Преглед на ендоваскуларната реконструкция

Ендоваскуларната реконструкция е процедура, използвана за възстановяване на увредена или запушена част от един от вашите кръвоносни съдове.

По време на ендоваскуларна реконструкция, Вашият лекар ще вмъкне тънка тръба в голям кръвоносен съд, обикновено в бедрото, за да извърши възстановяване.

Конкретен тип ендоваскуларна реконструкция, наречена покрита ендоваскуларна реконструкция на аортната бифуркация (CERAB), се използва за лечение на проблеми с най-големия кръвоносен съд в тялото ви, наречен аорта, и основните клонове, които захранват краката ви.

В тази статия ще разгледаме конкретно защо може да имате нужда от CERAB и какво можете да очаквате по време на процедурата.

Ендоваскуларната реконструкция голяма операция ли е?

CERAB е минимално инвазивна, но интензивна процедура, която лекарите използват за облекчаване на запушване във вашата аортна бифуркация. Вашата аортна бифуркация е мястото, където аортата ви се разделя на двете артерии, които захранват краката ви, наречени общи илиачни артерии.

Повечето процедури на CERAB се извършват под обща анестезия, което означава, че ще спите по време на операцията.

Целта на ендоваскуларната реконструкция

Понякога CERAB се използва за лечение на блокирана или увредена част от долната част на аортата, което причинява проблеми с кръвния поток. Проблемите с тази част от аортата могат да ограничат кръвообращението в долната част на тялото и да причинят проблеми като състояние, наречено интермитентно накуцване.

Интермитентното накуцване е болезнена болка в краката, която се появява предимно при ходене или упражнения. Причинява болка, която варира от лека до силна, както и:

 • спазми
 • изтръпване
 • слабост
 • тежест
 • умора

В малко проучване от 2022 г. 6 от 9 души, които са получили CERAB, са имали интермитентно накуцване, което не е реагирало на консервативно лечение.

Повечето запушвания са причинени от атеросклероза, натрупване на плака по артериите. Ако не се лекува, атеросклерозата на вашата аорта е свързана с усложнения като инфаркт или инсулт.

Медицинското лечение, насочено към аортна атеросклероза, е същото като медицинското лечение, използвано за намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

В Проучване от 2023 гCERAB беше използван за лечение на 10-годишно момиче с наранявания, получени при сблъсък с автомобил.

Друг вид ендоваскуларна реконструкция на аортата се нарича възстановяване на ендоваскуларна аневризма (EVAR), която се използва за лечение на аортни аневризми в мястото около аортната бифуркация.

Ендоваскуларна реконструкция може да се извърши и на други големи кръвоносни съдове като каротидна артерия. В Проучване от 2023 гизследователите съобщават, че ендоваскуларната реконструкция се използва за лечение на аортни аневризми и разкъсвания.

Рискове и усложнения при ендоваскуларна реконструкция

Ендоваскуларната хирургия като CERAB е свързана с по-ниски нива на усложнения и смъртност, отколкото отворените процедури, които включват възстановяване на кръвоносния ви съд чрез голям разрез.

Потенциалните усложнения включват:

 • сериозно кървене
 • сърдечен удар
 • кръвни съсиреци
 • дихателна недостатъчност
 • реакция на анестезия
 • парализа на краката
 • нужда от ампутация
 • бъбречна недостатъчност
 • смърт

В проучване от 2019 г. изследователите изследват резултатите от 22 души, лекувани с CERAB от 2012–2016 г. в една болница. Изследователите съобщават за 0% смъртност при средно проследяване от 20 месеца, което означава, че всичките 22 души са били все още живи по това време.

Усложнения, развити при трима души:

 • Един човек разви кръвен съсирек в артерията, захранваща бъбрека му.
 • Един човек е развил емболизация или изместен кръвен съсирек.
 • Един човек получи проблем със стента си.

Колко ефективна е ендоваскуларната реконструкция?

В същото проучване от 2019 г. 82% са били живи с кръвен поток през техните стентирани артерии 2 години след операцията.

В Проучване от 2021 г от Китай, изследователи прегледаха ефективността на ендоваскуларната реконструкция на 156 души, лекувани за блокажи, причиняващи нисък кръвен поток към краката им.

Изследователите установяват, че първоначалният 1-годишен процент на успех е 98,7%, а процентът на усложнения е 4,5%. Степента на успех намалява с времето. Скоростите на правилния кръвен поток в различните периоди на проследяване бяха:

време Оценете
12 месеца 96,5%
36 месеца 88,3%
60 месеца 80,4%

Какво се случва при ендоваскуларната реконструктивна хирургия?

Ето обща представа какво можете да очаквате преди, по време и след ендоваскуларна реконструкция.

Преди процедурата

Вероятно ще се подложите на много тестове преди процедурата, като например:

 • кръвни изследвания
 • компютърна томография (CT) ангиография
 • електрокардиограма (ЕКГ)

Ако получите обща анестезия, няма да можете да ядете или пиете около 6 часа преди процедурата. Уверете се, че следвате конкретните инструкции от Вашия лекар.

По време на процедурата

В проучването от 2019 г. по-горе изследователите установиха, че половината от операциите продължават 130 минути и че те варират от 70 до 270 минути.

Ето обща идея какво да очаквате:

 1. Ще Ви бъде поставена обща анестезия чрез интравенозна (IV), за да Ви приспи. Катетър ще бъде поставен в пикочния ви мехур, за да помогне за оттичането на урината.
 2. Вашият хирург ще направи малък разрез в кръвоносен съд в слабините ви. За обширни процедури може да направят разрез близо до рамото ви.
 3. Тел се прекарва през кръвния ви поток с помощта на рентгеново насочване към блокираната или стеснена част на вашата артерия.
 4. В близост до запушването се надува балон, за да се разшири кръвоносният ви съд, и се поставя стент, за да поддържа кръвоносния съд отворен. По принцип са необходими множество стентове за реконструкция на аортната бифуркация.

След процедурата

Ще бъдете внимателно наблюдавани след операцията, за да сте сигурни, че няма да развиете усложнения и ще бъдете насърчавани да започнете да се движите възможно най-скоро след процедурата.

В същото проучване от 2019 г. средната продължителност на болничния престой е 3 дни. Може да се наложи да останете по-дълго в зависимост от това дали развиете усложнения.

Подготовка за ендоваскуларна реконструкция

Ако пушите, обикновено е силно препоръчително да откажете пушенето преди процедурата.

Пушенето увеличава шансовете ви да получите инфекция на гръдния кош и може да забави възстановяването ви. Продължаващото пушене след операцията може да доведе до повторно стесняване на съдови реконструкции, като стентове.

Може да е трудно да се откажете, но вашият лекар може да състави план за спиране, който работи за вас.

Ще трябва да организирате пътуване до дома предварително, тъй като няма да можете да шофирате след процедурата.

Възстановяване след ендоваскуларна реконструкция

Вероятно ще се почувствате слаби след процедурата и по-уморени от обикновено. Може да отнеме седмици до месеци, докато енергията ви се възстанови напълно.

Няма да можете да шофирате, докато не успеете да спрете аварийно без болка. Това може да отнеме седмици или повече.

Колко струва ендоваскуларната реконструкция?

За да ви даде обща представа за разходите, организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че 80% от операциите за възстановяване на спукана аневризма на коремната аорта са под $26 670 в Ню Йорк без застраховка.

Операциите в райони с по-ниски разходи за живот често са по-малко. Разходите за ендоваскуларна реконструкция варират в широки граници.

Много доставчици на застраховки, включително Medicare, покриват поне по-голямата част от разходите, ако вашата операция се счита за необходима от медицинска гледна точка.

Алтернативи на ендоваскуларната хирургия

Блокажи или увреждане на големи кръвоносни съдове също могат да бъдат лекувани с отворена операция. Отворената хирургия включва извършване на ремонт чрез голям разрез в корема, вместо от вътрешността на кръвоносния ви съд.

За вкъщи

Възстановяването на големи кръвоносни съдове като аортата изисква интензивна операция и може да доведе до сериозни усложнения. Вашият хирургически екип може най-добре да обясни потенциалните рискове от вашата процедура.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss