Подробности за дозировката на Ubrelvy

Въведение

Ако имате мигрена със или без аура, Вашият лекар може да Ви предложи Ubrelvy като вариант за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано при възрастни за облекчаване на мигренозно главоболие и други симптоми на мигрена.

Активната съставка в Ubrelvy е уброгепант. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Ubrelvy принадлежи към група лекарства, наречени антагонисти на калцитонин ген-свързан пептид (CGFP).

Тази статия описва дозите на Ubrelvy, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Ubrelvy, вижте тази задълбочена статия. Важно е да се отбележи, че Ubrelvy не се предписва за профилактика на мигрена.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Ubrelvy, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато приемате Ubrelvy, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Ubrelvy?

Дозовата таблица по-долу подчертава обичайните дози на Ubrelvy. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Първа доза
(когато започнат симптомите)
Втора доза, ако е необходимо
(2 часа след първата доза)
Максимална доза за 24 часа
50 mg или 100 mg 50 mg или 100 mg 200 мг

Каква е формата на Ubrelvy?

Ubrelvy идва под формата на таблетки, които поглъщате.

Какви са силните страни на Ubrelvy?

Ubrelvy се предлага в две концентрации:

 • 50 мг
 • 100 мг

Какви са обичайните дози на Ubrelvy?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Типичната начална доза Ubrelvy е 50 mg или 100 mg. Ако първата доза не лекува епизода на мигрена, можете да вземете втора доза след 2 часа. Максималната доза при мигренозно главоболие е 200 mg за 24 часа.

Не е известно дали е безопасно да приемате Ubrelvy за повече от осем епизода на мигрена за 30 дни. Не забравяйте да следите всичките си епизоди на мигрена за един месец и колко Ubrelvy приемате.

Ако сте загрижени за честотата на епизодите на мигрена, говорете с Вашия лекар. Те могат да предложат други възможности за лечение, ако изпитвате повече от осем мигренозни главоболия на месец.

Ubrelvy използва ли се дългосрочно?

Да, Ubrelvy обикновено се предписва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар решите, че е безопасно и ефективно облекчава симптомите на мигрена, вероятно ще го приемате, ако е необходимо, в дългосрочен план.

Корекции на дозировката

Може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата на Ubrelvy, ако имате сериозно чернодробно или бъбречно заболяване. При тези състояния Ubrelvy може да остане в тялото ви по-дълго и да увеличи риска от нежелани реакции.

Ако имате бъбречно заболяване в стадий 4, Вашият лекар ще Ви препоръча да приемате само 50 mg Ubrelvy за първата доза и, ако е необходимо, още 50 mg за втората доза. Ако имате краен стадий на бъбречно заболяване, Вашият лекар ще Ви препоръча друго лекарство.

Ако имате чернодробно заболяване клас C по Child-Pugh, Вашият лекар също ще Ви препоръча да приемате само 50 mg както за първата, така и за втората доза.

Ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците, говорете с Вашия лекар, преди да приемете Ubrelvy. Те може да поискат да поръчат кръвни изследвания, за да проверят здравето на черния Ви дроб и бъбреците, преди да Ви предпишат това лекарство.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Ubrelvy.

Ubrelvy има ли инструкции за дозиране?

да Можете да прегледате таблицата за дозиране в „Каква е дозировката на Ubrelvy?“ раздел по-горе за инструкции за дозиране.

Указанията за дозиране също са предоставени в информацията за предписване на Ubrelvy.

Ако все още имате въпроси относно инструкциите за дозиране, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква е максималната доза Ubrelvy на месец?

Не се препоръчва приемането на Ubrelvy за лечение на повече от осем мигренозни главоболия на месец. Не са провеждани проучвания за проверка на безопасността на приема на Ubrelvy повече от това. Ако изпитвате повече от осем епизода на мигрена на месец, можете да говорите с Вашия лекар, за да обсъдите други възможности за лечение.

Има ли максимална доза Ubrelvy на ден?

да Максималната дневна доза Ubrelvy е 200 милиграма (mg). Приемането на повече от 200 mg за период от 24 часа увеличава риска от странични ефекти.

Ако имате сериозно бъбречно или чернодробно заболяване, Вашият лекар може да намали максималната доза Ubrelvy, която можете да приемате за 24 часа.

Ако максималната доза Ubrelvy не лекува вашата мигрена, попитайте Вашия лекар за други възможности за лечение.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Ubrelvy, която Вашият лекар предписва, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на вашите симптоми на мигрена
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ в раздела „Каква е дозировката на Ubrelvy?“ по-горе)

Как се приема Ubrelvy?

Ubrelvy идва под формата на таблетки, които поглъщате. Можете да приемате лекарството със или без храна.

Важно е да се отбележи, че не трябва да приемате втора доза Ubrelvy, ако сте яли грейпфрут или сте пили сок от грейпфрут в рамките на 24 часа след първата доза. Приемането на Ubrelvy с грейпфрут може да увеличи риска от нежелани реакции, тъй като грейпфрутът забавя отстраняването на лекарството от тялото ви.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Ubrelvy вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Ubrelvy, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции. Ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците, рискът от странични ефекти е по-голям, тъй като лекарството може да остане в тялото ви по-дълго.

Ако Ubrelvy не работи за лечение на симптомите на мигрена, не приемайте повече от максимално допустимата доза. Вместо това говорете с Вашия лекар за други възможности за справяне с мигрена.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Ubrelvy

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Ubrelvy. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Ubrelvy, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Ubrelvy без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Ubrelvy точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да приемам по-ниска доза Ubrelvy, ако приемам други лекарства за мигрена?
 • Ако дозата от 50 mg Ubrelvy не работи за лечение на моята мигренасимптоми, трябва ли да започна с по-висока доза следващия път?
 • Приемът на 100 mg Ubrelvy ще увеличи ли риска от странични ефекти?
 • Мога ли да взема 50 mg Ubrelvy за първата си доза и 100 mg Ubrelvy за втората си доза?

За да научите повече за Ubrelvy, вижте тези статии:

 • Всичко за Ubrelvy
 • Ubrelvy и цена: Какво трябва да знаете
 • Взаимодействия на Ubrelvy: алкохол, лекарства и други
 • Странични ефекти на Ubrelvy: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss