Причини и рискови фактори за неходжкинов лимфом

Промените във вашата ДНК, които засягат белите ви кръвни клетки, причиняват неходжкинов лимфом, но не е ясно какво причинява тези промени. Отслабената имунна система или излагането на определени химикали може да повлияе на риска.

Неходжкиновият лимфом (NHL) е вид рак на кръвта. Това се случва, когато белите кръвни клетки, наречени лимфоцити, растат неконтролируемо.

NHL може да започне навсякъде в лимфната система, която е част от имунната система на тялото ви, включително далака, костния мозък или лимфните възли. Има над 60 подтипа НХЛ, вариращи от бавно развиващи се до много агресивни.

Въпреки че този вид рак засяга най-вече по-възрастните, децата също могат да получат НХЛ.

Изследователите свързват НХЛ с няколко рискови фактора, но причината за повечето лимфоми не е известна. Прочетете, за да научите повече за потенциалните причини и рисковите фактори за NHL.

Какво причинява неходжкинов лимфом?

NHL е резултат от промени във вашата ДНК (наречени мутации), които карат типичните лимфоцити да се променят в лимфомни клетки. След това тези клетки растат неконтролируемо в тялото. Какво причинява тези промени в ДНК не винаги е известно, но определени фактори могат да увеличат риска.

Учените са открили, че е възможно да наследите ДНК мутации от родител, което може да увеличи риска от някои видове рак. Експертите обаче смятат, че повечето от промените в ДНК, свързани с NHL, се случват след раждането, а не се наследяват.

Те се наричат ​​придобити генни промени. Те могат да бъдат резултат от излагане на радиация, химикали или инфекции, но тези промени често нямат ясна основна причина. Те изглежда се случват по-често, когато остаряваме.

Какво може да увеличи риска от неходжкинов лимфом?

Изследователите са идентифицирали няколко фактора, които могат да увеличат риска от генни промени, които могат да доведат до НХЛ.

Имайте предвид, че наличието на един или повече от тези фактори не винаги означава, че ще развиете НХЛ. Също така е възможно да развиете НХЛ, дори ако нямате нито един от рисковите фактори по-долу.

Отслабена имунна система

Лимфоцитите са част от имунната система. Хората с определени медицински състояния, които отслабват имунната система, може да имат повишен риск от НХЛ.

Състоянията, които могат да отслабят имунната система и да увеличат риска от НХЛ, включват:

 • наследствени имунодефицитни нарушения
 • лекарства, които потискат имунната система
 • трансплантации на органи
 • HIV инфекция

Автоимунни състояния

Автоимунните заболявания възникват, когато имунната система на тялото ви причинява възпаление на здравите клетки в тялото ви.

Примерите включват:

 • ревматоиден артрит
 • Синдром на Sjögren
 • цьолиакия
 • системен лупус еритематозус (СЛЕ)

Връзката между автоимунните заболявания и НХЛ е сложна. Изследователи смятат, че може да е свързано с хронично активиране на имунната система и употребата на имуносупресивни лекарства за лечение на болестта.

Доказано е, че цьолиакията значително повишава риска от НХЛ. Цьолиакия е заболяване, което възниква, когато имунната ви система реагира на консумацията на глутен, вещество, което се съдържа в пшеницата, ечемика или ръжта.

Вирусни или бактериални инфекции

Някои хронични инфекции са свързани с повишен риск от лимфом. The Американско дружество за борба с рака (ACS) подозира, че това е така, защото имунната система непрекъснато произвежда нови лимфоцити, за да се бори с инфекцията. Това увеличава шансовете за въвеждане на грешки във вашето ДНК.

Тези инфекции включват:

 • Вирус на Епщайн-Бар
 • Helicobacter pylori (H. pylori)
 • ХИВ
 • човешки Т-клетъчен лимфотропен вирус (HTLV-1)
 • човешки херпесен вирус 8 (HHV-8)
 • вирус на хепатит С
 • Chlamydophila psittaci
 • Campylobacter jejuni

Предишни лечения на рак

Лечението на друг рак с химиотерапевтични лекарства или лъчева терапия може да увеличи риска от развитие на НХЛ в годините след лечението. Все още обаче не е ясно дали повишеният риск е свързан с рака или лечението го причинява.

Гръдни импланти

В редки случаи НХЛ може да се развие в белега, който се образува около гръдния имплант. Това е рядък тип Т-клетъчен лимфом, известен като анапластичен едроклетъчен лимфом, свързан с гръдния имплант (BIA-ALCL).

затлъстяване

Затлъстяването може също увеличите риска си на НХЛ и други видове рак.

Кой е най-вероятно да получи неходжкинов лимфом?

НХЛ се среща по-често при:

 • хората над 65 години на възраст
 • мъже
 • бели хора
 • хора, живеещи в градски части

Често задавани въпроси

Могат ли някои химикали да причинят неходжкинов лимфом?

Проучвания показват, че излагането на определени химикали, включително бензен, може да увеличи риска от развитие на НХЛ. Бензолът се използва в производството на пластмаси, смоли, синтетичен каучук и други потребителски продукти.

Има някои доказателства, че излагането на пестициди, използвани в земеделието, като глифозат, органофосфор и карбамат, може да увеличи риска от развитие на NHL. Тези резултати обаче са неубедителни и са необходими повече изследвания, за да се разбере рискът.

Неходжкиновият лимфом протича ли в семейства?

Наличието на фамилна анамнеза за НХЛ може да увеличи риска от развитие на НХЛ, но експертите не смятат НХЛ за наследствена.

Мога ли да предотвратя неходжкинов лимфом?

Не винаги можете да предотвратите НХЛ. Много хора развиват НХЛ, без да имат някой от горните рискови фактори.

Ограничаването на излагането на химикали като бензол или предприемането на стъпки за намаляване на риска от инфекции, като HIV или H. pylori, може от своя страна да намали риска от развитие на NHL. Поддържането на умерено тегло и спазването на питателна диета също може да намали риска.

Точната причина за NHL не е известна, но изследванията свързват NHL с няколко рискови фактора. Рисковите фактори включват състояния, които прекомерно активират или отслабват имунната система, като автоимунни състояния, хронични инфекции и имуносупресивна терапия. Много хора с НХЛ нямат очевидни рискови фактори.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss