Преглед на артроскопската хирургия на рамото

Артроскопската хирургия е минимално инвазивна процедура, която може да се използва за диагностициране и възстановяване на различни стави, включително раменете.

По време на артроскопия на рамото хирургът ще направи малки разрези и ще използва дълги, тънки инструменти, за да види в и около раменната ви става и, ако е необходимо, да извърши ремонт.

Извършва се в операционна зала, но е по-малко инвазивна от традиционната отворена хирургия. Всъщност артроскопската хирургия на рамото е често срещана и усложненията са редки.

Нека да разгледаме кога може да се препоръча артроскопска операция на рамото и какво можете да очаквате от началото до края.

Какво лекува артроскопската хирургия на рамото?

Артроскопската хирургия на рамото включва използването на артроскоп, който е тънка тръба, съдържаща светлина и камера. Хирургът използва това, за да види раменната ви става.

Този тип операция може да се използва за диагностициране на различни наранявания на рамото или здравословни състояния. Използвайки други инструменти, хирурзите могат също да извършват определени видове ремонти по време на процедурата. Те включват:

ШАМАР разкъсване

Рамото ви има част от хрущял, наречена лабрум. Този хрущял може да бъде разкъсан поради стареене или нараняване. Често разкъсването засяга предната и задната горна устна (SLAP). SLAP се отнася както за предната, така и за задната част на горната част на лабрума.

Нестабилност на рамото

Раменната става може да развие нестабилност, ако някои от ставната капсула, мускулите или връзките са били повредени или ако костите са се счупили около ставата.

Разкъсване на ротаторния маншон

Вашият ротаторен маншон се състои от четири различни сухожилия, които работят заедно, за да държат горната част на ръката ви към рамото ви в правилната позиция. Разкъсванията на ротаторния маншон често се появяват в резултат на прекомерна употреба, но могат да възникнат и поради нараняване.

Удряне на рамото

Удрянето на рамото е болезнено състояние, което се случва, когато различни части на рамото ви се търкат една в друга и се компресират. Често това е постоянна лека болка, която става много по-силна, когато рамото ви достигне максимална ротация.

Ефективност на артроскопската хирургия на рамото

Артроскопската хирургия на рамото е често срещана. Изчислено е, че 1,77 милиона всяка година в Съединените щати се извършват артроскопски операции.

Обикновено се счита за безопасно и ефективно, особено в сравнение с традиционните отворени операции.

Степента на вашето нараняване, цялостното ви здраве и придържането ви към план за рехабилитация след операцията могат да повлияят на вашите дългосрочни резултати.

Какви са рисковете и страничните ефекти от артроскопската операция на рамото?

Усложненията са редки, но всички операции имат известно ниво на риск. Някои от потенциалните усложнения, които може да изпитате след артроскопска операция на рамото, включват:

 • инфекция
 • подуване
 • кървене
 • кръвни съсиреци
 • увреждане на нервите
 • хронична болка
 • остеоартрит

Едно ретроспективно проучване, публикувано през 2022 г., предполага, че около 1 на 26 хората, които имат артроскопска операция на рамото, ще трябва да се подложат на операцията отново в рамките на една година.

Артроскопска операция на рамото

Нека да разгледаме какво можете да очаквате от самата операция.

Преди процедурата

Медицински специалист ще ви попита за вашата медицинска история. Не забравяйте да споделите всички здравословни проблеми, които може да имате.

Споделете и какви лекарства приемате в момента. Това може да включва лекарства с рецепта, лекарства без рецепта, витамини, добавки или билки. Може да бъдете помолени да спрете приема на някои или всички от тях преди операцията.

Хирургът ще предостави информация кога да пристигне и кога да спре приема на храна и течности. Това може да зависи от вида на анестезия, която ще се използва.

По време на процедурата

 1. Първо, медицински специалист ще ви даде анестезия. В зависимост от вашето здраве и нараняване, това може да включва локална упойка, обща анестезия или и двете.
 2. Хирургът ще направи разрез в рамото ви с дължина около 1 инч. Те ще вкарат артроскопа в разреза, за да могат да видят вътре в раменната ви става.
 3. Ако трябва да направят ремонт, може да се наложи хирургът да направи допълнителни малки разрези, за да вкара хирургическите си инструменти в рамото ви.

След процедурата

Медицински специалист ще ви отведе в стая за възстановяване, за да бъдете наблюдавани, докато не се събудите от анестезията. Ще ви бъдат предоставени лекарства за болка.

Артроскопската операция на рамото обикновено е амбулаторна процедура, което означава, че можете да се приберете вкъщи същия ден. Вие обаче няма да можете да шофирате. Може да искате да видите дали приятел или член на семейството може да ви помогне да се приберете у дома.

Лекарят може да предпише лекарства за болка и ще получите инструкции как да се грижите за рамото си, докато разрезите зарастват.

Възстановяване след артроскопска операция на рамото

Повечето хора могат да очакват да се върнат към обичайните си дейности, като работа и домакински задължения, в рамките на няколко дни. Това вероятно ще дойде с някои ограничения за повдигане или движение.

Може да се наложи да следвате специфична рехабилитационна рутина или да се подложите на физиотерапия в продължение на седмици или месеци, преди рамото ви да се възстанови напълно.

Цената на артроскопската операция на рамото

Артроскопската хирургия на рамото често се покрива от частна застраховка или държавно здравеопазване, но това може да варира в зависимост от доставчиците, плановете и юрисдикциите.

Процедурата може да бъде покрита само ако сте опитвали нехирургични лечения, които не са били ефективни. Те могат да включват физиотерапия или инжекции.

Medicare заявява, че в зависимост от процедурата общата цена на артроскопската хирургия на рамото варира от около $1800 до $7500. Ако сте покрити, можете да очаквате да платите около $370 до $1500 от тази цена.

Консултирайте се с вашия доставчик, преди да насрочите операцията си, за да разберете какви разходи можете да очаквате да понесете.

Алтернативи на артроскопската хирургия на рамото?

В повечето случаи артроскопската хирургия на рамото се препоръчва само след изчерпване на други нехирургични лечения. Нехирургичните лечения, които могат да помогнат за излекуване на рамото ви, включват:

 • Почивка
 • физиотерапия
 • противовъзпалително лекарство
 • инжекции

Често задавани въпроси относно артроскопската хирургия на рамото

Все още може да имате други въпроси относно артроскопската хирургия на рамото. Нека да разгледаме някои често срещани.

Артроскопията на рамото същото ли е като ремонтът на ротаторния маншон?

Ремонтът на ротаторния маншон е един вид операция, която може да се извърши артроскопски. И все пак други артроскопски операции на рамото не включват вашия ротаторен маншон. Плюс това, ако вашият ротаторен маншон е много силно повреден, може да се наложи отворена операция, за да го поправите.

Колко време отнема артроскопската операция на рамото?

Продължителността на операцията ще зависи от степента на вашите наранявания. Артроскопската операция на рамото обикновено отнема под 1 час.

Колко време отнема възстановяването след артроскопска операция на рамото?

Разрезите от операцията обикновено ще заздравеят за няколко дни до седмица и ще можете да възобновите много обичайни дейности в рамките на същия период от време.

Пълното възстановяване може да отнеме няколко месеца и може да изисква физиотерапия. Това ще зависи от степента на вашите наранявания.

За вкъщи

Артроскопската хирургия на рамото е минимално инвазивна процедура, която може да поправи много видове увреждания на рамото ви само с малки разрези.

Възстановяването след артроскопска операция на рамото обикновено е по-бързо и по-лесно от възстановяването след отворена операция.

Не всички наранявания на рамото могат да бъдат лекувани артроскопски. Консултирайте се с Вашия лекар, за да разберете дали това може да е ефективно лечение за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss