Преглед на процедурата за ендопротезиране на радиална глава

Артропластика на радиална глава (RHA) се прави, за да се замени или поправи част от лъчевата кост, дълга кост, която свързва лакътя с китката, с протезна вложка в нейната „глава“, където се свързва с лакътната става.

Артропластика на радиална глава (RHA) може да се направи, ако имате нестабилност в лакътната става, ако артритът е изчезнал в ставата и причинява болка и затруднено движение на ръката, или ако радиалната глава е била счупена при травма и може не се оправят. Може да се използва един от трите вида протези:

 • притискане
 • циментиран
 • свободна кройка
 • разтегателно стъбло

Прочетете, за да научите повече за това кога тази процедура може да бъде от полза, как се извършва процедурата и какво можете да очаквате, след като направите тази процедура.

Какви са предимствата на ендопротезирането на радиалната глава?

Използването на протезни вмъквания в ставата на радиалната глава може да помогне в случаите, когато костта е наранена до степен, че не може да бъде поправена или реконструирана.

RHA е предпочитано лечение при сценарии на фрактура на лакътната става, където се свързва с лъчевата кост и в случаите, при които физическата терапия, инжекциите с кортикостероиди или други нехирургични лечения не са помогнали за намаляване на болката или сковаността в ставата.

Усложнения и рискове при смяна на радиална глава

Най-големият риск е протезата да не е правилно оразмерена или да не пасва добре на радиуса.

Този риск е много по-висок, ако в радиалната глава не е останала достатъчно кост, която да се използва като отправна точка за възстановяване на ставата с протези или ако, според проучване от 2012 г., тъкан като мускул се свива около ставата.

Някои възможни рискове от RHA могат да включват:

 • намален обхват на движение, като невъзможност за пълно разгъване на лакътната става
 • болка с обхват на движение
 • продължителна болка или скованост в ставата
 • разхлабване на протезните вложки
 • инфекция около мястото на операцията
 • продължителна нестабилност в ставата
 • чувство на изтръпване около ставата
 • подуване или зачервяване в близост до мястото на операцията
 • развитие на остеоартрит в ставите

Процедура за ендопротезиране на радиална глава

Ето какво можете да очаквате от RHA преди, по време и след процедурата.

Преди процедурата

Тази процедура обикновено се извършва в медицинско заведение или болница за един ден. Може да успеете да се приберете вкъщи в същия ден като процедурата.

Може да бъдете помолени да спрете приема на определени лекарства, като разредители на кръвта, няколко дни преди процедурата. Може също да се наложи да спрете да ядете и пиете до 12 часа преди операцията, но може да ви бъде позволено да продължите да пиете вода.

Не забравяйте да помолите приятел или член на семейството да ви закара до и от процедурата. Ръката ви ще бъде в шина или прашка след процедурата и няма да можете да шофирате или да изпълнявате някои ежедневни задачи в продължение на няколко седмици.

Опитайте се да настроите вашето жилищно и работно пространство така, че да ви побират, докато ръката ви зараства. Ако можете, вземете няколко седмици почивка от работа или други отговорности, за да можете да си починете ръката.

По време на процедурата

RHA се извършва под обща анестезия. Ето какво ще направи хирургът, за да извърши процедурата:

 1. Направете разрез през кожата над лакътната става, където се намира радиалната глава.
 2. Отстранете всички части от радиалната глава или свързващата кост (радиалната шийка).
 3. Отрежете части от радиалната шийка, за да улесните поставянето на протезната вложка.
 4. Натиснете шило (инструмент, който прави дупки) в лъчевата кост, за да направите път за протезата.
 5. Използвайте остатъците от радиалната глава, за да измерите радиалната глава за протезата.
 6. Поставете протезата внимателно, за да сте сигурни, че пасва правилно и не е твърде голяма за костта.
 7. Направете необходимите ремонти на околните връзки с конци.
 8. Затворете разреза на кожата с шевове.

Освен това може да се направят рентгенови снимки, за да се потвърди правилното поставяне на протезата.

След процедурата

След процедурата ще се събудите в стая за възстановяване. След като екипът ви за грижи потвърди, че вашите жизнени показатели – включително дишането и сърдечната честота – са стабилни, ръката ви ще бъде поставена в шина или прашка.

След като се приберете вкъщи, ето какво може да ви каже лекарят да правите през първите няколко дни:

 • Използвайте студен компрес, за да облекчите подуването около областта.
 • Вземете лекарства за болка без рецепта (OTC), като ибупрофен, за да облекчите болката.
 • Дръжте лакътя си повдигнат, така че кръвта да не се събира около ставата.
 • Използвайте ръката си възможно най-малко, за да оставите ставата да заздравее.
 • Не се къпете, не вземайте душ или плувайте с шината или прашката, докато лекарят не потвърди, че можете да го направите.
 • Следвайте инструкциите на хирурга кога можете да движите отново ръката, пръстите и китката си, за да върнете малко движение в ставата.

След като прашката или шината ви бъдат премахнати около 1 до 3 седмици по-късно, можете да започнете физиотерапия. Може да се наложи да продължите да се въздържате от дейности като спорт, докато не завършите терапията.

Снимка на артропластика на радиална глава

Ето какво можете да очаквате да видите на рентгенова снимка след успешно RHA:

Снимката е предоставена с любезното съдействие на Kodde IF, Viveen J, The B, van Riet RP, Eygendaal D. Управление на неуспешната артропластика на радиалната глава. EFORT Open Rev. 1 август 2020 г. (CC BY-NC 4.0).

Колко време отнема възстановяването след ендопротезиране на радиална глава?

Средно отнема около 2 седмици, преди да можете да премахнете прашката или шината. След като започнете физиотерапия, обикновено ще се възстановите след 3 до 6 месеца терапия и адаптиране към новата ви ставна протеза.

Времето, необходимо за възстановяване от RHA, зависи от:

 • колко обширно е било нараняването или увреждането на вашата кост или става преди процедурата
 • вида на използваната протеза
 • колко добре се грижите за лакътя си след процедурата
 • дали тялото ви приема протезното вмъкване

Колко успешна е смяната на радиалната глава?

Смяната на радиалната глава обикновено е успешна. Може да се случи известно разхлабване на протезата в зависимост от вида на избраната протеза и колко добре пасва в костта.

Протезите с пресово прилягане е най-вероятно да се разхлабят с времето. Проучване от 2016 г. предполага, че този тип е по-малко вероятно да се разхлаби, ако все още има много останала кост в ставата. Според същото проучване е по-малко вероятно протезите с разтегателни стебла да се разхлабят.

Повишената активност или нараняванията при удар също могат да увеличат риска от разхлабване на протезата.

Колко дълго ще продължи смяната на радиалната глава?

Замяната на радиалната глава може да продължи много години след RHA.

Малък 2018 проучване от 32 души, които са получили RHA, установяват, че никой от тях не се нуждае от ремонт или подмяна на оригиналната протеза при проследяване от 7 до 15 години след операцията.

Много по-голямо проучване от 2019 г. на 157 души с радиални фрактури на главата проследява 119 души, които са получили RHA. Около 25% от тези хора се нуждаеха от ремонт или отстраняване на протезата около 7 месеца до една година след RHA.

Кой е добър кандидат за ендопротезиране на радиална глава?

RHA често се използва за лечение на наранявания на радиуса, които не могат да бъдат излекувани с други средства, както и радиални фрактури на главата от травма.

RHA може също да се използва, когато остеоартрит или автоимунни заболявания като ревматоиден артрит са износили лакътната става.

Тази процедура понякога се прави и за лечение на разграждането на ставната тъкан, което се случва в резултат на състояния като синдром на Ehlers-Danlos (EDS).

С EDS тялото ви не произвежда достатъчно колаген, за да поддържа съединителната тъкан в ставите ви. Липсата на колаген може да повлияе на хрущяла в лакътната става и да увреди костите. RHA може да намали болката и нестабилността в тази става.

Цената на артропластиката на радиалната глава

Разходите за RHA варират в зависимост от вашето застрахователно покритие, къде се извършва процедурата и какъв вид протеза се използва.

Средното цена на RHA преди застраховката варира от $11 000 до $13 000, но може да струва между $1100 и $2000 след застрахователното покритие. Процедурата се покрива от правителствени програми като Medicare или Medicaid.

За вкъщи

RHA може да бъде успешна операция за наранявания на главата на лъчевата кост или за износване от артрит.

След RHA не забравяйте да се грижите за ръката си и да следвате внимателно всички планове за физическа терапия за най-добри резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss