Преминаване от пушене към вейпинг: помага ли?

Въпреки че изследванията върху вейпинга все още са нови, експертите не смятат, че това е чудесен начин да се откажете от пушенето. Vaping все още носи своите рискове.

Някои хора може да използват вейп продукти или електронни цигари за отказване от тютюнопушенето. Обичайно е някои компании да рекламират тези продукти като по-здравословни от традиционните цигари и като добър начин да се оттеглите, докато откажете пушенето.

Въпреки това рисковете за здравето, свързани с изпаряването, включват увреждане на белите дробове и имунната система. Изследователите все още не знаят пълната степен на тези рискове, но здравни организации като Американската белодробна асоциация препоръчват да се избягва цигарата и да се придържате към традиционните продукти за отказване от тютюнопушенето.

Какво се случва с тялото ви, когато преминете от пушене към цигара?

Изследователите са изследвали здравните ефекти от тютюнопушенето в продължение на десетилетия. Те споделиха връзката между тютюнопушенето и увреждането на тялото.

Но фактите за вейпинга все още са сравнително нови. Vaping намалява излагането на вредни химикали, но не и на никотин. Това означава, че хората обикновено приемат по-малко тютюн, когато изпаряват. Ето защо някои продукти за вейп твърдят, че са по-безопасни и защо някои държави предлагат продукти за вейп като заместители на никотина или продукти за понижаване.

Спирането на пушенето винаги може да бъде добра идея за вашето здраве. Води до широк спектър от положителни ефекти върху здравето. Ако вейпингът може да помогне на хората да постигнат тази цел, ползите може да надхвърлят потенциалните рискове. Текущата информация за вейпинга като помощ при отказване от тютюнопушенето обаче е неубедителна.

Продуктите за вейпинг все още съдържат никотин, създаващ навик, и други вредни химикали.

Освен това, въпреки че експертите не знаят със сигурност дългосрочните ефекти от вейпинга върху здравето, изследванията показват, че вейпингът може да причини:

 • белодробно увреждане
 • отслабена имунна система
 • забавено развитие на мозъка при деца и тийнейджъри

Някои хора също изпитват незабавни странични ефекти от изпаряването, като например:

 • главоболие
 • гадене
 • повръщане
 • дразнене на устата

Изпаряване на тютюн срещу изпаряване на канабис

Пушенето на тютюн обикновено води до вдишване на по-малко тютюн, отколкото при традиционните цигари. Обратното обикновено е вярно за вейпинга с канабис.

Изследванията показват, че хората, които изпаряват канабис, по-специално THC, могат да изпитат по-силни промени в ума, отколкото хората, които пушат THC по други начини. Високото ниво, което възниква при изпиване на канабис, също има тенденция да настъпва по-бързо, отколкото при използване на други методи за пушене.

Беше ли Ви полезно?

Има ли пушенето повече канцерогени от вапинга?

Традиционните цигари имат повече канцерогени, отколкото много продукти за изпаряване, но това не означава, че изпаряването е безопасно. В момента експертите твърдят, че пушенето причинява рак, най-малко 15 вида.

Изследователите все още не са свързали вейпинга с рака. Но тъй като вейпингът е по-нов, не е възможно да се каже какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от вейпинга, включително рак. Това може да се промени, след като експерти извършат допълнителни изследвания.

Изпаряването по-лесно ли засяга дробовете ви от пушенето?

А Преглед на изследването за 2020 г показа, че цигарата може да е по-лесна за белите дробове от традиционното пушене. Въпреки че изпаряването е свързано с увреждане на белите дробове, увреждането е по-малко от това, причинено от цигарите.

Други помощни средства за отказване от тютюнопушенето

Не е ясно дали продуктите за вейпинг могат да помогнат на хората да спрат да пушат. Но възможностите за спиране на тютюнопушенето могат да бъдат безопасни и полезни. Те включват:

 • Никотинови дъвки: Дъвченето на тези дъвки може да помогне за намаляване на апетита. Те позволяват на хората да започнат с висока сила и да проправят пътя си към по-ниска сила, когато са готови.
 • Никотинов пластир: Използването на лепенки без рецепта може да помогне за справяне с апетита. Обикновено хората използват пластирите за около 3 месецакато намалява силата на пластира на всеки няколко седмици.
 • Никотинови таблетки за смучене: Консумирането на разтворими таблетки за смучене е начин за бързо овладяване на апетита с продукт, който хората могат да приемат по всяко време.
 • Лекарства с рецепта: Приемането на предписани лекарства като Chantix може да бъде чудесен вариант за някои хора. Можете да говорите с Вашия лекар за тези лекарства и дали те може да са подходящи за Вас.

Можете да прочетете повече за отказването от тютюнопушенето в това ръководство.

Беше ли Ви полезно?

Някои компании често рекламират вейпинга като по-здравословен от традиционните цигари и хората може да го използват като помощно средство за отказване от тютюнопушенето. Но въпреки че вейпингът съдържа по-малко тютюн и по-малко канцерогени, експертите казват, че не е безопасно.

Вейпингът все още е нов и са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно неговите ефекти върху здравето, но изследванията вече свързват вейпинга с увреждане на белите дробове, повишен риск от рак и отслабена имунна система. Традиционните продукти за отказване от тютюнопушенето, като никотинови дъвки, лепенки и таблетки за смучене, могат да бъдат по-безопасни алтернативи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss