Потискащи имунната система при болестта на Crohn

Общ преглед

Няма лечение за болестта на Crohn, така че облекчаването на симптомите идва под формата на ремисия. Предлагат се различни лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Имуномодулаторите са лекарства, които променят имунната система на организма.

За някой с болестта на Crohn това може да помогне за намаляване на подуването, което причинява толкова много симптоми.

Имуномодулаторите включват лекарства, които са имуносупресори и имуностимуланти. Имуносупресорите инхибират имунитета на организма, но потискането на имунитета също може да изложи тялото на по -висок риск от други заболявания.

Имуностимулаторите повишават или „стимулират“ имунната система на организма, което насърчава тялото да започне борба с болестта.

Има различни видове имуномодулатори, всеки от които се продава под собствената си марка. Азатиоприн, меркаптопурин и метотрексат са трите основни типа.

Азатиоприн

Азатиоприн често се използва при хора, които получават трансплантация на орган, за да попречат на тялото да отхвърли новия орган чрез потискане на имунната система на организма. Използва се и за лечение на ревматоиден артрит, което е състояние, при което тялото на човек атакува собствените му стави.

Въпреки че не е доказано, че азатиоприн е ефективен за намаляване на краткосрочните симптоми на Крон или постигане на ремисия, той може да намали нуждата от лечение със стероиди. Изследванията показват, че азатиопринът помага да се поддържат хората в ремисия, след като симптомите на Крон са под контрол.

Поради тази причина Американският колеж по гастроентерология подкрепя използването на азатиоприн за хора, които са в ремисия или които все още имат симптоми въпреки употребата на стероиди.

Има и някои редки, но тежки странични ефекти на азатиоприн. Това лекарство кара тялото ви да произвежда по -малко бели кръвни клетки. Това може да причини проблеми, тъй като белите кръвни клетки се борят с инфекцията.

Хората, приемащи азатиоприн, също могат да получат възпаление на панкреаса или по -висок риск от развитие на лимфом.

Поради тези странични ефекти, азатиоприн обикновено се предписва само за умерени до тежки случаи на болестта на Crohn. Трябва да вземете предвид всички рискове, преди да приемете азатиоприн. Може също да бъдете тествани за дефицит на TPMT, който може да повлияе на имунната ви система.

Меркаптопурин

Известно е, че меркаптопурин, наричан още 6-МР, спира растежа на раковите клетки. Това лекарство често се използва за лечение на левкемия. При хора с болестта на Crohn меркаптопуринът може да помогне за поддържане на ремисия.

Меркаптопурин може да намали производството на бели и червени кръвни клетки. Вашият лекар вероятно ще иска да провежда редовни кръвни изследвания, за да се увери, че няма увреждане на костния мозък. Може също да бъдете тествани за дефицит на TPMT, който може да повлияе на имунната ви система.

Други странични ефекти на меркаптопурин могат да включват:

  • рани в устата
  • треска
  • възпалено гърло
  • кръв в урината или изпражненията

Трябва да вземете предвид всички възможни странични ефекти, преди да започнете лечението.

Метотрексат

Метотрексат блокира клетъчния метаболизъм, което води до смъртта на клетките. Това е довело до използването му за болестта на Crohn, рак и псориазис.

Американският колеж по гастроентерология подкрепя използването на метотрексат за лечение на симптоми на болестта на Crohn при хора, които са зависими от стероиди. Метотрексат също помага да се поддържат хората с болестта на Crohn в ремисия.

Метотрексат обаче има странични ефекти, които включват възможна токсичност на черния дроб или костния мозък и в редки случаи токсичност на белите дробове. Мъжете или жените, които се опитват да забременеят, не трябва да използват това лекарство. По -малко тежки странични ефекти включват:

  • главоболие
  • сънливост
  • кожен обрив
  • гадене и повръщане
  • косопад

Неща, които трябва да имате предвид

Имуномодулаторите могат да помогнат в борбата със симптомите, свързани с болестта на Crohn, но те пречат на способността на тялото ви да се бори с инфекцията. Докато приемате имуномодулатори, обърнете внимание на всякакви признаци на инфекция, като треска или втрисане.

Ако развиете тези симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Всеки път, когато приемате имуномодулатори, уверете се, че Вашият лекар редовно изследва кръвта Ви за признаци на увреждане на костите и вътрешните органи.

Някои имуномодулатори може да са добре да се приемат по време на бременност, но първо ще трябва да обсъдите плюсовете и минусите на започването на ново лекарство с Вашия лекар. Трябва да говорите с Вашия лекар, ако сте бременна или, независимо дали сте мъж или жена, може да забременеете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss