Преглед на процедурата за ендопротезиране на радиална глава с разтегателен ствол

Може да се нуждаете от ендопротезиране на радиална глава с разширяем стебло, ако лакътната ви става е нестабилна, ако артритът е направил движението на лакътя ви болезнено или трудно или ако радиалната ви глава не може да бъде поправена или реконструирана.

Лъчевата кост на ръката ви свързва лакътя с китката. Радиалната глава е частта от радиуса, където се свързва с лакътя. Артропластиката на радиалната глава (RHA) се прави, за да се поправят всякакви щети или наранявания на радиалната глава, така че да можете да движите ставата по-свободно.

RHA с разширяемо стебло може да има някои допълнителни предимства пред други видове RHA.

Продължете да четете, за да научите повече за предимствата на RHA с разтегателно стебло, какви рискове трябва да имате предвид и какво да очаквате от процедурата.

Какви са предимствата на ендопротезирането на радиална глава с разширяем ствол?

Видовете протези, използвани в ставата на радиалната глава за RHA процедура, имат за цел да помогнат да се заеме мястото на радиалната глава, която вече не може да бъде ремонтирана или реконструирана.

RHA обикновено се препоръчва, ако радиалната глава е била счупена там, където се среща с лакътната става и други видове лечения – като физическа терапия или инжекции с кортикостероиди – не са подействали.

Устройството с разширяващо се стебло, използвано в този тип RHA, има допълнително предимство — стеблото на протезата, което се простира в лъчевата кост, може да бъде удължено с помощта на външно ключово устройство.

Това може да помогне на хирурга да направи корекции на дължината на протезата, за да гарантира, че няма скъсяване на костта след операцията. Това е особено полезно за малки деца, които са подложени на RHA и се нуждаят от удължаване на протезата, за да поддържат ръката да расте с естествена скорост.

Рискове при ендопротезиране на радиалната глава на разширяемия ствол

Възможно е протезата, използвана при RHA, да не пасне правилно, защото хирургът не е избрал правилния размер или защото протезата просто не пасва добре в лъчевата кост.

Този риск може да се увеличи, ако хирургът няма достатъчно кост, която да използва като ръководство за процедурата. По-старо проучване от 2012 г. също предполага, че костта може да израсне отново на места, където не трябва да расте.

Някои други рискове от всички RHA процедури включват:

 • загуба на способността да движите напълно лакътната става
 • болка при движение на лакътната става
 • скованост и болка след процедурата
 • разхлабване на протезата в ставата
 • инфекция в ставата или околните тъкани
 • нестабилност в лакътната става
 • изтръпване около ставата
 • зачервяване и подуване на мястото, където е извършена операцията
 • развитие на остеоартрит в ставите

Процедура за ендопротезиране на радиалната глава на разширяемия ствол

Ето какво обикновено се случва преди, по време и след RHA с разширяемо стебло.

Преди процедурата

Може да се наложи да спрете приема на разредители на кръвта няколко дни преди операцията. Може също да бъдете помолени да гладувате 12 часа преди операцията, но трябва да можете да пиете вода.

Може да искате да коригирате жилищните и работните си зони, така че да можете да продължите да вършите ежедневните си задачи, докато ръката ви се лекува. Ако е възможно, вземете малко почивка, за да можете да си починете и да се излекувате.

В деня на процедурата ще посетите болница или медицинско заведение и процедурата ще бъде направена за 1 ден. Обикновено ще можете да се приберете у дома малко след приключване на процедурата. Някой трябва да е на разположение, за да ви помогне да стигнете до и от процедурата.

По време на процедурата

Ще ви бъдат дадени общи анестетици, така че да сте в подобно на сън състояние на безчувствие.

Хирургът ще:

 1. Направете разрез в кожата над лакътната става близо до радиалната глава.
 2. Отстранете части от радиалната глава или близката кост, които са повредени или наранени, така че протезата да пасне.
 3. Използвайте инструмент, за да направите голям отвор в лъчевата кост, в който ще влезе протезата.
 4. Измерете частите, останали от радиалната глава, за да оразмерите протезата правилно за ставата.
 5. Поставете протезата и проверете дали пасва правилно в костта.
 6. Уверете се, че разширяващото се стебло може да се регулира с ключ, който може да се използва близо до мястото, където протезата среща ставата.
 7. Зашиване на връзки около ставата с разтворими конци.
 8. Използвайте шевове, за да затворите разреза.

Хирургът може да назначи рентгенови лъчи, за да провери дали протезата пасва правилно в ставата и костта.

След процедурата

Когато се събудите в стаята за възстановяване, екипът за грижи ще провери дали дишането и сърдечната Ви честота са стабилни. След това ще сложат ръката ви в прашка или шина, за да я предпазят от движение.

Ето някои инструкции, които може да получите, за да се грижите за себе си през следващите няколко седмици:

 • Намалете подуването около мястото на операцията със студен компрес.
 • Използвайте лекарства без рецепта (OTC) като ибупрофен за болка.
 • Повдигнете лакътя си, така че кръвта да изтече от областта.
 • Избягвайте да използвате ръката си, за да може ставата да заздравее.
 • Избягвайте да се къпете или плувате, докато лекарят не отстрани шината или прашката ви.
 • Следвайте инструкциите на хирурга как да движите китката, пръстите, лакътя и ръката си, за да запазите обхвата на движение, без да наранявате ставата.

Лекарят ще премахне прашката или шината ви около 1 до 3 седмици след операцията. След това можете да започнете физическа терапия, но ще трябва да внимавате да възобновявате всякакви напрегнати дейности, освен ако не сте получили одобрение за това.

Колко време отнема възстановяването от ендопротезиране на радиална глава с разширяем ствол?

Пълното възстановяване от RHA с разширяемо стебло отнема около 3 до 6 месеца.

Вероятно ще бъдете инструктирани да правите физическа терапия през този период. Това ще ви помогне да научите как да движите ставата си с помощта на новата протеза и да възстановите възможно най-голям обхват на движение.

Възстановяването може да бъде повлияно от:

 • нивото на увреждане на радиалната глава преди операцията
 • колко точно сте в състояние да следвате инструкциите на лекаря по време на вашето възстановяване
 • отхвърляне на протезата

Колко успешна е подмяната на радиална глава с разширяем стеблон?

Подобно на други видове RHA, разширяемото стебло RHA обикновено успешно възстановява обхвата на движение и намалява болката или сковаността в ставата.

Известно е, че RHA протезите се разхлабват с времето в зависимост от това колко добре се вписват в ставата и костта.

Проучване от 2016 г. предполага, че протезите с разширяема стебла имат много по-малък риск от разхлабване поради това колко дълбоко и плътно разтеглящата се стебло се вписва в лъчевата кост. Този риск е още по-малък, ако все още има много кост в ставата след процедурата.

RHA протезите са по-склонни да се разхлабят, ако бъдат ударени от напрегната дейност или тежък, повтарящ се удар върху лакътя или околните кости.

Колко време ще издържи смяната на радиална глава с разширяем стеблон?

Протезите, използвани в RHA с разширяем ствол, често издържат с години. Въпреки че няма изследвания, фокусирани конкретно върху този тип RHA протези, перспективите за хората, които са преминали през RHA, обикновено са добри.

А 2016 преглед разгледа проучванията на процедурите на RHA, извършени между 1940 и 2015 г., включително тези, които включват протези с разширяема стебла. Рецензентите установиха, че само около 8% от хората, които са получили RHA, се нуждаят от последваща операция или ремонт на протезата.

Други изследвания подкрепят RHA като общо взето успешно лечение.

Малък 2018 проучване проследени 32 души, които са получили RHA. Никой от участниците в проучването не се е нуждаел от ремонт или подмяна на протезите си до 15 години след процедурата.

Проучване от 2019 г. проследява 119 души, подложени на RHA. Около 25% са имали нужда от фиксиране или премахване на протезите си в рамките на 7 до 12 месеца след RHA.

Кой е добър кандидат за ендопротезиране на радиална глава с разширяем ствол?

Хората, които са счупили или повредили радиуса, може да се нуждаят от RHA, ако други лечения не са достатъчни за възстановяване на обхвата на движение или намаляване на болката и сковаността.

Хората с остеоартрит или ревматоиден артрит също може да се нуждаят от RHA, ако ставните тъкани и кости са се износили достатъчно, за да се нуждаят от обширно възстановяване или реконструкция на ставата.

RHA може също да се използва за лечение на стави, които са износени поради синдрома на Ehlers-Danlos (EDS). При EDS тялото ви не произвежда достатъчно колаген, за да поддържа ставната ви тъкан стабилна. RHA може да помогне за увеличаване на стабилността на ставата, но може да изисква по-дълго време за възстановяване и повече физиотерапия.

Разходите за ендопротезиране на радиалната глава на разширяемия ствол

Средно, цена на RHA може да варира от $11 000 до $13 000. Със застраховка тази цена вероятно ще бъде намалена до между $1100 и $2000.

RHA обикновено се покрива от държавни здравноосигурителни програми като Медикеър или Medicaid.

Сумата, която плащате след застраховката, може да включва:

 • вашето покритие
 • съоръжението, където се извършва процедурата
 • материалите, използвани в устройството с разтегателно стебло

За вкъщи

RHA често успява да позволи на лакътната ви става да си възвърне обхвата на движение и мобилност след нараняване или увреждане от артрит или други състояния.

Разширяемото стебло RHA е особено полезно за дългосрочна ефективност и гарантира, че костите могат да растат правилно дълго след процедурата. Следването на вашите инструкции за последващи грижи и физиотерапия може да ви помогне да осигурите възможно най-добрите резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss