Подробности за дозировката на Zestril

Zestril (лизиноприл) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на високо кръвно налягане и някои други състояния. Лекарството идва като таблетка, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден.

Zestril се използва за:

 • лечение на високо кръвно налягане при възрастни и някои деца
 • намаляват риска от сърдечна недостатъчност при възрастни, в комбинация с други лекарства
 • намаляват риска от смърт от сърдечен удар при възрастни

Активната съставка на Zestril е лизиноприл. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Zestril принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE)

Тази статия описва дозите на Zestril, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Zestril, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Zestril?

Този раздел описва обичайните дози на Zestril. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Zestril?

Zestril се предлага под формата на таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Zestril?

Zestril се предлага в няколко силни страни:

 • 2,5 милиграма (mg)
 • 5 мг
 • 10 мг
 • 20 мг
 • 30 мг
 • 40 мг

Какви са обичайните дози на Zestril?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект. Максималната доза Zestril зависи от състоянието, за което се лекува лекарството.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при високо кръвно налягане

Типичната начална доза Zestril за високо кръвно налягане при възрастни е 10 mg, приемана веднъж дневно. Вашата доза може да бъде коригирана въз основа на това как реагирате на лечението. Обичайният диапазон на дозиране е 20-40 mg, приеман веднъж дневно. Максималната доза Zestril е 80 mg, приемана веднъж дневно.

В някои случаи, ако само Zestril не работи за контролиране на кръвното Ви налягане, Вашият лекар може да Ви предпише Zestril с диуретик (отводняващо хапче), като хидрохлоротиазид (Microzide). В този случай началната доза Zestril обикновено е 5 mg, приемана веднъж дневно.

Вашият лекар ще коригира дозата Ви Zestril или диуретичното лекарство, за да достигне точното количество, което осигурява желания ефект за овладяване на Вашето високо кръвно налягане.

Дозировка при сърдечна недостатъчност

Zestril обикновено се използва като допълнителна терапия с някои други лекарства при възрастни със сърдечна недостатъчност. Тези други лекарства включват диуретик и друго сърдечно лекарство, дигоксин. Обичайната начална доза Zestril е 5 mg, приемана веднъж дневно.

Ако някой има хипонатриемия (ниски нива на натрий в кръвта), обичайната начална доза Zestril е 2,5 mg, приемана веднъж дневно.

Максималната доза Zestril за сърдечна недостатъчност е 40 mg, приемана веднъж дневно.

Дозировка при инфаркт

Zestril се използва за намаляване на риска от смърт при възрастни, които са имали инфаркт. Първата доза Zestril обикновено е 5 mg, приета в рамките на 24 часа след първите признаци на сърдечен удар. Това е последвано от друга доза от 5 mg 24 часа след първата доза, след това доза от 10 mg 24 часа след втората доза. След това ще приемате 10 mg веднъж дневно в продължение на поне 6 седмици. Може да получите първите дози Zestril за инфаркт в болницата.

Ако имате ниско кръвно налягане, Вашият лекар ще Ви започне с ниска доза от 2,5 mg през първите 3 дни след инфаркт.

Вашият лекар ще следи кръвното Ви налягане и ще коригира дозата Ви въз основа на това как се справяте с лечението със Zestril. Ако кръвното ви налягане стане твърде ниско, вероятно ще спрат Zestril и ще обсъдят други възможности за лечение, които може да са по-подходящи за вас.

Каква е дозировката на Zestril за деца?

Zestril се използва за лечение на високо кръвно налягане при деца на възраст 6 и повече години.

Дозировката, използвана при деца, се основава на тяхното телесно тегло.

Началната доза обикновено е 0,07 mg на килограм (kg) телесно тегло до общо 5 mg, приемани веднъж на ден.

Един кг се равнява на около 2,2 паунда (lb). Например, ако детето ви тежи 20 kg (44 lb), началната му доза ще бъде 1,4 mg, приемана веднъж на ден.

Лекарят на Вашето дете ще коригира дозировката въз основа на това как детето Ви реагира на Zestril. Дозировката може да бъде увеличена до 0,61 mg/kg или до максимална доза от 40 mg веднъж дневно.

За повече информация относно дозировката на Zestril за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Zestril използва ли се дългосрочно?

Да, Zestril обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

В определени случаи може да се наложи корекция на дозата на Zestril.

Ако имате проблеми с бъбреците, като тежко бъбречно заболяване или сте на хемодиализа, Вашият лекар може да намали началната Ви доза Zestril.

Обикновено ще започнете с половината от препоръчителната доза за състоянието, за което се използва лекарството. Вашият лекар ще коригира дозата Ви въз основа на Вашия отговор към Zestril до максимална доза от 40 mg, приемана веднъж дневно.

Ако имате въпроси относно корекциите на дозата, от които може да се нуждаете за Zestril, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Zestril може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • телесно тегло (при деца)
 • раса
 • възраст
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Zestril?

Zestril се предлага като перорална таблетка, която поглъщате веднъж на ден. Опитайте се да го приемате по едно и също време всеки ден, за да поддържате стабилни нива на лекарството в тялото си за лечение на вашето състояние. Можете да приемате Zestril със или без храна.

Възможно е да натрошите или нарежете таблетките Zestril, за да ви е по-лесно да преглъщате лекарството.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, можете също да видите тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Zestril, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Zestril в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Zestril, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две дози Zestril, за да наваксате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти на лекарството.

Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Zestril навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Zestril, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако сте приели твърде много Zestril

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Zestril. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Zestril.

Какво се счита за висока доза Zestril?

Няма висока доза Zestril. Дозировката на Zestril, която Вашият лекар предписва, зависи от състоянието, за което лекарството се използва за лечение, и всички други лекарства, които може да приемате.

Вашият лекар обикновено ще Ви започне с ниска доза Zestril и бавно ще увеличи дозата Ви, за да управлява Вашето състояние.

Максималната доза на Zestril зависи от състоянието, за което се използва лекарството. Например, максималната доза Zestril за високо кръвно налягане е 80 mg, приемана веднъж дневно, но максималната доза за сърдечна недостатъчност е 40 mg, приемана веднъж дневно. (За да научите повече за дозировката на Zestril, вижте раздела „Каква е дозировката на Zestril?“ по-горе.)

Ако имате въпроси или притеснения относно дозировката на Zestril, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Zestril да започне да действа?

Колко време е необходимо на Zestril да подейства зависи от Вашата доза Zestril и тежестта на Вашето състояние. Например, ако приемате Zestril за високо кръвно налягане, лекарството може да започне да понижава кръвното ви налягане 1-6 часа след като приемете първата си доза. Но имайте предвид, че може да не забележите никакви физически промени, когато Zestril започне да действа. Вашият лекар може да коригира дозата Ви въз основа на това как реагирате на лечението.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението със Zestril, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние. Те могат да коригират дозата ви въз основа на това как реагирате на лечението.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението със Zestril, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако вашият лекар ви препоръча Zestril, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата на Zestril без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Zestril само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да продължа с началната доза Zestril, ако той управлява кръвното ми налягане?
 • Приемът на максималната доза Zestril увеличава ли риска от странични ефекти?
 • Каква е дозата на Zestril в сравнение с Altace (ramipril)?

За да научите повече за Zestril, вижте тази статия:

 • Зестрил (лизиноприл)

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss