето, имайте предвид, че тези проблеми са често срещани. Повечето жени изпитват пробивно кървене или зацапване през първите няколко месеца след началото на инжекцията. Може да отнеме шест месеца до една година, преди да приключат нежеланите реакции и менструацията ви да се върне към нормалното. При някои жени менструацията може да изчезне напълно.

Трябва да информирате Вашия лекар за всички проблеми, които изпитвате. Ще ви трябва следващата инжекция след 12 седмици. Преди да получите тази инжекция, говорете с Вашия лекар за всички нежелани реакции, които сте забелязали, и какво можете да очаквате през следващите три месеца.

След като тялото ви се приспособи, може да откриете, че оценявате лекотата на използване и защитата, осигурени от изстрела.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss