Предупредителни знаци за рак

Преглед

Изследователите постигнаха големи крачки в борбата с рака. Все пак, Национален институт по рака (NCI) изчислява, че ще има 1 735 350 нови случая, диагностицирани в Съединените щати през 2018 г.

От глобална гледна точка ракът също е една от водещите причини за преждевременна смърт.

Понякога може да се развие без предупреждение. Но повечето случаи имат предупредителни знаци. Колкото по-рано откриете възможни признаци на рак, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Най-често срещаните ракови заболявания

Според NCI, следните видове рак са най-разпространени в Съединените щати, с изключение на немеланомния рак на кожата:

 • рак на пикочния мехур
 • рак на гърдата
 • рак на дебелото черво и ректума

 • рак на ендометриума
 • рак на бъбреците
 • левкемия
 • рак на черния дроб
 • рак на белия дроб
 • меланома
 • неходжкинов лимфом
 • рак на панкреаса
 • рак на простатата
 • рак на щитовидната жлеза

Ракът на гърдата и белия дроб са най-честите от тях, като всяка година се диагностицират над 200 000 американци. За сравнение, всяка година има по-малко от 60 000 нови случая на рак на черния дроб, панкреаса или щитовидната жлеза.

Милиони хора действително са диагностицирани с немеланомен рак на кожата всяка година, което го прави най-често срещаният рак в страната. Доставчиците на здравни услуги обаче не са длъжни да предоставят информация за него в регистъра на рака, което прави точния брой случаи по-трудно да се определи.

Базалноклетъчният карцином (BCC) и плоскоклетъчният рак (SCC) са двата вида немеланомен рак на кожата. Немеланомният рак на кожата рядко е фатален, което води до по-малко от 0,1 процента на смъртните случаи от рак всяка година.

Точните симптоми могат да варират при различните форми на рак. Освен това някои видове рак, като тези на панкреаса, може да не причинят симптоми веднага.

Все пак има някои издайнически признаци, за които трябва да внимавате.

Отслабване

Тъй като раковите клетки атакуват здравите, тялото ви може да реагира със загуба на тегло.

Според Американско раково дружество (ACS), много хора неочаквано губят 10 или повече паунда преди диагнозата рак. Всъщност това може да е първият признак на рак.

Необяснимата загуба на тегло може да бъде причинена от други здравословни състояния, като хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза). Разликата с рака е, че загубата на тегло може да настъпи внезапно. Той е най-забележим при ракови заболявания на:

 • хранопровода
 • бял дроб
 • панкреас
 • стомаха

Треска

Треската е реакцията на тялото към инфекция или заболяване. Хората, които имат рак, често имат треска като симптом. Обикновено това е знак, че ракът се е разпространил или че е в напреднал стадий.

Треската рядко е ранен симптом на рак, но може да бъде, ако човек има рак на кръвта, като левкемия или лимфом.

Загуба на кръв

Някои видове рак също могат да причинят необичайно кървене. Например, ракът на дебелото черво или ректума може да причини кървави изпражнения, докато кръвта в урината може да е симптом на рак на простатата или пикочния мехур. Важно е да докладвате такива симптоми или някакво необичайно течение на Вашия лекар за анализ.

Загубата на кръв може да бъде по-дискретна при рак на стомаха, тъй като може да е само вътрешно кървене и по-трудно за откриване.

Болка и умора

Необяснимата умора може да бъде друг симптом на рак. Всъщност това е един от най-честите симптоми. Умората, която изглежда не изчезва въпреки адекватния сън, може да е симптом на основен здравословен проблем – ракът е само една от възможностите.

Умората е най-забележима при левкемия, според ACS. Умората може да бъде свързана и със загуба на кръв от други видове рак.

В някои случаи ракът, който се разпространява или метастазира, може да причини болка. Например, болката в гърба може да присъства при ракови заболявания на:

 • дебело черво
 • простата
 • яйчниците
 • ректума

Упорита кашлица

Кашлицата може да се появи по различни причини. Това е естественият начин на тялото ви да се отърве от нежеланите вещества. Настинки, алергии, грип или дори ниска влажност могат да доведат до кашлица.

Когато става въпрос за рак на белите дробове обаче, кашлицата може да продължи дълго време въпреки лекарствата. Кашлицата може да бъде честа и може да причини дрезгав глас. С напредването на заболяването може дори да кашляте кръв.

Постоянната кашлица също понякога е симптом на рак на щитовидната жлеза.

Кожни промени

Кожните промени най-често са свързани с рак на кожата, където бенките или брадавиците се променят или увеличават. Някои кожни промени могат да показват и други форми на рак.

Например, белите петна в устата могат да показват рак на устната кухина. Бучки или подутини под кожата могат да бъдат тумори, като например при рак на гърдата.

Ракът може да причини други кожни промени, като:

 • повишен растеж на косата
 • хиперпигментация или тъмни петна
 • жълтеница или жълти очи и кожа

 • зачервяване

Кожните промени, дължащи се на рак на кожата, могат също да включват рани, които или не изчезват, или рани, които заздравяват и се връщат.

Промени в храносмилането

Някои видове рак могат да доведат до проблеми с храненето, като затруднено преглъщане, промени в апетита или болка след хранене.

Човек с рак на стомаха може да няма много симптоми, особено в началото. Въпреки това, ракът може да причини симптоми като лошо храносмилане, гадене, повръщане и подуване на корема.

Проблемите с преглъщането могат да бъдат свързани с различни видове рак на главата и шията, както и рак на хранопровода.

Въпреки това, не само ракът на стомашно-чревния (GI) тракт може да причини тези симптоми. Ракът на яйчниците може също да бъде свързан с подуване на корема или усещане за пълнота, което няма да изчезне. Гаденето и повръщането също могат да бъдат симптом на рак на мозъка.

Нощни изпотявания

Нощното изпотяване е по-интензивно от лекото изпотяване или усещането за прекалено топло. Те обикновено ви карат да се потопите в пот. Подобно на други споменати по-горе симптоми, нощното изпотяване може да се появи по редица причини, несвързани с рака.

Нощното изпотяване обаче може да бъде свързано и с по-ранните стадии на няколко ракови заболявания, вариращи от левкемия до лимфом до рак на черния дроб.

Ракови заболявания без предупредителни знаци

Докато много видове рак имат симптоми, някои форми са по-дискретни.

Ракът на панкреаса може да не доведе до никакви признаци или симптоми, докато не премине в напреднал стадий. Фамилната анамнеза, както и честото подуване на панкреаса, могат да увеличат риска. Ако случаят е такъв, Вашият лекар може да препоръча редовни прегледи за рак.

Някои случаи на рак на белия дроб могат да доведат само до фини признаци и симптоми извън добре познатата кашлица. Някои видове могат да причинят повишени нива на калций в кръвта, симптом, който може да не бъде открит без лабораторна работа.

Ракът на бъбреците, особено в по-ранните му стадии, е друг вид, който може да не причинява забележими симптоми. По-голям или по-напреднал рак на бъбреците може да доведе до симптоми като болка от едната страна, кръв в урината или умора. Тези симптоми обаче често са резултат от други доброкачествени причини.

Outlook

Според NCI, се изчислява, че 609 640 души са починали от рак през 2018 г. Мъжете са по-склонни от жените да имат фатален случай. В същото време, на ACS прогнозира, че над 20 милиона души се очаква да оцелеят от рак до 2026 г.

Ключът към оцеляването при рак е да се грижите за здравето си. Уверете се, че не пропускате годишните си прегледи и се уверете, че правите всички прегледи, както е препоръчано от Вашия лекар – това е особено важно, ако някои видове рак се срещат във вашето семейство.

Като се справите с предупредителните знаци навреме, може да подобрите шансовете си в крайна сметка да бъдете свободни от рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss