Преживяващи мисли: Как да ги спрем

Преживяващите мисли са прекомерни и натрапчиви мисли за негативни преживявания и чувства. Има различни стратегии, които да ви помогнат да спрете да преживеете мисли, като избягване на задействания и упражнения.

Размишляващи мисли
Размишляващи мисли

Много различни състояния на психичното здраве, включително депресия, тревожност, фобия и посттравматично стресово разстройство (ПТСР), да причинят мисли за преживяване. Въпреки това, в някои случаи мисленето за преживяване може просто да се появи в резултат на конкретно травматично събитие, като например неуспешна връзка.

Устойчивото мислене на преживяване може да влоши симптомите на съществуващи психични заболявания. Обратно, възможността за контролиране на преживните мисли може да помогне на хората да облекчат тези симптоми и да култивират релаксация и радост.

Продължете да четете, за да научите повече за причините за преживните мисли и съветвайте как да ги спрете.

Причини за преживно мислене

Преживяващи мисли: Как да ги спрем
Човек може да изпита размишляващи мисли, когато се чувства притеснен или тъжен.

Повечето хора изпитват разтърсващи мисли от време на време, особено когато се чувстват притеснени или тъжни. Човек може да размишлява върху страховете си относно предстоящата медицинска среща или изпит, докато студент, наближаващ завършването, може да размишлява за провал на последната си изпити.

Някои потенциални задействания на преживени мисли включват:

 • специфичен стресор, като неуспешна връзка
 • скорошно травматично събитие
 • перфекционизъм
 • ниско самочувствие
 • предстоящо стресиращо събитие, като последни изпити или голямо представяне
 • изправени пред страх или фобия, като например човек със страх от игли, който има кръвен тест
 • в очакване на информация за потенциално променено събитие на живота, като резултати от медицински тестове или одобрение на заем

Устойчивото мислене на мислите, когато човек изпитва други психологически симптоми, може да сигнализира за психично състояние.

Рискове и свързаните с тях здравословни състояния

Много състояния на психичното здраве могат да причинят преживно мислене, но преживното мислене може също така да засили симптомите на някои вече съществуващи състояния. Тези здравословни състояния включват:

 • Депресия: Човек с депресия може да мисли за много негативни или самоунищожителни мисли. Например, те могат да бъдат обсебени от убеждението, че са недостойни, недостатъчно добри или обречени на провал.
 • Безпокойство: Хората с тревожност да размишляват върху конкретно застраховане, като идеята, че нещо лошо ще се случи на семейството им. Или може да размишлява по-общо, като невъзможно сканира ума си за неща, които могат да се объркат.
 • Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР): Хората с ОКР могат да се чувстват претоварени от натрапчиви мисли за неща, които могат да се объркват. За да облекчите тези мисли, да участвате в ритуали, като проверка на ключалките на вратите, почистване или броене.
 • Фобии: Хората с фобии могат да размишляват върху своите застраховки, особено когато се сблъскат с източника на вашата фобия. Например, човек с фобия от паяк може да не е в състояние да мисли за нищо друго освен за своя страх, когато е в тази стая с паяк.
 • Шизофрения: Хората с шизофрения могат да обмислят необичайни мисли или страхове или да се чувстват разсеяни от натрапчиви гласове и халюцинации. Проучване от 2014 г. установи, че хората с шизофрения, които размишляват върху хората със социална стигма, може да са по-уязвими към депресия.

Преживяващото мислене може също да е признак на други психични състояния. Например, човек, който се бори със съзависимостта, може да мисли за застраховка от изоставяне, докато човек с хранително разстройство може да не е в състояние да спре да мисли за своята диета и режим на упражнения.

Съвети за спиране на преживените мисли

Множеството стратегии може да ви помогне да спрете да размишлявате. Хората с депресия, тревожност или други диагнози за психично здраве могат да открият, че трябва да опитате няколко стратегии, преди една да проработите.

Може да бъде полезно да увеличите ефективните стратегии, така че когато мислите, които преживеете, да се почувствате непосилни, е възможно да бъдете посочени в списъка с методи, които са работили преди.

Хората могат да намерят съвети за следните полезни:

 • Избягвайте задействания за преживяване: Някои хора откриват, че специфични фактори задействат задействане за преживяване. Те могат да пожелаят да ограничат достъпа до тези последици, ако е възможно да го увредят, без да им понижат качеството на живота. Например, човек може да опита да се подложи на медийна диета, ако новините го карат да се чувстват депресирани, или може да спре да чете модни списания, ако тези публикации го карат да се чувстват непривлекателни.
 • Прекарвайте време сред природата: Проучване от 2014 г. Че установите, които хората са ходили на 90-минутна разходка сред природата, съобщават за по-малко симптоми на преживно мислене след разходката си, отколкото тези, които вместо това са ходили през градска зона.
 • Упражнения: Многобройни проучвания са установени, че упражненията могат да подобрят психичното здраве, особено с течение на времето. Въпреки това, проучване от 2018 г. съобщава, че дори една сесия на упражнение може да порази симптомите на преживно мислене сред хоспитализирани пациенти с диагноза психично здраве. Хората могат да открият, че съчетаването на упражненията с времето навън им дава най-добри резултати.
 • Разсейване: Прекъснете преживените мисловни цикли с нещо разсейващо. Мисленето за нещо интересно и сложно може да помогне, докато забавни, предизвикателни дейности, като сложни пъзели, също могат да предложат облекчение.
 • Разпит: Хората могат да се опитат да разпитат мислите, които преживяват, като смятат, че те могат да не са полезни или да не се основават на реалността. Перфекционистите трябва да си напомнят, че перфекционизмът е непостижим. Тези, които са склонни да се интересуват от това какво мислят другите хора, трябва да имат предвид, че другите са по-загрижени за собствените си възприемани недостатъци и застраховки.
 • Повишаване на самочувствието: Някои хора се размишляват, когато се справят зле в нещо, което е много важно за тях, като любим спорт или важно академично постижение. Чрез разширяване на своите интереси и изграждане на нови източници на самочувствие, човек може да направи едно поражение по-малко трудно.
 • Медитация: Медитацията, особено медитацията на вниманието, може да помогне на човек да разбере по-добра връзка между своите мисли и чувства. С течение на времето медитацията може да предложи на хората по-голям контрол върху привидно автоматичните мисли, които улесняват избягването на преживеното мислене.

Като алтернатива, терапията може да помогне на човек да възвърне контрола над мислите си, да открие признаци на преживено мислене и да избере по-здравословни мисловни процеси.

Някои форми на терапия за психично здраве, като когнитивно-поведенческа терапия, фокусирана върху преживяването (RFCBT), специално са посочени към мисленето, запознати с преживяването, за да помогне на човек да придобие повече контрол над своите мисли.

Докато традиционната когнитивно-поведенческа терапия се фокусира върху съдържанието на мисълта, RFCBT вместо това се опитва да промени мисловния процес.

Кога трябва да посетите лекар?

Случайното размишление не е непременно сигнал за сериозен психичен проблем. Хората, които са в състояние да контролират мислите си, използват стратегии като упражнения или разсейване, могат да не се нуждаят от медицинска помощ.

Въпреки това, тъй като като мисленето за преживяване може да сигнализира за психично състояние, важно е да го приемете сериозно.

Отидете на лекар или специалист по психично здраве, ако:

 • преживените мисли са ежедневие, което затруднява фокусирането, функционирането или чувството за щастие
 • участието в сложни ритуали е единственият начин да се постигне контрол над преживяването
 • симптомите на диагностично психично състояние се влошават
 • мислите за преживяване включват мисли за самоубийство или самонараняване

Психичният резултат може да се чувства постоянно и непреодолимо, но е лечимо. Можете да попитате медицински специалист за лекарства, терапия и потенциално полезни промени в начина на живот.

Резюме

Преживяващото мислене съществува в континуум.

За някои хора мисленето за преживяване е временно неприятно изживяване, докато за други може да се накара да се почувствате така, ако умът им е извън контрол, който води до симптоми на депресия или тревожност.

Размишляващото мислене може да убеди човек, че е лошо или че трябва да изпитате хроничен срам или вина.

Важно е да не слушате тези неточни, вредни мисли.

Лечението и простите промени в начина на живот могат да ви помогнат да спрете да преживеете мисленето и психологическите заболявания, които причиняват. Въпреки това, ако преживените мисли и се свържете с тях симптомите или констатациите на неуправляеми, трябва да посетите лекар или друг медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss