Попитайте защитника: МС и плодовитостта

Защитник на множествената склероза (МС) и майка на три деца, Стефани Линч обяснява как състоянието може да повлияе на решението ви да създадете семейство и последвалата бременност.

Тя също така споделя мерките, които е предприела, за да се поддържа добре и да държи симптомите под контрол по време на трите си бременности.

Това интервю е редактирано за краткост, дължина и яснота.

Как МС повлия на вашето семейно планиране и/или плодовитост?

Когато съпругът ми и аз бяхме готови да създадем семейство, знаехме, че моята МС ще бъде важен фактор в нашето семейно планиране. По това време бях на ежедневно лекарство, което не е безопасно да се приема по време на бременност.

За да управлявам симптомите си и да сведа до минимум прогресирането на заболяването, докато се опитвам да забременея, трябваше да работя с моя лекар, за да спра навреме ДМТ [disease-modifying therapy] лекарства.

За мен това означаваше да се уверя, че симптомите ми са овладени, преди да спра лекарствата си, като се има предвид времето от годината, през което ще спра, и имам план за „преодоляване на празнината“, докато не приемам лекарства, докато не забременея.

Решихме да спрем лекарствата ми през късната есен, така че жегата да не е проблем или рисков фактор за мен, и аз правех един ден инфузии на стероиди всеки месец, за да поддържам симптомите си управлявани, докато забременея.

За щастие моята МС не оказа пряк ефект върху плодовитостта ми. В крайна сметка увеличихме семейството си чрез лечение на плодовитостта поради друго заболяване и моите симптоми на МС също трябваше да бъдат управлявани внимателно чрез IVF [in vitro fertilization] процес.

Поради много точно планирания характер на плодовитостта и ин витро оплождането, това всъщност предостави възможност да се намерят допълнителни инфузии на стероиди, за да се държат симптомите ми на МС.

Как вие и вашият здравен екип управлявахте вашата МС през цялата бременност?

Поради моята диагноза МС и имунокомпрометирано състояние, бях последвана от високорисков акушер-гинеколог по време на бременността си. Ходих редовно и при моя невролог, а след третата бременност и при инфекционист.

Открих, че моите симптоми на МС са доста стабилни през по-голямата част от бременността ми, с изключение на моя неврогенен пикочен мехур. Симптомите ми на пикочния мехур представляваха риск от инфекции на пикочните пътища [urinary tract infections]така че моят здравен екип имаше план за всякакви инфекции, които можеха да възникнат.

Освен това работих върху баланса и силата си с физиотерапевт по време на първите си две бременности и след раждането.

Един от най-значимите моменти, които моят здравен екип планира, беше около раждането поради риск от рецидив след раждане. Проверих се при моя невролог след всяко мое раждане и планирах ЯМР в рамките на 3 месеца, за да преценя всички активни лезии или прогресия на заболяването.

За да управлявам симптомите си по време на бременността и след раждането, имаше няколко неща, които можех да правя сама, включително нежна йога, почивка колкото мога повече и избягване на топлината и влажността, доколкото е възможно.

Какво бихте казали на някой с МС, който обмисля бременност или създаване на семейство?

Създаването на семейство може да бъде непосилно за всеки и добавянето на хронично заболяване към уравнението със сигурност може да засили това. Въпреки че бременността с МС може да бъде физическо предизвикателство и емоционално сложна, тя също е доста овластяваща.

По време на цялото пътуване откритата линия на комуникация със здравни специалисти, партньори, семейство и приятели е от първостепенно значение. Допълнителните съображения, с които се сблъсква човек с МС по време на бременност, не винаги са очевидни или интуитивни, така че е изключително важно да можем да се застъпваме за себе си и да задаваме въпроси, когато нещо се чувства ново, различно или „току що“.

Майчинството е красиво и в контекста на хронично заболяване предоставя огромна възможност за насърчаване на състрадание, емпатия и модел на самозащита и подкрепящо партньорство.


Стефани Линч

Стефани Линч беше диагностицирана с множествена склероза преди 13 години на 19-годишна възраст. Родената в Ню Джърси, която сега живее в предградията на Бостън, работи със своите лекари и други здравни специалисти, за да намери лечения, които управляват нейните симптоми и предотвратяват рецидиви. Тогава тя и съпругът й решават да създадат семейство. След три бременности Стефани трябваше да спре да приема определени лекарства и да прецени други, за да запази себе си и развиващите се деца в безопасност и здраве. Вече майка на три момчета под 5-годишна възраст, тя споделя своето пътуване с децата, здравето и уелнеса в @linenandlittles в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss