Помагат ли упражненията при идиопатична хиперсомния?

Идиопатичната хиперсомния (IH) е нарушение на съня, което ви оставя да се чувствате така, сякаш трябва да спите през цялото време. Упражнението може да ви помогне да управлявате симптомите на IH.

Идиопатичната хиперсомния (IH) е нарушение на съня, което ви кара да се чувствате така, сякаш трябва да спите през цялото време. С IH никога не се чувствате отпочинали, въпреки че може да спите повече от обикновен човек без това състояние. IH също прави много трудно събуждането. Това е известно като инерция на съня и може да ви накара да се чувствате замаяни и дезориентирани часове след събуждане.

Прекомерната дневна сънливост има други възможни причини и здравните специалисти обикновено диагностицират IH, след като изключат други нарушения на съня. IH засяга около 1 на 10 000 хората. Въпреки че хората с IH винаги изпитват нужда от сън, сънят не ги кара да се чувстват по-добре. Когато живеете с IH, никога не се чувствате освежени.

В допълнение към прекомерната сънливост през деня, може да изпитате затруднения с паметта и концентрацията. IH засяга качеството ви на живот, което прави почти невъзможно да работите, да присъствате със семейството си и да общувате.

Някои лекарства се използват за лечение на IH, но резултатите са смесени. Ако имате IH, може би търсите други начини да управлявате дълбоката си умора.

Има някои доказателства, че упражненията могат да играят роля в управлението на това състояние.

Ето какво знаем за връзката между дневната сънливост и упражненията.

Медицински лечения

Медицински специалист може да предпише определени лекарства, за да ви помогне да управлявате IH. Много лекарства се използват не по предназначение. Това е, когато дадено лекарство няма официално одобрение за конкретно състояние, но все пак може да бъде полезно.

Изследванията показват, че 39–64% от хората с IH смятат, че лекарствата, които не са предназначени, не са достатъчни за справяне със симптомите им.

Видовете лекарства, използвани като част от лечението на IH, включват:

  • стимулиращи лекарства за повишаване на бдителността
  • нестимулиращи лекарства, които модифицират мозъчните химикали, за да насърчават будността
  • оксибати (натрий и по-нисък натрий) за насърчаване на по-дълбок нощен сън за намаляване на умората през деня

През 2021 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобрени първото лекарство за лечение на IH. Това са калциеви, магнезиеви, калиеви и натриеви оксибати (Xywav).

Това лекарство вече се използва не по предназначение за IH и преди това е одобрено за лечение на някои други нарушения на съня. Подобрява съня през нощта, за да намали сънливостта през деня.

Друг вид лекарства с оксибат, натриев оксибат (Xyrem, Lumryz), се използва не по предназначение за IH. Има високо съдържание на натрий, което може да бъде проблем, тъй като IH може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Xywav има по-ниско съдържание на натрий, но същата активна съставка.

Получаването на достатъчно сън не подобрява IH, но здравните експерти все пак препоръчват поддържането на последователен график за сън.

Заедно с лекарствата, много хора с IH опитват други подходи за управление на симптомите си. Проучване на 129 души с IH показа, че 96% от тях опитват стратегии извън лекарствата. От тях 58% са използвали упражнения като част от управлението на състоянието си.

Упражнение

Ако имате работа с IH, упражненията може да изглеждат като последното нещо, което искате да правите. Но има някои изследвания, които показват, че активността може да помогне при прекомерна сънливост през деня.

А 2018 проучване на по-възрастни хора с нарушения на съня установиха, че тези, които са започнали ежедневна рутинна тренировка, имат по-малко сънливост през деня, отколкото тези, които не спортуват.

По същия начин малко проучване от 2019 г. установи, че хората, които правят повече крачки през деня, имат по-малко сънливост през деня.

Ник Пелизари е регистриран кинезиолог в Онтарио, Канада. Работи в клиника, която осигурява екипно обслужване на хора с диабет и други хронични заболявания. Той вярва, че упражненията могат да играят роля в управлението на прекомерната сънливост през деня.

„Редовната физическа активност може да доведе до подобрения в мускулната сила и издръжливост, както и сърдечно-съдово здраве“, обяснява Pellizzari. „Това помага на тялото ви да използва по-ефективно кислорода и хранителните вещества. Сърцето и белите ви дробове няма да работят толкова усилено, за да изпомпват кръв и кислород в цялото тяло, което ще доведе до повече енергия за ежедневието ви.“

Упражнението също така насърчава по-добър сън поради ефекта си върху нивата на хормоните. „Упражнението може да подобри съня чрез увеличаване на нивата на мелатонин в тялото“, казва Пелизари. Мелатонинът е хормон, който участва в регулирането на циклите сън-бодърстване.

„Упражнението също може да доведе до понижени нива на грелин в тялото. Известно е, че това е повишено при индивиди, изпитващи прекомерна дневна сънливост,” обяснява Pellizzari.

Препоръки за упражнения

Може да искате да опитате различни видове упражнения, за да помогнете за управлението на IH, като например:

  • Аеробни упражнения: дейности, които повишават сърдечната честота, като ходене, джогинг, плуване и танци
  • Силова тренировка: упражнения, които изграждат и поддържат мускули, като вдигане на тежести и използване на съпротивителни ленти
  • Разтягане: движения, които разтягат мускулите ви, за да сте по-гъвкави
  • Баланс: упражнения, които ви помагат да поддържате баланс, за да предотвратите падане

Правенето на различни видове упражнения може да подпомогне цялостното ви благосъстояние.

Pellizzari вярва, че е важно човек да се разглежда като цяло.

„Най-добрият тип упражнения може да зависи от възрастта на индивида и цялостното здравословно състояние“, обяснява той. „Най-общо казано, бих казал, че хората, които се борят с умората, трябва да се стремят да увеличат физическата си активност до 150 минути умерена до интензивна аеробна физическа активност на седмица, плюс силови тренировки 2-3 пъти седмично.“

За много хора това може да се почувства обезсърчително. Ако едва успявате да прекарате деня си, може да ви се стори невъзможно да намерите енергия за упражнения.

Pellizzari напомня на хората, че не е нужно всичко да се случи наведнъж. „Ако това изглежда непостижимо, не забравяйте, че нещо е по-добре от нищо. Опитайте да започнете с 5- до 10-минутна разходка и да увеличите това с течение на времето до по-дълга продължителност.

Outlook

Управлението на IH е важно. Нелекуваната IH може да повлияе на качеството ви на живот и да направи шофирането опасно.

IH може да бъде трудно условие за управление и все още има много неща, които не разбираме за него. Заедно с лекарствата, упражненията могат да бъдат друга стратегия за намаляване на прекомерната сънливост през деня.

Идиопатичната хиперсомния е нарушение на съня, което причинява прекомерна сънливост през деня. Хората с IH също изпитват инерция на съня, което прави много трудно събуждането след сън.

Някои лекарства могат да помогнат при IH, включително Xywav, първото одобрено от FDA лекарство за състоянието.

Упражненията също могат да играят роля в управлението на сънливостта през деня. Физическата активност може да увеличи усещането за будност поради промени в хормоните и може да подобри качеството на съня, за да намали сънливостта през деня.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss