Прах за зъби: какво представлява и как се подрежда до паста за зъби

Ако никога не сте чували за прах за зъби, не сте сами. Този вековен продукт беше предшественик на пастата за зъби, но изпадна в немилост преди десетилетия.

Въпреки че е трудно да се намери по рафтовете на магазините, прахът за зъби все още се предлага онлайн и в специализирани магазини. Но трябва ли да се постараете да го купите?

В тази статия ще обясним разликите между прах за зъби и паста за зъби, както и ще предоставим плюсовете и минусите за всеки.

Какво е зъбен прах?

Смята се, че прахът за зъби е възникнал преди много хиляди години. Древните хора може да са използвали съставки като смирна, изгорени яйчени черупки, натрошена пепел от животински кости и черупки от стриди, за да създадат прахове, способни да премахнат миризмата от устата, плюс чисти и полиращи зъби.

Домашно приготвените и произведени прахове за зъби, които съдържат сол, тебешир или сода за хляб, достигат върха на популярността си през 19 век.

Може да се направи у дома

Днес праховете за зъби могат да се приготвят у дома от различни съставки, като:

  • сода за хляб
  • едра сол
  • активен въглен на прах
  • овкусители

Някои хора добавят етерични масла за вкус и ползи за здравето, като мента или карамфил, плюс подсладител, като ксилитол.

Може да се закупи в специализирани магазини или онлайн

Прахове за зъби могат да бъдат закупени и в някои специализирани магазини и онлайн. Някои произведени прахове за зъби съдържат флуорид за борба с кариеса, но други не.

Типичните съставки включват почистващи препарати и абразиви, предназначени за полиране на зъбите и премахване на повърхностни петна. Някои съставки, които можете да очаквате да намерите в търговския прах за зъби, включват:

  • сода за хляб (натриев бикарбонат)
  • активен въглен
  • бентонитова глина

Тези продукти включват и овкусители.

Прахът за зъби изисква вода

За разлика от пастата за зъби, прахът за зъби изисква добавяне на вода за миене на зъбите.

За да използвате, поръсете препоръчителното количество прах, обикновено около една осма от чаена лъжичка, върху мокра четка за зъби и измийте зъбите си, както обикновено.

Какво е паста за зъби?

Пастата за зъби започва да замества праха за зъби около 1850 г. и първоначално се продава в буркани.

Ранните форми на паста за зъби често съдържаха съставки като тебешир и сапун. Тези ранни почистващи и избелващи средства са често срещани в пастата за зъби до началото на 20-ти век, когато използването на почистващи препарати, като натриев лаурил сулфат, става обичайно. Флуорът е въведен през 1914 г.

Днес натриевият лаурил сулфат и флуоридът все още обикновено се срещат в много марки пасти за зъби. Други съставки включват сгъстители, овлажнители и овкусители от различни видове.

Плюсове и минуси на всеки

Прах за зъби

Професионалисти Против
изследвания показва, че прахът е по-ефективен за премахване на петна и плака от пастата за зъби обикновено не съдържа съставка за борба с кариеса, като флуорид
може лесно да се направи у дома, осигурявайки контрол върху съставките нито един прах не е удостоен с печата за приемане на ADA
може да е твърде абразивно за зъбите
небрежен или труден за използване
може да остави послевкус в устата
може да идва от производители, които не са прозрачни в своите практики или които не изброяват точно съставките

паста за зъби

Професионалисти Против
лесен за използване може да съдържа съставки, които са от значение за някои хора, като флуорид
много от тях са наградени с печата за приемане на ADA може да идва от производители, които не са прозрачни в своите практики или които не изброяват точно съставките
съдържа флуорид за защита срещу кариес
може да съдържа съставки, предназначени за значително избелване на зъбите, намаляване на плаката и премахване на гингивит
лесно могат да бъдат намерени формулировки, направени за чувствителни зъби

Кой е по-ефективен при почистване на зъбите?

Въпреки че има много проучвания, които показват важността на миенето на зъбите с паста за зъби с флуор, не са много, които противопоставят ползите от пастата за зъби и праха за зъби.

Две проучвания обаче (един от 2014г и друг от 2017г), проектирана от същия водещ изследовател, установи, че прахът за зъби е по-ефективен от пастата за зъби за премахване на повърхностни петна от зъбите, както и за контролиране на гингивит, предизвикан от плака.

Днешните пасти за зъби и прахове за зъби споделят много от същите съставки, с изключение на флуорида. Ако борбата с кухината е важна за вас, не забравяйте да проверите етикета на всеки продукт, който купувате, за да се уверите, че съдържа флуорид.

Праховете за зъби също не съдържат съставки, които премахват вътрешни и външни петна. Нито пък много пасти за зъби. Вътрешните петна са тези, които възникват в зъба, вместо върху неговата повърхност.

Най-честите причини за вътрешни петна са някои лекарства, използване на твърде много флуорид и кариес. Тютюнът и някои напитки, като кафе, чай и червено вино, могат да причинят външни петна.

Ако обмисляте да използвате прах за зъби за премахване на петна, може да е по-добре с избелваща паста за зъби, формулирана за тази цел.

Някакви здравни предпазни мерки, които трябва да знаете?

И пастата за зъби, и прахът за зъби имат ползи за здравето на зъбите. И двете могат също да съдържат съставки, които могат да бъдат загрижени за хората, когато става въпрос за цялостно здраве. Те включват:

  • триклозан. Триклозанът е антибактериална съставка. Той беше премахнат от повечето формулировки на пасти за зъби поради опасения относно способността му да генерира антибиотична резистентност, както и да нарушава функцията на хормоните на щитовидната жлеза.
  • Натриев лаурил сулфат (SLS). някои изследвания показва, че употребата на тази съставка е безопасна и страхът от нея е пресилен. Въпреки това, някои хора намират SLS за дразнещ за кожата и венците, а има и някои научни доказателства в подкрепа на това твърдение.
  • флуорид. Въпреки че е широко признато, че флуоридът е полезен за здравето на зъбите, някои хора имат опасения относно страничните ефекти, които може да причини. Те включват обезцветяване или бели петна по зъбите (зъбна флуороза) и скелетна флуороза, заболяване на костите. Струва си да се отбележи, че страничните ефекти от флуорида се причиняват от поглъщане на големи количества или от дългосрочно излагане на високи нива, а не от стандартната употреба на паста за зъби.

Независимо дали използвате паста за зъби, прах за зъби или комбинация от двете, проверете съставките, за да се уверите, че използвате продукт, в който можете да се чувствате добре.

Прахът за зъби е предшествал пастата за зъби с много векове. Днес не се използва широко, но все още е достъпен за закупуване онлайн.

И пастата за зъби, и прахът за зъби имат ползи за оралното здраве. Прахът за зъби не е широко изследван. Две малки проучвания обаче установиха, че прахът за зъби е по-добър от пастата за зъби, когато става въпрос за намаляване на плаката и избелване на външни петна.

Повечето формулировки на прах за зъби обаче не съдържат флуор или какъвто и да е вид съставка за борба с кариеса. Ако кариесите са проблем, може би е по-добре да се придържате към пастата за зъби.

Ако се опитвате да избягвате флуорида или искате да контролирате съставките, които използвате, приготвянето на зъбен прах у дома или закупуването на натурална марка може да бъде вашият по-добър избор.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss