Помагат ли някои видове светлина да спите по-добре?

Може би сте чували, че трябва да избягвате ярките светлини преди лягане. Въпреки че това е добър съвет, се оказва, че някои цветове на светлината могат да нарушат съня ви повече от други.

Естествените цикли на тялото ви сън-събуждане се контролират до голяма степен от хормон, наречен мелатонин. Специализирани фоторецептори в очите ви изпращат информация обратно към мозъка ви и влияят върху производството на мелатонин.

Според а Преглед на проучванията за 2017 г, изследванията установиха, че тези рецептори са най-чувствителни към светлина с дължини на вълната около 450 до 480 нанометра (nm). За повечето хора тази светлина изглежда синя.

Все още има ограничено количество изследвания, разглеждащи ефектите на други светли цветове върху нашите цикли на сън. Въпреки това, има някои доказателства, че топлите цветове могат да ви помогнат да заспите по-бързо от студените цветове.

Нека да разгледаме кои цветове имат потенциала да ви приспят най-бързо и кои може да ви накарат да се мятате и въртите цяла нощ.

Цветове, които могат да ви помогнат да заспите

Досега повечето проучвания, изследващи най-добрите видове светлини за стимулиране на съня, са извършвани върху гризачи. Въпреки това, тъй като гризачите са нощни и далтонисти, е трудно да се направят заключения от тези проучвания.

Ограничените изследвания при хора предполагат някои доказателства, че червената светлина може да помогне за стимулиране на съня. Има и някои доказателства, че индивидуалните предпочитания също могат да играят роля.

Тъй като розовата светлина се състои от комбинация от червени и лилави светлинни вълни, тя също може да бъде от полза – на теория. Засега обаче няма изследвания в подкрепа на твърдението.

червена светлина

Смята се, че цветовете, близки до червените в светлинния спектър, могат да стимулират производството на мелатонин. Понастоящем обаче са необходими повече изследвания в подкрепа на тази теория.

А малко проучване от 2012 г. изследва ефекта от 30 минути нощна терапия с червена светлина в група от 20 баскетболистки.

Изследователите открили, че след 14 дни участниците, които са получили светлинна терапия, са подобрили значително качеството на съня и нивата на мелатонин в сравнение с участниците, които не са били изложени на никаква светлина.

едно Проучване от 2017 г върху мишки установи, че червената светлина с интензитет от 10 лукса или по-висока има потенциал да предизвика сън. Изследователите отбелязват, че светлината под 10 лукса няма ефект.

Индивидуални различия

Друг Проучване от 2017 г откриха доказателства, че индивидуалният вкус може също да играе роля при определянето кой цвят светлина е най-добър за предизвикване на сън. В проучването изследователите проведоха два различни експеримента.

В първия експеримент участниците са били изложени на бяла светлина, произволен цвят или техния самостоятелно избран предпочитан цвят. Изследователите забелязали, че участниците, изложени на предпочитания от тях светъл цвят, заспали значително по-бързо.

Цвят Време е да заспите
бяло 18,8 минути
произволен непредпочитан цвят 18,1 минути
предпочитан цвят 11,8 минути

Във втория експеримент изследователите включват и група, която е била изложена само на тъмнина.

За пореден път изследователите открили, че групата, изложена на предпочитания от тях цвят, заспива значително по-бързо от участниците в другите групи.

Цвят Време е да заспите
бяло 21,2 минути
мрак 21,1 минути
произволен непредпочитан цвят 16,8 минути
предпочитан цвят 12,3 минути

Какъв цвят на светлината насърчава най-добрия сън за бебета и деца

Бебетата и децата изглежда също се влияят негативно преди лягане от сини и бели светлини. Ето защо за нощното осветление често се препоръчват по-топли цветове.

А проучване от 2018 г изследва влиянието на два цвята светлина – белезникаво-синьо и жълто – върху нивата на сънливост на деца и възрастни.

Изследователите установяват, че децата имат по-голямо потискане на мелатонина от възрастните и в двата случая, но техният мелатонин е още по-потиснат, когато са изложени на жълта светлина.

Някои хора се притесняват, че излагането на бебета на ярка светлина през нощта, докато кърмят, може да повлияе негативно на здравето им. Въпреки това, един проучване от 2016 г от 42 бебета установили, че кратките експозиции (по-малко от 15 минути) не са имали отрицателно въздействие върху здравето на бебетата.

Най-лошите цветове за осветяване на стая за сън

Добре е документирано, че излагането на синя светлина може да повлияе негативно на качеството на съня ви. Електронните екрани, LED светлините и флуоресцентните лампи могат да съдържат синя светлина.

едно малко по-старо проучване от 1991 г. и едно проучване от 2016 г. върху мишки откриха доказателства, че зелената светлина също може да повлияе негативно на нивата на мелатонин.

Същото проучване от 2016 г. установи, че виолетовата светлина може да има подобен ефект като синята светлина. Въпреки това, няма изследвания за ефекта на виолетовата светлина върху хората.

Какви фактори за спалнята могат да ви помогнат да спите по-добре

Много фактори могат да повлияят на качеството на съня ви. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да спите по-добре.

Навици за минимизиране:

 • излагане на електронни екрани, като телефони или телевизия, преди лягане
 • поглъщане на кофеин късно през деня
 • пиене на твърде много вода преди лягане
 • консумиране на алкохол
 • лягане и събуждане в нередовно време
 • дълги дрямки през деня

Навици, които могат да подобрят съня:

 • излагане на ярка светлина през деня
 • упражняване редовно
 • спане на удобен матрак и възглавница. Искате предложения? Разгледайте нашия пазар, пълен с доверени от редактора и проверени от експерти препоръки за възглавници и матраци.
 • има тиха зона за спане
 • правете нещо релаксиращо преди лягане
 • поддържане на комфортна температура в стаята си

За вкъщи

Има някои доказателства, че червената светлина може да предизвика сънливост. Необходими са обаче повече човешки изследвания, за да се подкрепи тази теория.

Добре е документирано, че синята светлина може да има отрицателно въздействие върху нивата на мелатонин.

Излагането на зелена и лилава светлина също може потенциално да попречи на способността ви да заспите, но са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно тяхното въздействие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss