Подробности за дозировката на Truvada

Truvada (емтрицитабин/тенофовир дизопроксил фумарат) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение и профилактика на ХИВ. Лекарството се предлага под формата на таблетки. Обикновено се приема веднъж на ден.

Truvada се използва при възрастни, юноши и някои деца за лечение на HIV. Може да се използва и за предотвратяване на ХИВ при възрастни и юноши, които имат известни рискови фактори. Използването на Truvada за предотвратяване на ХИВ се нарича преекспозиционна профилактика (PrEP).

Активните съставки* в Truvada са емтрицитабин и тенофовир дизопроксил фумарат. Truvada принадлежи към група лекарства, наречени нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (НИОТ).

Тази статия описва дозите на Truvada, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Truvada, вижте тази задълбочена статия.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Каква е дозировката на Truvada?

Дозата Truvada, предписана от Вашия лекар, ще зависи от телесното Ви тегло. Препоръчваните дози също варират при възрастни, юноши и деца. Диапазоните на теглото са изброени в таблицата по-долу в килограми (kg).*

Таблетките Truvada се предлагат в различни концентрации на емтрицитабин (FTC) и тенофовир дизопроксил фумарат (TDF). Силата на двете лекарствени съставки се измерва в милиграми (mg). Ще приемате Truvada веднъж на ден. Вижте таблицата по-долу за повече информация.

Възрастова група и тегло Доза Truvada веднъж дневно за лечение на ХИВ Доза Truvada веднъж дневно за профилактика на ХИВ
възрастни 200 mg FTC/300 mg TDF 200 mg FTC/300 mg TDF
юноши, които тежат 35 kg или повече 200 mg FTC/300 mg TDF 200 mg FTC/300 mg TDF
деца с тегло 35 kg или повече 200 mg FTC/300 mg TDF
деца с тегло от 28 kg до 34 kg 167 mg FTC/250 mg TDF
деца с тегло от 22 до 27 кг 133 mg FTC/200 mg TDF
Деца с тегло от 17 kg до 21 kg 100 mg FTC/150 mg TDF

Забележка: Тази таблица подчертава основите на дозировката на Truvada. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

* Един кг се равнява приблизително на 2,2 фунта.

Каква е формата на Truvada?

Truvada идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Truvada?

Truvada се предлага със следните силни страни:

 • 200 mg FTC/300 mg TDF
 • 167 mg FTC/250 mg TDF
 • 133 mg FTC/200 mg TDF
 • 100 mg FTC/150 mg TDF

Какви са обичайните дози на Truvada?

Вашият лекар вероятно ще Ви назначи дозата Truvada, която се препоръчва за Вашата възраст и тегло.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар.

Дозировка за лечение на HIV

Дозировката на Truvada за лечение на ХИВ при възрастни е 200 mg FTC/300 mg TDF, приемани веднъж дневно.

Дозировка за превенция на ХИВ (PrEP)

Дозировката Truvada за предекспозиционна профилактика (PrEP) при възрастни е 200 mg FTC/300 mg TDF, приемани веднъж дневно.

Каква е дозировката на Truvada за деца и юноши?

Дозировката на Truvada за лечение на HIV при деца и юноши зависи от тяхното телесно тегло:

 • За деца и юноши с тегло най-малко 35 kg дневната доза е една таблетка, съдържаща 200 mg FTC/300 mg TDF.
 • За деца с тегло от 28 kg до 34 kg дневната доза е една таблетка, съдържаща 167 mg FTC/250 mg TDF.
 • За деца с тегло от 22 kg до 27 kg дневната доза е една таблетка, съдържаща 133 mg FTC/200 mg TDF.
 • За деца с тегло от 17 kg до 21 kg дневната доза е една таблетка, съдържаща 100 mg FTC/150 mg TDF.

Truvada не се използва при деца с тегло под 17 kg или които не могат да поглъщат таблетка.

За PrEP Truvada може да се предписва на юноши с тегло най-малко 35 kg. Дозировката за профилактика на ХИВ е една таблетка, съдържаща 200 mg FTC/300 mg TDF, приемана веднъж дневно.

Truvada използва ли се дългосрочно?

Да, Truvada обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако приемате Truvada за лечение на ХИВ и имате бъбречно заболяване, дозата на Truvada може да бъде коригирана. Вашият лекар ще измери креатининовия ви клирънс, за да види кой стадий на бъбречно заболяване имате.

Ако имате стадий 3 на бъбречно заболяване, вероятно ще приемате дозата си на всеки 48 часа, вместо всеки ден. Ако имате стадий 4 или краен стадий на бъбречно заболяване, Вашият лекар може да Ви предложи различно лекарство.

Освен това е малко вероятно Вашият лекар да Ви предпише Truvada за PrEP, ако имате бъбречно заболяване, което е напреднало до стадий 3 или по-висок.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Truvada може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • твоята възраст
 • твоето тегло
 • здравето на вашите бъбреци (вижте „Коригиране на дозировката“ в раздела по-горе)

Как се приема Truvada?

Truvada идва като таблетка, която поглъщате. Ще приемате дозата си Truvada веднъж дневно със или без храна. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Truvada вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Truvada в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако сте пропуснали дозата си Truvada, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете тази доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не трябва да приемате две дози наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза.

Много е важно да не пропускате дози Truvada. Ако приемате Truvada за преекспозиционна профилактика (PrEP), пропускането на доза може да увеличи риска от развитие на ХИВ. И ако приемате Truvada за лечение на ХИВ, пропускането на доза може да увеличи риска от вирусна резистентност. Това ще затрудни лечението на ХИВ.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Truvada навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Truvada от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Truvada

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Truvada. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Truvada, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Truvada без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Truvada само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да променя дозата ми, ако Truvada не ми действа достатъчно добре?
 • Дали различната дозировка би увеличила или намалила риска от нежелани реакции от Truvada?
 • Ако приемам други лекарства, ще се коригира ли дозата ми на Truvada?

За да научите повече за Truvada, вижте тези статии:

 • Truvada (емтрицитабин и тенофовир дизопроксил фумарат)
 • Странични ефекти на Truvada: Какво трябва да знаете
 • Truvada и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss