Прекомерно или нежелано окосмяване при жените

Разбиране на прекомерното окосмяване

Прекомерното или нежелано окосмяване, което расте по тялото и лицето на жената, е резултат от състояние, наречено хирзутизъм. Всички жени имат окосмяване по лицето и тялото, но косата обикновено е много фина и светла на цвят.

Основната разлика между типичното окосмяване по тялото и лицето на жената (често наричано „прасковен пух“) и косата, причинена от хирзутизъм, е текстурата. Прекомерното или нежелано окосмяване, което расте по лицето, ръцете, гърба или гърдите на жената, обикновено е грубо и тъмно. Моделът на растеж на хирзутизма при жените е свързан с вирилизация. Жените с това състояние имат характеристики, които обикновено се свързват с мъжките хормони.

Хирзутизмът не е същото като хипертрихоза, което се отнася до излишната коса в области, които не зависят от андрогени (мъжки хормони). Хирзутизмът е излишно окосмяване в области, където обикновено се наблюдава при мъжете, като лицето и долната част на корема. Хипертрихозата, от друга страна, може да увеличи космите навсякъде по тялото.

Според Индийско списание по дерматология,хирзутизмът засяга между 5 и 10 процента от жените. Той има тенденция да се разпространява в семейства, така че може да е по-вероятно да имате нежелано окосмяване, ако майка ви, сестра или друга роднина също го има. Жените от средиземноморско, южноазиатско и близкоизточно наследство също са по-склонни да развият състоянието.

Наличието на излишно окосмяване по тялото може да доведе до чувство на самосъзнание, но не е опасно. Въпреки това, хормоналният дисбаланс, който може да доведе до това, може да компрометира здравето на жената.

Защо жените растат прекомерно или нежелано окосмяване?

Жените развиват прекомерно окосмяване по тялото или лицето поради по-високи от нормалните нива на андрогени, включително тестостерон. Всички жени произвеждат андрогени, но нивата обикновено остават ниски. Някои медицински състояния могат да накарат жената да произвежда твърде много андрогени. Това може да причини растеж на косата по мъжки модел и други мъжки характеристики, като дълбок глас.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е една от често срещаните причини за хирзутизъм. Това представлява три от всеки четири случая на хирзутизъм, според американския семеен лекар. Доброкачествените кисти, които се образуват върху яйчниците, могат да повлияят на производството на хормони, което води до нередовен менструален цикъл и намалена плодовитост. В Служба за женско здраве заявява, че жените със СПКЯ често имат умерено до тежко акне и са склонни да имат наднормено тегло. Допълнителните симптоми могат да включват:

 • умора
 • промени в настроението
 • безплодие
 • болка в таза
 • главоболие
 • проблеми със съня

Нарушения на надбъбречната жлеза

Други форми на хормонален дисбаланс, които причиняват прекомерен растеж на косата, включват следните нарушения на надбъбречната жлеза:

 • рак на надбъбречната жлеза
 • надбъбречни тумори
 • вродена надбъбречна хиперплазия
 • болест на Кушинг

Надбъбречните жлези, разположени точно над бъбреците, са отговорни за производството на хормони. Хората с вродена надбъбречна хиперплазия се раждат без ензим, който е необходим за производството на хормони. Хората с болестта на Кушинг имат по-високи от нормалните нива на кортизол. Понякога кортизолът се нарича “хормон на стреса”. Всички тези състояния могат да повлияят на начина, по който тялото ви произвежда андрогени.

Симптомите на нарушения на надбъбречната жлеза включват:

 • високо кръвно налягане
 • костна и мускулна слабост
 • наднормено тегло в горната част на тялото
 • главоболие
 • високи или ниски нива на кръвната захар

Медикаменти

Прекомерното окосмяване по тялото или лицето може също да е резултат от приема на някое от следните лекарства:

 • Миноксидил, който се използва за стимулиране на растежа на косата
 • анаболни стероиди, които са синтетични вариации на тестостерона
 • тестостерон, който може да се приема в случай на тестостеронов дефицит
 • циклоспорин, който е имуносупресиращо лекарство, което често се използва преди трансплантация на органи

В някои случаи жените могат да изпитат идиопатичен хирзутизъм, което означава, че няма откриваема причина за развитието на хирзутизма. Обикновено е хроничен и може да е по-труден за лечение.

Диагностициране на хирзутизъм

Вашият лекар ще вземе подробна медицинска история при диагностициране на хирзутизъм. Обсъдете употребата на лекарства с Вашия лекар, за да му помогнете да определи причината за Вашето състояние. Вашият лекар вероятно ще назначи кръвни изследвания за измерване на нивата на хормоните Ви. В някои случаи Вашият лекар може също да назначи кръвни изследвания, за да се увери, че нямате диабет.

Може да се наложи ултразвук или ЯМР сканиране на вашите яйчници и надбъбречни жлези, за да се провери наличието на тумори или кисти.

Лечение на прекомерно или нежелано окосмяване

Управление на хормоните

Ако сте с наднормено тегло, Вашият лекар вероятно ще Ви предложи да отслабнете, за да намалите растежа на косата. Затлъстяването може да промени начина, по който тялото ви произвежда и обработва хормони. Поддържането на здравословно тегло може да коригира нивото на андрогените ви без употребата на лекарства.

Може да се нуждаете от медицинско лечение, ако прекомерният растеж на косата е симптом на СПКЯ или надбъбречни нарушения. Лекарствената терапия под формата на противозачатъчни хапчета и антиандрогенни лекарства може да помогне за балансиране на хормоналните нива.

Антиандрогенни лекарства: Стероидните андрогени и нестероидните (или чисти) антиандрогени могат да блокират андрогенните рецептори и да намалят производството на андроген от надбъбречните жлези, яйчниците и хипофизата.

Комбинирани противозачатъчни хапчета: Тези хапчета, които съдържат както естроген, така и прогестерон, могат да помогнат за свиване на кистите от СПКЯ. Естрогенът също може да помогне за намаляване на излишната коса. Тези лекарства обикновено са дългосрочно решение за хирзутизъм. Най-вероятно ще забележите подобрение след три до шест месеца лекарствена терапия.

Крем

Вашият лекар може да предпише крем ефлорнитин за намаляване на растежа на космите по лицето. Растежът на космите по лицето ви трябва да се забави след един до два месеца. Страничните ефекти на ефлорнитин включват кожен обрив и дразнене.

Епилация

Техниките за обезкосмяване са немедицински начин за управление на прекомерното или нежелано окосмяване. Това са същите методи за епилация, които много жени използват, за да поддържат краката си, бикини линията и подмишниците си без косми.

Депилация, бръснене и депилация: Ако имате хирзутизъм, може да се наложи да бъдете по-активни относно кола маска, бръснене и използване на депилатори (химически пяни). Всички те са доста достъпни и влизат в сила незабавно, но изискват непрекъснато лечение. Пазарувайте депилатори.

Лазерна епилация: Лазерната епилация включва използване на концентрирани светлинни лъчи за увреждане на космените фоликули. Повредените фоликули не могат да произвеждат коса и косата, която присъства, пада. При достатъчно лечение, лазерната епилация може да осигури постоянни или почти постоянни резултати.

Електролиза: Електролизата е отстраняване на косми с помощта на електрически ток. Той третира всеки космен фоликул поотделно, така че сесиите могат да отнеме повече време.

Както лазерната епилация, така и електролизата могат да бъдат скъпи и изискват множество сесии за постигане на желаните резултати. Някои пациенти намират тези лечения за неудобни или леко болезнени.

Прогноза за прекомерно или нежелано окосмяване

Прекомерното или нежелано окосмяване по тялото и лицето е дългосрочно предизвикателство. Повечето жени с диагностициран хормонален дисбаланс реагират добре на лечението, но косата може да порасне отново, ако нивата на хормоните ви отново не са в синхрон. Ако състоянието ви кара да се чувствате самоуверени, съветите и подкрепата от приятели и семейство могат да ви помогнат да се справите.

В зависимост от основната причина и избора ви на лечение, лечението на хирзутизъм може или не може да бъде ангажимент за цял живот. Лазерната епилация или електролизата могат да осигурят по-трайни резултати от бръснене, кола маска или депилация. Състояния, които причиняват хирзутизъм, като PCOS или нарушения на надбъбречната жлеза, може да изискват лечение през целия живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss