Попитайте експерта: Как псориазисът засяга хората с цветна кожа?

Как се различава псориазисът при хората с цвят на кожата, както физически, така и
психически?

Докато хора от всички етноси са засегнати от псориазис, тези с цветна кожа могат да се изправят пред уникални предизвикателства, когато става въпрос за псориазис. Тези предизвикателства могат да включват бариери пред достъпа до здравеопазване, пречки пред диагностицирането и трудности при получаване на лечение.

Пречките пред достъпа до грижи могат да включват:

 • липса на информираност за болестта
 • липса на застрахователно покритие или недостатъчно застраховане
 • разходи
 • местоположение
 • наличност на лекар

Препятствията пред диагностицирането може да включват разлики в начина, по който псориазисът се представя върху тялото и ограничения в достъпа до културно компетентна грижа. Това включва здравеопазване, което зачита вашите езикови нужди и културни ценности.

Трудностите при достъпа до лечение могат да бъдат причинени от:

 • разлики в предпочитанията за лечение
 • липса на осведоменост за възможностите за лечение
 • недостатъчно представяне в клиничните изпитвания

Поради бариерите пред достъпа до грижи, забавянето на диагнозата и ограниченията на лечението, хората с цвят на кожата може да са по-малко склонни да получат определени терапии и може да е по-вероятно да бъдат хоспитализирани за тежък псориазис.

Освен това, докато всички хора могат да изпитат психосоциалните въздействия на псориазиса, хората с цветна кожа може да изпитат по-голямо въздействие върху качеството си на живот.

По-трудно ли е да се диагностицира псориазис по цветна кожа? Кога някой трябва да помисли за получаване на второ мнение?

Клиничната изява на псориазис може да варира в зависимост от етническите групи и тип кожа. Хората с цвят на кожата могат да имат псориазисни плаки, които имат различен цвят. При по-тъмните типове кожа псориазисните плаки могат да изглеждат по-синкаво-лилави, кафяви или сиви.

За нетренирано око възпалението, свързано с псориазис, може да бъде по-малко забележимо и хората с цветна кожа може да изпитат повече временни промени в цвета на кожата след пристъп. Те се наричат ​​следвъзпалителни промени в пигментацията.

Тъй като някои дерматолози може да нямат културно компетентно обучение за диагностициране на кожни заболявания в кожата с цвят, тези разлики в клиничното представяне на псориазис могат да доведат до погрешна диагноза или забавяне на диагнозата.

Винаги трябва да потърсите второ мнение, ако смятате, че нуждите ви не са задоволени или че болестта ви не се лекува адекватно.

Има ли специални съображения за лечение на псориазис върху черна и кафява кожа?

Хората с цвят на кожата може да изискват специално лечение. Псориазисните плаки могат да бъдат по-дебели или по-люспести при някои хора и могат да включват различни повърхности на тялото.

Също така е важно да се вземат предвид културните предпочитания, които хората с цвят на кожата може да имат. Например, псориазисът на скалпа може да е по-често срещан при някои хора с цветна кожа и може да бъде по-тежък при чернокожи жени.

Важно е здравните екипи да разработят културно компетентни планове за лечение, които отчитат:

 • разлики в типа коса
 • културни предпочитания за оформяне
 • прическа

Това помага на хората да се придържат към своите лечения и подобрява резултатите.

Хората с цвят на кожата също могат да останат с хиперпигментация (тъмни петна), след като псориазисните лезии заздравеят. Вашият екип за грижи трябва да обърне внимание на това като част от вашия план за лечение, ако го разработите.

Може да има и специални съображения при използване на светлинна терапия, наричана още фототерапия. Фототерапията може да изисква по-висока доза за хора с цветна кожа, може да причини потъмняване и тен на кожата и може да причини по-очевидни тъмни петна. Това също трябва да се обсъди в разговорите за лечение.

Какви са често срещаните признаци на псориазис в черни и кафяви тонове на кожата?

Докато псориазисните плаки често изглеждат розови или червени върху бяла кожа, псориазисните лезии могат да изглеждат съвсем различно при хора с цвят на кожата.

При цветна кожа възпалението на кожата може да бъде по-малко забележимо за нетренираното око.

При испанците лезиите от псориазис могат да изглеждат с цвят на сьомга, със сребристо-бяла скала.

При чернокожите хора плаките от псориазис могат да изглеждат тъмнокафяви или виолетови, а плаките може да имат сивкава скала.

Хората с цвят на кожата може също да имат по-светли или по-тъмни петна, останали по кожата им, където някога са били псориазисните лезии. Това се нарича следвъзпалителна промяна на пигмента.

Какви са стъпките, които можем да предприемем, за да направим изследванията на псориазиса по-всеобхватни?

Хората с цвят на кожата исторически са били недостатъчно представени в клиничните изпитвания, а проучванията за псориазис традиционно са сред най-малко разнообразните в клиничните изпитвания за дерматологични заболявания.

Освен това публикациите на клинични изпитвания за псориазис не съобщават последователно изчерпателни расови и етнически данни.

Занапред е важно да включите повече хора с цветна кожа в бъдещи клинични изпитвания за псориазис. Също така е важно да се намерят клинични изследователи, които имат цветнокожи пациенти в своите практики, за да могат да ги включат в бъдещи проучвания за псориазис.

Освен това, бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху това как генетиката може да повлияе на отговора на лечението на псориазис и данните за различни етнически групи и техния клиничен отговор трябва да бъдат специално докладвани.

Как хората с цвят на кожата могат да се застъпят за себе си, когато имат псориазис?

Хората с цвят на кожата могат да се застъпят за себе си, като образоват другите за псориазис и активно споделят своя опит и предизвикателства с псориазис.

Те могат също така да се застъпват, като споделят своя опит с политиците, като помагат да се повлияе на правителствената политика, която позволява по-голям достъп до грижи за хора с цветна кожа, които имат псориазис.

Те могат също така да се присъединят към организации, като Националната фондация за псориазис, за да помогнат за повишаване на осведомеността относно псориазисната болест и как тя влияе върху техния живот и живота на другите с цвят на кожата, особено що се отнася до:

 • предизвикателства при ориентиране в здравната система
 • достъп до грижи
 • получаване на достъпни и ефективни лекарства

Д-р Raechele Cochran Gathers е сертифициран дерматолог от борда на ABMS и сътрудник на Американската академия по дерматология. Тя е запалена по уелнес и здравна грамотност. Тя е основател на MDhairmixtress.com, уебсайт за здраве и уелнес, и съосновател на марката Bloomballa Beauty, която създава добавки за красота и здраве с адаптогенна чайна инфузия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss