Подробности за дозировката на Ultomiris

Въведение

Ако имате определен вид рядко заболяване, Вашият лекар може да предложи Ultomiris като вариант за лечение за Вас. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на:

 • пароксизмална нощна хемоглобинурия при възрастни и някои деца

 • атипичен хемолитичен уремичен синдром* при възрастни и някои деца
 • генерализирана миастения гравис при някои възрастни

Активната съставка в Ultomiris е ravulizumab-cwvz.† (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Ultomiris принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на комплемента.

Ultomiris се предлага като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата или като интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена за определен период от време).

Тази статия описва дозите на Ultomiris, както и неговите силни страни и как да го използвате. За да научите повече за Ultomiris, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози за Ultomiris, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато си прилагате Ultomiris, винаги инжектирайте дозата, предписана от Вашия лекар.

* Ultomiris не е одобрен за лечение на хемолитичен уремичен синдром, свързан с Shiga токсин E. coli.
† Причината „-cwvz“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че лекарството е различно от подобни лекарства, които могат да бъдат създадени в бъдеще.

Каква е дозировката на Ultomiris?

Този раздел описва обичайните дози на Ultomiris за възрастни и деца.

Какви са формите на Ultomiris?

Ultomiris се предлага като течен разтвор, който може да се прилага по два начина:

 • интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена за определен период от време)

 • инжектиране под кожата ви

Какви са силните страни на Ultomiris?

Ultomiris за IV инфузия се предлага в три размера и концентрации:

 • 300 милиграма в 3 милилитра течен разтвор (100 mg/mL)
 • 1100 mg в 11 mL (100 mg/mL)
 • 300 mg в 30 mL (10 mg/mL)

Ultomiris за подкожно инжектиране се предлага в един размер и сила:

 • 245 mg в 3,5 mL (70 mg/mL)

Какви са обичайните дози на Ultomiris?

Вашата първа доза Ultomiris ще бъде натоварваща доза, приложена чрез IV инфузия. (При натоварваща доза се дава по-голямо количество лекарство в началото на лечението. Това помага на лекарството да започне да действа веднага.)

Вашата първа поддържаща доза ще зависи от текущото Ви лечение за Вашето състояние. (Тази доза поддържа стабилно ниво на лекарството в тялото ви с течение на времето.) Вижте разделите по-долу за повече подробности.

Вашата доза Ultomiris се определя според теглото. Вашият лекар вероятно ще проверява теглото ви при всяка среща, за да се увери, че получавате правилната доза. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при пароксизмална нощна хемоглобинурия (PNH)

Когато Ultomiris се използва за лечение на PNH, той може да се приложи или като IV инфузия, или като инжекция под кожата.

Ако получавате лекарството чрез IV инфузия, дозата Ви се основава на телесното Ви тегло в килограми (kg).

Ще започнете лечението, като получите една натоварваща доза. Ще получите първата си поддържаща доза от 1 до 8 седмици по-късно, в зависимост от плана Ви за лечение. След това, 4 или 8 седмици по-късно, ще получите следващата си поддържаща доза.

Телесно тегло в kg* Ултомирис натоварваща доза Поддържаща доза Ultomiris Схема на дозиране
5 кг до по-малко от 10 кг 600 мг 300 мг веднъж на всеки 4 седмици
10 кг до по-малко от 20 кг 600 мг 600 мг веднъж на всеки 4 седмици
20 кг до по-малко от 30 кг 900 мг 2,100 мг веднъж на всеки 8 седмици
30 кг до по-малко от 40 кг 1200 мг 2700 мг веднъж на всеки 8 седмици
40 кг до по-малко от 60 кг 2400 мг 3000 мг веднъж на всеки 8 седмици
60 кг до по-малко от 100 кг 2700 мг 3300 мг веднъж на всеки 8 седмици
100 кг или повече 3000 мг 3600 мг веднъж на всеки 8 седмици

* 1 кг е равен на 2,2 паунда (lb).

Ако си поставяте подкожни инжекции с Ultomiris, пак ще получите натоварващата си доза като IV инфузия. След това, 2 седмици по-късно, вашите поддържащи дози ще бъдат приложени като инжекции под кожата.

Поддържащата доза за PNH, когато се прилага като подкожна инжекция, е 490 mg, прилагана веднъж седмично за възрастни с тегло 40 kg или повече.

Ако сте получавали Ultomiris като IV инфузия и искате да преминете към подкожни инжекции, ще получите първата си инжекция 8 седмици след последната инфузия. Или, ако сте получавали инжекции с Ultomiris и искате да преминете към интравенозни инфузии, ще получите първата си поддържаща доза 1 седмица след последната инжекция с Ultomiris.

Дозировка при атипичен хемолитичен уремичен синдром (aHUS)

Дозировката за aHUS е същата като препоръчителната доза за PNH. Вижте раздела директно по-горе за подробности.

Дозировка за генерализирана миастения гравис (gMG)

Когато се използва за gMG, Ultomiris се прилага само чрез IV инфузия в кабинета на Вашия лекар.

Дозата се основава на вашето телесно тегло в kg. Първо ще получите една натоварваща доза. Ще получите първата си поддържаща доза 2 седмици по-късно. Ще получите следващата си поддържаща доза 8 седмици по-късно.

Телесно тегло в kg* Ултомирис натоварваща доза Поддържаща доза Ultomiris Схема на дозиране
40 кг до по-малко от 60 кг 2400 мг 3000 мг веднъж на всеки 8 седмици
60 кг до по-малко от 100 кг 2700 мг 3300 мг веднъж на всеки 8 седмици
100 кг или повече 3000 мг 3600 мг веднъж на всеки 8 седмици

* 1 кг е равен на 2,2 паунда (lb).

Каква е дозировката на Ultomiris за деца?

Ultomiris се използва за лечение на PNH и aHUS при деца на възраст 1 месец и по-големи. Дозировката на вашето дете се основава на теглото. За подробности вижте разделите „График на дозиране за PNH“ и „График на дозиране за aHUS“ директно по-горе.

Когато се използва при деца, Ultomiris се прилага само като IV инфузия от лекаря на Вашето дете. (Не се прилага като инжекция под кожата.)

Ако имате въпроси относно вашето дете, което получава Ultomiris, говорете с неговия лекар.

Ultomiris използва ли се дългосрочно?

Да, Ultomiris обикновено се предписва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Как да използвате Ultomiris?

Ако Ви е предписана интравенозна (IV) инфузионна форма на Ultomiris, ще получите дози в кабинета на Вашия лекар. Продължителността на вашата инфузия може да зависи от конкретната ви доза. Може да отнеме от 24 минути до 90 минути или повече.

Ако вашият лекар препоръча инжекционната форма на Ultomiris, вероятно ще можете да си правите инжекции у дома. Вашият лекар или фармацевт ще Ви покаже как да направите това. Можете също да се обърнете към тези инструкции стъпка по стъпка за помощ.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Ultomiris вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете среща за интравенозна (IV) инфузия на Ultomiris, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро. Трябва да получите пропуснатата инфузия в рамките на 7 дни след насроченото й вливане. След това ще следвате първоначалната си схема на дозиране за следващата доза.

Ако пропуснете час и не получите дозата си в рамките на 7 дни след датата, Вашият лекар ще коригира бъдещата ви схема на дозиране според нуждите.

Ако си поставяте инжекции Ultomiris у дома и пропуснете доза или не сте сигурни дали сте получили пълната доза, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако е в рамките на 1 ден от момента, в който сте пропуснали дозата си, вероятно ще можете да приемете пропуснатата доза и да продължите с обичайната си схема на дозиране.

Ако пропуснете доза и е минал повече от 1 ден, откакто е трябвало, Вашият лекар ще коригира бъдещата Ви схема на дозиране според нуждите.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да приемете дозата си Ultomiris навреме или да си спомните часовете за инфузия, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Ultomiris, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Ultomiris без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Ultomiris само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ще промените ли дозата ми на Ultomiris, ако приемам други лекарства с него?
 • Ще промените ли дозата ми, ако Ultomiris не ми действа достатъчно добре?
 • Дали различната дозировка ще увеличи или намали риска ми от нежелани реакции от Ultomiris?

За да научите повече за Ultomiris, може да се интересувате от тези статии:

 • Ultomiris (равулизумаб-cwvz)
 • Странични ефекти на Ultomiris: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Или, за да се свържете с други, които имат вашето състояние, присъединете се към общност на Bezzy.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss