Препоръки за упражнения за хора с перикардит

Избягвайте напрегната дейност, ако имате активно възпаление от перикардит. След като възпалението намалее, Вашият лекар може да препоръча упражнения, които са безопасни за изпълнение.

Перикардитът е рядко заболяване, което засяга по-малко от 200 000 хора в Съединените щати. Перикардитът е възпаление на перикарда, тънка торбичка, която обгражда сърцето. Често това се дължи на вирусни инфекции. Когато перикардът е възпален, може да възникне болка в гърдите, която се усеща като инфаркт.

Свързаното с перикардит възпаление може да продължи няколко седмици до няколко месеца или повече. През това време е важно да си почивате и да приемате всички лекарства, предписани от Вашия лекар.

Избягвайте напрегната дейност, ако имате перикардит, и говорете с Вашия лекар, преди да се върнете към упражнения.

Научете повече за перикардита тук.

Как перикардитът влияе върху способността ви да спортувате?

На най-елементарно ниво, упражняването с перикардит може да бъде неудобно и вашите спортни способности може да бъдат ограничени.

По-критично обаче е, че упражненията, докато имате перикардит, могат да доведат до по-сериозни сърдечни заболявания като миокардит, което може да увеличи шанса за внезапна сърдечна смърт.

Сърдечните лекари смятат, че повишената сърдечна честота от упражнения може да причини по-голям стрес върху перикарда, увеличаване на възпалението и удължаване на продължителността на заболяването. Тъй като продължителният перикардит увеличава вероятността от по-сериозни усложнения, важно е да се избягва това, когато е възможно.

Обикновено се смята, че упражненията са полезни за сърцето, но има период от време след напрегната тренировка, когато тялото претърпява имуносупресия.

Продължителността на тази имунодепресия варира в зависимост от степента на упражнението. Това е особено вярно, когато перикардитът е причинен от вирус, тъй като други клетки в сърцето също могат да станат отворени за инфекция.

В допълнение към увеличаването на риска от миокардит и сърдечни инфекции, интензивните упражнения могат също да увеличат възпалението в тялото, като допълнително засилят симптомите на перикардит, които изпитвате.

Какви упражнения е добре да правите, ако имате перикардит?

Ако имате перикардит, важно е да обсъдите с Вашия лекар вида дейности, които смятат за безопасни за вас. Като цяло, вероятно ще можете да извършвате физически дейности с ниска интензивност, като ходене, докато имате признаци на възпаление.

След като всички признаци на възпаление отзвучат, Вашият лекар вероятно ще препоръча постепенно връщане към упражнения. Това означава бавно увеличаване както на продължителността, така и на интензивността на вашите тренировки.

Докато се връщате към тренировка, Вашият лекар може също да поиска да направите пауза на различни интервали, за да провери сърдечната честота и да определи дали някакви симптоми на перикардит са се върнали.

Като цяло, липсват изследвания за ограничаване на упражненията с перикардит, особено за неспортуващи. Повече изследвания в бъдеще може да предложат по-добри насоки за това колко упражнения и какъв тип упражнения трябва да правите по време и след перикардит.

Какви упражнения не е добре да правите, ако имате перикардит?

Ако имате перикардит, важно е да избягвате напрегната дейност от всякакъв вид, докато нямате признаци на активно възпаление. Това е, когато вече нямате треска или възпалителни маркери.

Лекарите препоръчваха 3-6 месеца ограничение на упражненията, ако имате перикардит, но по-новите препоръки насърчават поне 1-3 месеца почивка.

За професионалните спортисти този дълъг период на почивка може да създаде проблеми, свързани с психичното здраве и финансови проблеми.

Лекарите може да предложат да използвате внимателно клинично наблюдение и тестване, за да определите дали можете безопасно да възобновите упражненията по-рано. Дори и с наблюдение, ако сте спортист, лекарите все пак препоръчват да не се занимавате със състезателни спортове, докато възпалението вече не е активно.

Какви промени в начина на живот се препоръчват, ако имате перикардит?

Ако имате повтарящ се перикардит, Вашият лекар може да препоръча:

 • хранене на здравословна за сърцето диета с минимално преработена или бърза храна
 • избягване на кафе и алкохол
 • отказване от цигарите (ако пушите)

 • намаляване на стреса (това може да включва медитация, водене на дневник или йога практики.)

 • получаване на здравословни количества почивка
 • приемате каквито и да било лекарства, предписани от Вашия лекар

Рецидивиращ перикардит

До 30% от хората с перикардит получават рецидив в рамките на 18 месеца от първоначалната им диагноза. Ако видите признаци, че вашият перикардит може да се е върнал, незабавно уведомете Вашия лекар.

Симптомите на рецидивиращ перикардит включват:

 • тъпа болка или натиск в гърдите, който се влошава при кашляне или легнало положение
 • затруднено дишане
 • сърцебиене или по-бърз от обичайния сърдечен ритъм
 • ниска степен на треска
 • подут корем, крака или стъпала
 • замаяност или замаяност
Беше ли Ви полезно?

Важно е да избягвате напрегната дейност, докато имате активно възпаление от перикардит. Това може да продължи няколко седмици или няколко месеца. През това време е важно да си почивате и да приемате всички лекарства, които Вашият лекар може да предпише.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да възобновите упражненията след перикардит. Ако имате някакви въпроси относно безопасността на дадена дейност, Вашият лекар може да Ви помогне със съвет.

Все още трябва да се направят повече изследвания за най-добрия начин за връщане към упражнения след перикардит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss