Причини за вагинален рак: HPV, DES и други

Вагиналният рак е много рядък, бавно растящ рак, открит във влагалището. Обикновено се причинява от човешки папиломен вирус (HPV).

Вагиналният рак е рак, открит във влагалището. Повечето често срещани тип — плоскоклетъчен карцином — намира се в стените на вагината. Други видове, които засягат вагината, включват аденокарцином, меланом и сарком.

Въпреки че вагиналният рак е рядък, той може да засегне определени групи хора с по-висок процент от други.

Научете повече за вагиналния рак.

Какво причинява рак на влагалището?

Повече от половината от всички случаи на вагинален рак са причинени от HPV.

HPV

HPV се предава между хората чрез близък контакт кожа до кожа, секс (вагинален, анален или орален) и споделяне на лични вещи, като секс играчки. Когато човек се зарази с HPV, тялото му може да спре да произвежда определени протеини. Тези протеини са важни за подхранването на ген, който потиска растежа на тумора и предотвратява рака.

Диетилстилбестрол

Диетилстилбестрол (DES) е синтетична форма на естроген, която е често се предписва между 1940 и 1971 г. за спонтанни аборти и преждевременно раждане. Хората, които са били изложени на DES в утробата, може да имат повишен риск за развитие на светлоклетъчен карцином и предракови състояния, като вагинална аденоза.

Други видове рак

Ракът на вагината може също да е резултат от други ракови заболявания, разпространяващи се във вагината ви. Ракът, открит както в шийката на матката, така и във вагината, се нарича рак на маточната шийка. Ракът, открит както във вашата вулва, така и във вагината, се нарича рак на вулвата. Вагиналният рак може също да се разпространи от рак, който произхожда от матката (рак на ендометриума).

Какви са рисковите фактори за вагинален рак?

Отново вагиналният рак е много рядък, особено при жени под 75 години. Въпреки това е важно да разберете, че можете да получите вагинален рак, дори ако сте имали хистеректомия или сте достигнали менопауза.

Рисковите фактори включват:

 • с анамнеза за HPV
 • с анамнеза за рак на маточната шийка
 • наличие на предракови клетки в шийката на матката или вагината
 • да е над 75 години
 • страдащи от лупус, ХИВ или СПИН (компрометирана имунна система)
 • родени от майка, която е приемала DES по време на бременност
 • с анамнеза за рак на матката или лъчева терапия
 • като пушач (удвоява риска)
 • като тежък пияч

Можете ли да предотвратите вагинален рак?

Редовните цитонамазки и вагиналните прегледи могат да помогнат за скрининг за предракови клетки и рак. Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчва да се изследвате на всеки 3-5 години.

HPV ваксината може да предпази от рак на вагината, шийката на матката и вулвата. Тази ваксина се предлага на предтийнейджъри между възрастта 11 и 12. Лекарите също могат да го препоръчат на хора до на 26 години и в определени случаи до 45 години.

И говорете с лекар за всякакви навици за пушене или пиене. Както пушенето, така и тежко пиене да бъдат потенциални рискови фактори за развитие на вагинален рак и други видове рак.

Какви са перспективите за хората, които имат вагинален рак?

Ракът на вагината обикновено расте бавно. Това означава, че ако го откриете рано, шансовете за ефективно лечение на рака са добри. Лечението включва комбинация от лъчева терапия и хирургия. В повече тежка случаи може да получите и химиотерапия.

The 5-годишна преживяемост за вагинален рак е 84% за стадий 1, 75% за стадий 2 и 57% за по-напреднал рак.

Какво влошава вагиналния рак?

Ранното откриване е ключово. Колкото по-дълго прогресира ракът, толкова по-сериозен и широко разпространен може да стане.

Ракът на вагината също е по-сериозен в зависимост от вида. Най-редкият и най-агресивен вид е меланомът. Изследователите обясняват, че смъртността е най-висока при хора на възраст над 80 години с вагинален меланом.

Причинява ли се вагиналния рак от стрес?

А скорошно проучване разкриха, че хормоните на стреса могат да имат влияние върху гинекологичните ракови заболявания. Връзката не е напълно разбрана, но изследователите смятат, че невротрансмитерите в мозъка се освобождават от симпатиковата нервна система. Когато си хронично подчертано, тези химически пратеници могат да насърчат растежа на рака.

Може ли вагиналният рак да причини други здравословни проблеми?

Нелекуваният вагинален рак може да се разпространи в други части на тялото ви, като лимфните възли.

Други усложнения могат да възникнат след лечение с радиация. Те включват оток (задържане на течности и подуване), еритема (зачервяване и дразнене на кожата) и вагинален мукозит (възпаление със или без язви). Тези усложнения обикновено се подобряват в рамките на a няколко месеца след лечение.

Какви са някои съвети за живот с вагинален рак?

Получаването на диагноза рак може да се почувства непосилно. Свържете се със семейството и приятелите си през това време. Една мрежа от подкрепа може да има голяма разлика в това как се чувствате емоционално и как управлявате ежедневието си по време на лечението.

Други съвети за справяне:

 • Помислете за съвет, тъй като вероятно ще изпитате набор от емоции.
 • Помолете Вашия лекар и здравен екип за помощ и ресурси.
 • Потърсете подкрепа от семейството, приятелите и групите за подкрепа (като тези, управлявани от Американско общество за борба с рака).
 • Настройте работата и домашните си отговорности, за да се приспособите към лечението.
 • Работете с Вашия лекар, за да се справите с неудобните странични ефекти от лечението.
 • Бъдете в крак с всичките си срещи, за да сте сигурни, че сте в крак с физическото и психическото си здраве.

Често задавани въпроси

Как изглежда вагиналния рак?

Вагиналният рак може да изглежда като язви, рани или бучки по вагиналните стени или вулвата.

Кои са петте предупредителни признака за рак на маточната шийка?

Основните симптоми на рак на шийката на матката включват:

 • кървене след секс
 • кървене между менструациите
 • кървене след менопаузата
 • необичайно отделяне (с неприятна миризма)
 • болка в таза

Как можете да предотвратите рак на вулвата?

Поставянето на HPV ваксина, използването на презервативи за избягване на инфекция, отказът от пушене и редовните прегледи на таза могат да помогнат за предотвратяване на рак на вулвата.

Ракът на вагината най-често се причинява от инфекция с HPV. Може да е по-често при жени с експозиция на плода на DES и други рискови фактори, като предишен рак или компрометирана имунна система.

Въпреки че вагиналният рак е рядък и бавно растящ, редовните цитонамазки и вагиналните прегледи могат да помогнат за откриването на рака, преди да се разпространи в други части на тялото ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss